Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Pirk radil nakazit všechny. Británie kolektivní imunitu zkoušela, pak se vyděsila

Autor: Mii, ula - 
21. března 2020
13:42

Ohromné pozdvižení vyvolala začátkem března slova kardiochirurga Jana Pirka. Uvedl, že nejlepší by bylo, kdyby se novým koronavirem nakazili všichni Češi, aby díky tomu získali kolektivní imunitu. Předpokládá se totiž, jakmile se člověk jednou nakazí, vůči nemoci je navždy imunní. Na jeho slova negativně reagovala řada odborníků, včetně náměstka ministra zdravotnictví Romana Prymuly. Pirk nakonec své vyjádření odvolal. Jenže přesně tento kontroverzní přístup zkoušela dříve britská vláda. Chránila jen ohrožené seniory, jinak veřejné dění neomezovala, protože věřila, že zdravá populace se s virem vypořádá.  Pak se svého vlastního postupu zalekla.

Česko má zavřené hranice, obchody a všechny akce, lidé mohou na ulici pouze se zakrytými ústy a nosem. Omezení jsou tvrdá a u našich sousedů to není jiné. Téměř celá kontinentální Evropa zvolila tento přístup.

Velká Británie to ale v jeden moment zkoušela úplně jinak. Omezila pouze pohyb seniorů a dalších rizikových skupin, jinak veřejný život nijak zvlášť neřešila. Dokonce i fotbalová liga přerušila činnost z vlastního rozhodnutí a ne z rozhodnutí vlády.

Plán byl podle britských virologů následovný - lze očekávat, že koronavirová epidemie se bude opakovat každý rok, půjde o sezónní záležitost velmi podobnou „klasické“ chřipce. A jelikož se předpokládá, že kdo se jednou nakazí, už COVID-19 znovu nechytne, odborníci přišli s nápadem tvorby kolektivní imunity. Tedy nechají zdravou dospělou populaci, aby se sama mezi sebou nakazila, čímž si nemoc „odbude“ a v budoucnu ji nebude muset řešit. Vznikne masová imunita, která ochrání i ohrožené seniory.

„Pokud budete něco velmi, velmi tvrdě omezovat, pak se vám to opatření vrátí ve špatnou chvíli,“ komentoval před týdnem přístup evropských zemí pro televizi BBC britský vládní poradce sir Patrick Vallance. Mladí se podle něj s koronavirem vypořádají bez problémů. „Porazí COVID-19 vlastními silami, vlastně to dost často ani nebude boj – většina lidí jen mírně onemocní – díky čemuž získají imunitu vůči chorobě, která zamezí dalšímu šíření a zároveň ochrání ty nejohroženější,“ uvedl Vallace, proč si myslel, že Británie bojuje s koronavirem lépe.

„Komunity se stanou imunními a to bude důležité z dlouhodobého hlediska. Zhruba 60 procent je číslo, které potřebujete získat, aby vznikla kolektivní imunita,“ řekl poradce dále. A pak zmínil, že u 60 procent se virus nezastaví, zřejmě nakazí až 80 procent obyvatelstva. Je třeba proto zajistit, aby mezi těmito 80 procenty nebyly žádné rizikové skupiny.

Video  Rychlou roušku do MHD? Zde je další návod na domácí výrobu!  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Pro tvorbu kolektivní imunity se vyslovili i další britští odborníci a na plán kladně nahlížel rovněž britský premiér Boris Johnson, jehož přítelkyně je aktuálně těhotná. „Důkazy nám ukazují, že zastavování masových shromáždění nemá příliš velký vliv na zamezení šíření viru,“ uvedla před pár dny tajemnice pro zdravotnictví a sociální péči Helen Whately.

Tvořit kolektivní imunitu chtěl už Pirk, nyní změnil názor

Plán Velké Británie se nápadně podobal slovům, která začátkem března pronesl pro Reflex Pirk. „Je to prostě nový typ chřipky. Nejlepší by bylo, kdybychom ten nový koronavir prodělali všichni rychle, a získali tak imunitu. Zatím se zdá, že ten průběh je mírný,“ uvedl kardiochirurg a zkritizoval u toho tehdejší přístup vlády. „Nerad bych se dostal do nějakého konfliktu s našimi politickými představiteli, ale myslím si, že jejich chování je poněkud přehnané až populistické,“ řekl.

Podle Pirka existují jiné nemoci, které jsou závažnější, ale takové pozornosti se jim nedává. „Nikdo třeba nemluví o tom, že začíná být problémem tuberkulóza. Na ni každý rok umírá na světě milion lidí,“ uvedl tehdy kardiochirurg.

Prymula, který dnes vede Ústřední krizový štáb, na vyjádření reagoval tak, že podle něj by přístup znamenal velký počet obětí. „Je to nešťastný výrok, který situaci nijak nepomáhá. Pokud bychom všechny nakazili, tak tady máme i přes 340 tisíc mrtvých, a to přece není možné. Takto se situace řešit nedá,“ uvedl.

Nakonec změnil názor i sám Pirk. Po návratu z lékařského kongresu v Rakousku je totiž v karanténě, jak řekl v rozhovoru pro Deník N. „Mluvil jsem zbrkle a příliš zjednodušeně,“ řekl Deníku a vyzval k nošení roušek. 

Britové nakonec brzdí

K podobnému názoru jako Prymula nakonec dospěli i Britové. Přes 229 britských osobností, včetně matematiků, fyziků, astronomů, právníků a podnikatelů, podepsalo otevřený dopis, ve kterém vyzývali vládu, ať raději zvolí přístup evropských zemí a na tvorbu kolektivní imunity se „vykašle“.

Změnu požadovali mimo jiné kvůli studii vědců z Královské univerzity v Londýně, která předpověděla, že pokud by se pokračovalo v dosavadní snaze neomezovat veřejné dění, mohlo by zemřít až 260 tisíc Britů. Vedle seniorů by to podle studie byli lidé, kterým by se zdravotní systém nemohl věnovat, protože by byl přetížený.

Johnson proto v pondělí otočil a vyzval lidi, aby pokud jim to situace dovolí, pracovali z domova a nenavštěvovali veřejná prostranství včetně restaurací. Všichni lidé s horečkou a kašlem se mají podrobit domácí izolaci. Ve středu se pak Johnson vyslovil pro zavření škol v zemi. Pohyb osob stále omezen není.

Prohlášení ocenil jeden z autorů studie, profesor Neil Ferguson. Podle něj je akorát čas, kdy opatření zpřísnit. „Myslím, že jsme stále pozadu za epidemií, kterou vidíme v jiných evropských zemích,“ uvedl pro BBC s tím, že efekt současných vyhlášek se projeví nejdříve za dva týdny. Správný čas pro větší omezení vidí i zástupce hlavního hygienika Anglie Van-Tam.

Co se týče Pirka, ten nakonec svá slova odvolal. V rozhovoru pro Deník N ve středu uvedl, že si již nemyslí, že koronavirus je podobný chřipce. A prozradil, že je aktuálně v karanténě, jelikož nedávno navštívil Rakousko. „Mluvil jsem zbrkle a příliš zjednodušeně,“ řekl kardiochirug. Podle něj jen hlupáci nemění názory. 

Epidemiolog: Mám obavu z katastrofy, v Česku by to nešlo

Smíšené pocity má ze zahraničních pokusů o tvorbu kolektivní imunity vedoucí Ústavu epidemiologie a ochrany veřejného zdraví Lékařské fakulty Ostravské univerzity Rastislav Maďar. „V Británii je globální epidemiologická špička, odborníci, kteří patří do top v rámci celého světa a zjevně Johnson dostal radu, že se musí promořit určitá část populace, dokud nemáte vynalezenou vakcínu. Oni v tomhle trochu zariskovali, že se pokusí o řízené promoření populace. To znamená, že ochrání tu rizikovou část, hlavně seniory, a zbytek – když se promoří alespoň 50 procent populace – tím se dosáhne kolektivní imunity,“ popsal, co britskému rozhodnutí zřejmě předcházelo.

I když byla myšlenka podle epidemiologa dobrá, nebylo možné vyloučit, že oběti přeci jen vzniknou. „To, že to nedolehne na někoho mladšího s poruchou imunity nebo na nějakého seniora, to samozřejmě stoprocentně nejde zajistit. U nás je ten přístup mnohem represivnější, jenomže zase se nám nebude promořovat populace,“ sdělil Maďar. V Česku se proto může stát, že až se otevřou hranice a opět k nám začnou mířit cizinci, nastane další vlna epidemie – čistě proto, že Češi byli hodně izolovaní.

„Někde mezi námi a Velkou Británií je Švýcarsko, jejichž odborníci rovněž radili vládě, že je třeba získat kolektivní imunitu tím, že se nebude zas tak zasahovat do běžného života a současně se pokusí ochránit tu seniorskou populaci. Jak Velká Británie, tak Švýcarsko na rozdíl od nás mají úmrtí, takže to nejde úplně bez lidských obětí, ale je tam potenciál, že z dlouhodobého hlediska se té nemoci zbaví,“ zmínil dále Maďar.

Video  Testovat by se měly jen rizikové skupiny. Mladí, nezahlcujte systém, jinak testy dojdou, říká expert  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Podle něj ale Česko není v pozici, kdy by mohlo jednat takto. Je to zejména proto, že tu nemáme dostatek ochranných pomůcek. Navíc není vyloučená zahlcenost zdravotnického systému, s čímž se pomalu začíná potýkat Velká Británie. „Takže já mám obavu, aby se to nezvrhlo do nějaké katastrofy,“ bojí se epidemiolog. Uznal však, že britský přístup bolí ekonomiku nejméně.

Není jasný počet nakažených

Otazník každopádně stále visí nad tím, kolik je v Británii nakažených. Oficiální čísla hovoří o 2644 osobách, což je jedno z nejmenších čísel v rámci západní Evropy. Více nakažených má i menší Švýcarsko, které se rovněž vydalo cestou tvorby kolektivní imunity. Odhaduje se proto, že ve skutečnosti jsou v Británii nemocných desetitisíce osob.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Marcela Sliacka ( 25. března 2020 11:39 )

To je jasný zjistili že na to lék není,že je to prostě jed na který si tělo udělá obrané látky,ale pouze silná osoba. Tudíž každý kdo má slabou imunitu ať už dítě či dospělý člověk zemřou.Účel hry zůstanou jen silní jedinci kteří přežijou.

fandasever ( 22. března 2020 14:42 )

MuDr Pirk byl a je uznávanou kapacitou v oblasti srdečních onemocnění, o tom není pochyb, jenže jeho věk se už přiblížil ke stavu, kdy mu začíná být jasno, že jako špičkový operatér končí a tak pomýšlí na kariéru politika, protože se chtěl zalíbit určité skupině lidí, tak vypustil to co od něj ta skupina očekávala, tedy kritiku vlády a Babiše, MuDr Pirk tedy nezklamal, za totáče vlezl do KSČ aby mohl dělat kariéru, dnes je ochoten pro svou budoucí kariéru vlézt kamkoliv, no a k jeho skvělé kariéře kardiochirurga, na tu se dostal díky rudé knížce, otázkou jestli by někdo jiný, ale bez rudé knížky, nebyl lepší než on

sukin-sa-vracia ( 22. března 2020 06:01 )

No ty jsi ale stejný vůl jako on. Takže si ho klidně zastávej.....a ty kecy o bedně i pívu si nech pro někoho jiné hlupáčku

villon ( 21. března 2020 21:53 )

Já mislim že je nejvišší čas mislet na znovuotevření stravovacích zařízení. Pokud se budou moci občané dobře najíst, ne jen u okének v mrazu, zvíší se tim i imunita a to povede k definitivnímu vítězství nad koruňákem.

zelvik22 ( 21. března 2020 20:08 )

Naše vláda to udělala dobře. Jde o to aby nikdo neumíral, nějaká promořenost za cenu lidskách životů je blbost. Druhé vlny bych se nebála, mezitím se snad nějaká vakcína už najde. Teď je to to ustát tuhle první vlnu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa