Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

„Objímejte polštář.“ Sociální odstupy škodí fyzickému i psychickému zdraví, tvrdí studie

Autor: Darina Jíchová - 
13. června 2020
22:20

Profesor Kory Floyd z Univerzity v Arizoně představil studii zabývající se dopadem sociálního distancování na člověka. Právě odstupy se v době pandemie koronaviru staly jedním z hlavních preventivních opatření. S tím, jak pomalu pandemie končí a země rozvolňují přijaté restrikce, jedno pravidlo na řadě míst zůstává v platnosti, a to právě sociální distancování. Vědci upozorňují, že lidem „nesmírně“ chybí fyzický kontakt s druhými. Jeho nedostatek se podle nich může podepsat na jejich fyzickém i psychickém zdraví, informoval deník Daily Mail.

Samota je spojována s mnoha zdravotními obtížemi, a to nejen duševními, podle lékařů má vliv i na srdeční nemoci a krevní tlak, stejně tak zvyšuje hladinu stresových hormonů. Kontakt „kůže na kůži“ není důležitý jen pro miminka, ale i pro dospělé, fyzický kontakt uklidňuje a zlepšuje spánek. Kvůli sociálnímu distancování mnozí lidé dlouhé týdny, možná i měsíce, osobně neviděli své rodiny a přátele.

Sociální sítě nenahradí fyzický kontakt

Problematikou se zabývalo už několik studií, podle kterých s pocitem samoty bojují tři z pěti Američanů. Přestože lidé zůstávají ve spojení se svými blízkými skrze sociální sítě a telefony, podle vědců to ani z daleka nemůže nahradit fyzický kontakt. Někteří experti proto radí, aby si lidé pořídili domácího mazlíčka. Pokud to z nějakého důvodu nejde, nabízejí odborníci další, poněkud bizarnější radu, a to pravidelně objímat polštář.

„Lidé jsou společenští tvorové, toužíme po společnosti, obklopujeme se přáteli a sdílíme s ostatními naše životní zkušenosti. To je v podstatě klíč k našemu přežití. Platformy jako Zoom nebo Skype to nemůžou nahradit, máme díky nim sice schopnost druhé vidět a konverzovat s nimi, chybí ale bezprostřední blízkost,“ vysvětlil Floyd, který se celou kariéru věnuje studiu citové komunikace a jejího vlivu na stres.

Floyd zdůraznil, že sociální distancování a samota nejsou jen problematikou pandemie, do sociální izolace se mnohdy, ať už záměrně nebo nezáměrně, může člověk dostat i bez hrozby koronaviru. Velký problém je to například u seniorů, ve Velké Británii a Spojených státech jeden ze tří lidí starších 65 let žije sám.

Izolace se na člověku podepíše i fyzicky

„Izolace a distancování může být pro člověka skutečně toxické, zvláště v téhle době. Pocit samoty zvyšuje míru tzv. stresových hormonů, které můžou navodit pocit, že se jedinec nachází v ohrožení,“ doplnil Floyd.

„Stres, strach a samota se mohou projevit i fyzicky, nejedná se čistě o duševní problémy. Manifestovat se mohou jako migrény, zvýšený krevní tlak nebo bolest na prsou,“ popsal odborník.

Expert: Objímejte polštář

Zároveň dodal, že se zdravotní problémy vyvolané samotou mohou zhoršit a u lidí se mohou objevit nemoci jako cukrovka, astma nebo artritida. Lidé rovněž mohou nabírat na váze.

„Pořiďte si domácí zvíře, nabídněte sousedům, že jim pohlídáte psa, navštivte útulek. Pokud máte alergie, objímejte polštář, obelstíte tím mozek, který bude mít za to, že objímáte člověka. Tohle všechno může snížit hladinu stresových hormonů,“ radí Floyd.

V Česku od pondělí 15. června nebude nutné mít venku roušky ani při nedodržování sociálních odstupů.

Video  Jak dlouho se dá zvládat karanténa a kdo si v ní libuje? Psycholog doporučuje „informační dietu“.  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa