Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Cestovky čelí náporu zájmu o dovolenou. Češi chtějí hlavně do Řecka, zdraží zájezdy?

Autor: ula, ČTK - 
6. června 2020
05:02

Jen co vláda zveřejnila seznam zemí, do kterých budeme moci bez obav jezdit na dovolenou, případně se nebudeme muset prokazovat testem na koronavirus, Češi vzali cestovní kanceláře útokem. Ty okamžitě začaly upravovat nabídku a shodují se na tom, že po karanténě se Češi těší na dovolenou u moře. Nejvíce bude čeština slyšet v Řecku nebo Bulharsku. Ceny zájezdů se rozhodně nebudou zvyšovat, turisté ale musí počítat v rezortech s řadou omezení.

Od poloviny června budou moci Češi bez omezení cestovat do většiny evropských zemí. Týká se to všech sousedních zemí i oblíbených turistických destinací, jako jsou Řecko, Chorvatsko či Bulharsko. Země jsou v systému rozděleny do tří kategorií značících nízké, střední a vysoké riziko. Češi mohou bez omezení cestovat do států v prvních dvou kategoriích.

Ihned po oznámení vlády začali Češi, natěšení na dovolenou v zahraničí, bombardovat cestovní kanceláře a agentury telefonáty. „Oproti minulému týdnu vzrostly dotazy skoro o 300 procent,“ řekl Blesk Zprávám Petr Kostka z Exim Tours.

„V momentě, kdy se začalo mluvit o možnosti cestování a návratu bez testů a karantény, tak jsme zaznamenali dvojnásobný počet dotazů a trojnásobek rezervací,“ uvedla Eva Němečková z Čedoku.

„Semafor“, který představila vláda, je jednostranný. Kam můžete vycestovat si musíte zjistit sami „Semafor“, který představila vláda, je jednostranný. Kam můžete vycestovat si musíte zjistit sami | Archiv Blesku

„Poptávka po zájezdech stoupla oproti minulému týdnu o 110 % a obrat o 300 %. Čistý prodej se zvedl o 70 %. Je vidět, že Češi se k moři těší, vypadá to slibně,“ říká Andrea Řezníčková z cestovní agentury Invia. 

Klienti se kromě aktuální nabídky nejčastěji ptají na opatření v destinacích nebo na letištích.

Vede Řecko, Bulharsko a Chorvatsko

Cestovní kanceláře obnovily svoji nabídku v těchto dnech, jiné aktuální zveřejní na začátku příštího týdne. Podle cestovek zájem odpovídá bezpečnostní situaci. Nejvíce chtějí Češi do Řecka, Bulharska, Chorvatska, ale je zájem i o Slovensko a tuzemskou dovolenou.

Ptají se ovšem i po zemích, které zatím nebyly řešeny. „Je to např. Černá Hora, Tunisko, Egypt, Dubaj, Turecko,“ vyjmenovává místopředseda Asociace cestovních kanceláří ČR Jan Papež.

Jak to bude s cenami?

Cena zájezdů závisí na termínu a destinaci. Nicméně podle většiny cestovek jsou ceny srovnatelné s cenami před pandemií. „Ceny jsou mnohdy i nižší, o 5 až 10 procent,“  říká Kostka z Exim Tours.

„V zásadě se ceny nemění, někteří hoteliéři ale mluví o zlevňování,“ dodává Němečková z Čedoku. Jan Bezděk z Fischeru se domnívá, že ceny budou spíše nižší než minulý rok. „Rozhodně se nebudou zájezdy zdražovat,“ ujišťuje Řezníčková z Invie.

Drony s termokamerami a roušky

Turisté ale musí v destinacích počítat s různými opatřeními. Podle Petra Šatného z Exim Tours má např. bezpečnostní předpis v Řecku 45 stránek.

„Některé věci klient nezaznamená, jde hlavně o styl úklidu, používání dezinfekce, případně musí být pokoj volný několik hodin před příjezdem nových hostů. Bude omezený počet lidí v bazénech, samozřejmě budou muset být rozestupy mezi lehátky na pláži a u bazénu,“ uvádí Šatný.

„Situace se každou chvíli mění, nicméně zatím musí být ve vnitřních prostorách roušky, společná sportoviště budou omezená, animační programy se budou konat venku. V Turecku si v některých hotelech otevřete QR kódem na chytrém telefonu, nebudou už klíče nebo vstupní karty. V Tunisku, které se otvírá turistům na konci června, létají drony s termokamerami,“ přibližuje opatření Andrea Řezníčková.

A samozřejmě - omezené budou oblíbené švédské stoly. Jídlo vám bude servírovat personál, případně jednotlivé porce už budou čekat na talířcích.

Video  S Polskem je stále problém. Petříček o vyjednávání k otevření hranic i testech na koronavirus  - Jakub Veinlich
Video se připravuje ...

gnr54 ( 6. června 2020 10:11 )

napsala jsem slušný názor a je stejně fuč,pche!!!

gnr54 ( 6. června 2020 10:09 )

gnr54 ( 6. června 2020 10:08 )

zdenekk-se-vratil ( 6. června 2020 08:54 )

Nebuď pořád zvědavý a mazej si to zjistit, líný lemple!

mord ( 6. června 2020 08:40 )

Nastrikal sis ut hrůzou do trenýrek šmudlo?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa