Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Do letadla do Řecka nastoupili zdraví, po přistání měli test na koronavirus pozitivní

Autor: mj - 
8. června 2020
22:40

Dvanáct cestujících z letadla na trase Dauhá–Atény bylo po příletu do Řecka pozitivně testováno na koronavirus. Před odletem byly ale jejich výsledky negativní. Následně museli všichni pasažéři do karantény.

Řecké úřady pozastavily letecké spojení z a do Kataru po tom, co testy u několika cestujících odhalily nákazu koronavirem, uvádí The Guardian. Příslušníci řecké hraniční kontroly uvedli, že 12 z 91 pasažérů na palubě letadla mělo pozitivní test na covid-19. „S ohledem na tyto epidemiologické údaje budou lety z a do Kataru pozastaveny do 15. června,“ oznámily úřady v tiskové zprávě.

Test absolvovali hned dvakrát

Letecká společnost Qatar Airways, která provozuje danou linku, ale trvá na tom, že všichni cestující byli před nástupem do letadla zdraví. V rámci bezpečnostních hygienických opatření se museli všichni pasažéři podrobit testu na koronavirus.

Mluvčí aerolinky ubezpečuje: „Když cestující dorazili na letiště v Dauhá, byli ještě před nastoupením do letadla testováni v souladu s bezpečnostním protokolem a následně byli shledáni v pořádku, a tak mohli pokračovat ve své cestě.“ Katar zase doplnil, že žádný z dvanácti nakažených nebyl občanem Kataru.

Řecké úřady později upřesnily, že ve skupině infikovaných byl jeden Řek cestující z Japonska, dva občané Řecka na cestě z Austrálie a dalších devět má pákistánský pas a do Řecka přicestovali s povolením k pobytu.

Karanténa čeká všechny cestující

Pozitivní pasažéři stráví v karanténě minimálně dva týdny, ostatní negativní cestující budou muset vydržet alespoň sedm dní. Poté budou podrobeni testu znovu, a pokud se nákaza nepotvrdí, budou moct pokračovat dál ve svých cestách.

Řecko tak zažívá první z mnohých problémů, které pravděpodobně budou následovat během restartu turistického ruchu v zemi v příštích týdnech. „Věděli jsme, že se něco takového stane. Viděli jsme, co se v létě může stát,“ říká profesor Nikolaos Sipsas, který je odborníkem na infekční nemoci. „Nejjistější by bylo neotvírat zemi turistům, ale to by znamenalo obrovské ekonomické ztráty,“ dodává vědec, který je součástí poradní komise vlády během epidemie koronaviru.

Oblíbený letní cíl českých turistů

Díky poměrně přísným opatřením se Řekům podařilo udržet virus pod kontrolou. V zemi bylo zaznamenáno jenom kolem 3000 případů a počet mrtvých v souvislosti s koronou patří s číslem 179 k těm nejnižším v Evropě.

Řecko patří už tradičně mezi nejoblíbenější letní destinace Čechů, loni se dokonce umístilo na první příčce, až 21 % lidí, kteří cestovali na dovolenou přes cestovní kancelář, si vybralo Řecko. Celkově kolébka evropské civilizace přivítala loni až 30 milionů turistů a jen z Česka jich bylo 350 tisíc.

e.lesanova ( 8. června 2020 22:50 )

Ekonomika a zdraví...dva protipóly, které tady nejdou dohromady...je jasné, že obnovením cestování to znovu začne, v letadle se tomu nelze vyhnout.. přecpaná letiště, klimatizace, lidé odevšud...je to riziko...no, tentokrát by ale nakažené neměl zachraňovat stát, ale pěkně "za svoje", pokud se nakazíte...jeden rok vyčkat jak se situace vyvine dál, by nikoho nezabila

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa