Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

„Pacienti ví, že se blíží smrt.“ Umírající žadoní o blízké, sestry bojují ve válce

Autor: Darina Jíchová - 
22. března 2020
05:00

Lékaři a lékařky, zdravotní sestry a asistenti či další nemocniční personál sledují tragédie spojené s koronavirem z první ruky. Jak popsala italská lékařka z Milána, někdy jim nezbývá nic než přihlížet tomu, jak umírající senioři prosí o to, aby se alespoň mohli rozloučit se svými milovanými. Mnoho z nich nastalou situaci přirovnává k válce, sahají si na psychické i fyzické dno. Bojují nejen se smrtícím virem, ale také s nedostatkem materiálu nebo nemocničních lůžek. Nemoc se samozřejmě nevyhýbá ani jim a mezi častými oběťmi nákazy jsou právě i zdravotníci.

Francesca Cortellarová slouží v milánské nemocnici sv. Karla Boromejského, lékařka s reportéry listu Il Giornale promluvila o umírajících pacientech a popsala, jakým peklem si procházejí.

Lékařka: Pacienti vycítí, že se blíží smrt

„Jsou zcela při smyslech, nenastane žádná narkolepsie. Je to, jako když se topíte a nemůžete s tím nic dělat. Víte, že smrt je neodvratná. A jako doktorka nic nemůžu udělat, umírající žadoní, aby se mohli alespoň rozloučit se svými blízkými,“ vypověděla Italka.

Video  Drsné záběry utrpení při koronaviru: Takhle vypadají těžké případy, pacienti hledají úlevu na břiše  - Reuters, LA7 PIAZZAPULITA
Video se připravuje ...

Cortellarová zprostředkovala rozloučení mezi svou pacientkou a její vnučkou, propojila je skrz videohovor. „Nejhorší je, že pacienti dokážou poznat, že se blíží smrt,“ dodala. „Jedna moje pacientka mě prosila, aby mohla ještě mluvit s vnučkou, tak jsem vytáhla telefon a zavolala jí. Rozloučily se a za pár hodin jsem o pacientku přišla,“ sdělila reportérům.

„Není to jako chřipka, je to spíš jako zápal plic.“

Cortellarová není jediná, kdo plní poslední přání svých pacientů, tisíce zdravotníků dělají všechno pro to, aby nemocným pomohli. Přestože už koronavirus svírá svět několik měsíců, o nemoci je toho spoustu neznámého. „Není to jako chřipka, je to spíš jako zápal plic,“ vysvětlil pro stanici Sky News další italský lékař Roberto Consentini.

„Covid-19 je jako velmi těžký zápal plic, který se hluboce podepisuje na lidském zdraví. Každý den máme 50 až 60 pacientů, kteří přijdou na pohotovost se zápalem, většina z nich je ve vážném stavu,“ vypověděl Consentini. Zopakoval, že ohroženou skupinou jsou hlavně senioři, podotkl, že z italských statistik vyplývá, že k nákaze jsou náchylnější muži. Vědci tento fakt zatím nebyli schopni vysvětlit.

Lékař (†57): Na takovou krizi nejsme připraveni

O tom, jak závažná situace je v severoitalských nemocnicích, několikrát s médii promluvil také lékař z Cremony Marcello Natali. Sedmapadesátiletý doktor opakovaně upozorňoval na nedostatek ochranných oděvů, konkrétně rukavic. „Rukavice dávno došly, na takovouhle krizi nejsme připravení a zásobení,“ řekl v rozhovoru pro Euronews.

Natali se stal jedním z více než 2600 italských zdravotníků, kteří se nakazili koronavirem, svůj boj s nemocí bohužel prohrál. Itálie eviduje více než 47 tisíc nakažených a 4032 obětí, lékařům se zatím podařilo uzdravit 4440 pacientů. Koronavirus se rychle šíří i v dalších evropských státech: Španělsko má přes 25 tisíc případů, Německo více než 20 tisíc. Nakažených přibývá i ve Francii, Švýcarsku nebo Velké Británii. Britové k sobotě 21. března hlásí 4014 případů a 177 obětí.

„Tohle je děsivá a šílená doba,“ popsala zdravotní sestra z britské nemocnice. Její anonymní dopis se stal hitem sociálních sítí. „Drahý světe, jako zdravotní sestra z jednotky intenzivní péče mě napadlo napsat tento dopis. Je to svědectví jedné jediné sestry, ale zároveň pocity, které prožívají mnozí z nás,“ otevřela své sdělení.

 

Světlo na konci tunelu: Lidskost

„Není žádných pochyb o tom, že Covid-19 vzbuzuje v lidech strach. Každý už o nemoci slyšel, každý sleduje zprávy – některé z nich jsou pravdivé, některé ne. Některé přinášejí dobré zprávy – těch je minimum. Pomyslným světlem na konci tunelu v této děsivé a šílené době je lidskost, malé činy ukazující dobrotu a solidaritu. To je naděje, která by se měla šířit,“ píše zdravotní sestra.

„Příbuzní a kamarádi se mě ptají, jestli lituju toho, jaké jsem si zvolila povolání. Tak na vteřinu jsem zalitovala, ale zase mám jisté zaměstnání, to je víc, než dnes může říct řada lidí, a co je ještě důležitější, poskytuju péči lidem, kteří si prožívají své nejhorší chvíle, věří mi. A myslím, že jménem všech sester můžu říct, že je to ta největší čest,“ uvedla Britka.

„Postaráme se o vás,“ slíbila zdravotní sestra

„Bohužel, nezachráníme každého, to je věc, kterou musíme přijmout. Nikdo se ale nemusí bát, že by se mu nedostalo naší péče. Nezapomeneme na vás, postaráme se o vás, poskytneme vám odpovídající péči, budeme se s vámi smát, budeme s vámi brečet, budeme vás držet za ruku a budeme se vás snažit zbavit bolesti. Jsme zdravotní sestry a tohle je podstata naší práce,“ shrnula.

Tohle je válka a my ji pro vás bojujeme

„Odcházela jsem do práce a loučila se s mamkou, věděla jsem, že ji teď dlouho neuvidím. Ona a její přítel spadají do ohrožené skupiny. Lhala bych, kdybych řekla, že se o ně nebojím. Když jsme se loučily, připadalo mi, jako by mě vysílala do války. A tohle válka je a my ji pro vás bojujeme,“ uvedla sestra.

„Citát: Ve světě, kde můžeš být kýmkoliv, buď laskavým, je dnes důležitější než co jiného. Starejte se jeden o druhého. Vaše zdravotní sestra z jednotky intenzivní péče. P.S.: Všem, kteří nám nabízejí nápoje zdarma, jsme vám neskonale a navždy zavázaní. Káva je v době, jakou je tahle, naším nejlepším přítelem,“ zakončila Britka.

villon ( 22. března 2020 20:28 )

Ani tak nejde o žlutou ale spíš o rudou. Komančovský system, utajování problémů ( komunismus problemy nezná, jen kapitalisti) a to vedlo k celoplanetárnímu průs e ru. Jako srovnání TajWan -- demokraticky zvládnuto.

kozazvyskova ( 22. března 2020 12:15 )

S jídlem zatím problem není.. teda u mně ne páč já jim pejsky a kočičky, ale jak to udělám s pronájmem, to teda fakt nevím.

Jana Jana ( 22. března 2020 09:22 )

Nepíši, aby chodili do obchodů....O tom, jak se chovat jsou asi poučeni. Neslyšela jsem ještě, že by lidé z měst zakazoval lidem z vesnic dojíždět každodenně do měst např. do práce, k odbor.lékařům na nákup... Je smutné kolik zloby i v této době vyplulo..

Sibyla ( 22. března 2020 08:53 )

pokud to dělají, tak je to nezodpovědné, protože jsou v první linii, s velkým rizikem nakažení a tím pádem hrozbou pro ostatní. Odpočívat mohou doma nebo se projít nemocničním parkem, blízkým parkem.
rozhodně není vhodné, aby jeli na venkov a lozili tam do obchodů!

Jana Jana ( 22. března 2020 07:28 )

A když si taková sestra, doktor, záchranář, prodavač a další odjedou odpočinout z vyčerpání na chatu, chalupu, nebo prostě jen do přírody, tak někteří z těch, kteří je momentálně nepotřebují, podávají stížnosti, že si pražáci, brňáci a vůbec lidé z měst pletou pobyt na venkově s rekreací. Nepletou, oni tu tzv. rekreaci potřebují.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa