Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Cestovka nechce Lence na rodičovské vrátit peníze. Martin se kvůli zájezdu obrátil na soud

Autor: Nikola Forejtová - 
13. června 2020
05:30

I více jak měsíc po přijetí zákona Lex voucher Blesk Zprávy odhalují ohýbání tohoto zákona. Opětovně se objevil případ, kdy cestovní kancelář nabízí poukaz i takovým klientům, kteří mají nárok na vrácení peněz, protože odstoupili od smlouvy a zaplatili stornopoplatek. Mezi ně se řadí i Martin, který se dokonce neváhal obrátit na soud, aby vystavil CK Victoria platební příkaz. Se svým případem se Blesku svěřila i Lenka, které nechtějí voucher vyplatit na celou částku i přesto, že je na rodičovské dovolené - tedy spadá do výjimek v zákoně. Podívejte se, na co máte nárok a jak se v případě podezření z pochybení bránit. 

„Měli jsme jet do Chorvatska s CK Victoria. Zaplatili jsme zálohu a v dubnu jsme řešili doplácení, ještě než padlo rozhodnutí vlády. Nakonec mi řekli, že mi vyčíslí storno, kdybych chtěla zájezd zrušit,“ popisuje Blesk Zprávám Lenka s tím, že jednání nedošlo do konce.

Chvíli poté začal totiž platit tzv. Lex voucher. Zákon z pera ministryně pro místní rozvoj Kláry Dostálové (za ANO). Prezident Miloš Zeman ho podepsal 20. dubna. 

Od té chvíle bylo možné všechny dosud platné zájezdy zrušit ze strany cestovky i samotného klienta kvůli zásahu vyšší moci. Klient pak musí přijmout voucher, který bude ze strany CK vystaven na plnou částku, kterou klient dosud zaplatil. Zákon začal platit i zpětně pro ty zájezdy, které měly být uskutečněné od února.

V roce 2019 byla ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová na dovolené ve Španělsku. Letos zůstane v Česku a těší se, až bude vozit kočárek V roce 2019 byla ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová na dovolené ve Španělsku. Letos zůstane v Česku a těší se, až bude vozit kočárek | Facebook/Klára Dostávalová

Povinnost přijmout voucher ale neplatí pro všechny klienty. Výjimku tvoří tzv. rizikové osoby, tedy samoživitelé, senioři či ženy na mateřské nebo rodičovské dovolené - tou je i Lenka. „Začali jsme komunikovat kvůli poukazu. Říkala jsem, že chci peníze zpátky, že jsem na rodičovské. Posílala jsem jim i rozhodnutí z úřadu, ale na to mi řekli, že mi dají peníze jen za mě, nikoliv už za mé děti a manžela,“ popisuje pobouřená klienta.

Cestovka nekomunikuje

„Volala jsem na MMR a zde mi potvrdili, že jelikož jsem objednavatel zájezdu, mám nárok na celou částku,“ dodává Lenka. Cestovka se podle tvrzení Lenky nejdřív bránila, že už se řešilo storno a poukaz vydají jen na zbytek částky. Blesk Zprávy opakovaně proto žádaly cestovní kancelář o vyjádření, ale zatím marně. 

I kdyby ale bylo storno opravdu vyčísleno a Lenkou zaplaceno, jednalo by se o odstoupení od smlouvy podle Všeobecných obchodních podmínek a podle paragrafu 2535 a 2536 občanského zákoníku, na který se nový zákon nevztahuje. Podle zákona ale může Lenka v tomto případě po CK požadovat minimálně 10 procent z uhrazeného stornopoplatku. 

Martin se obrátil na soud

Problém s CK Victoria má i Martin, který měl vyrazit na zájezd do Holandska. „S předstihem jsme stornovali dvě smlouvy, a to již 3. dubna. Zaplatili jsme storno poplatek a cestovka nám měla do dvou týdnů zaplatit 19 140 korun,“ vysvětluje Blesk Zprávám. Martin tak odstoupil podle již zmíněných paragrafů a podle Všeobecných obchodních podmínek kanceláře. Nikoliv kvůli novému zákonu. 

I ministerstvo na svých stránkách upozorňuje, že v tomto případě má klient nárok na navrácení peněz ponížených o storno. Rovněž ale píše, že v současné situaci je téměř nemožné a velice obtížné peníze vrátit, jak ostatně zmiňují i samotné cestovní kanceláře. Tolik peněz totiž na svých účtech nemají, protože již za klienty zaplatili dopravci a kolikrát i hoteliérům. 

Martinovi peníze cestovka dát zatím odmítla. „Poukaz na zájezd budoucí byl vydán v souladu s přijatým zákonem 185/2020 Sb. Vašemu odmítnutí poukazu na zájezd budoucí bohužel nebylo možné vyhovět, jelikož jste nesplňoval podmínku v souladu s § 3, výše uvedeného zákona,“ napsala CK Martinovi. 

Toho odpověď pobouřila a neváhal se tak obrátit na soud. „Neoprávněně zadržují částku uhrazených záloh. Jejich termín vratky vypršel 17. dubna,“ doplnil pro Blesk Zprávy. „Odůvodnění CK VICTORIA je zcela smyšlené a zcestné, neboť storno uvedených smluv proběhlo řádně ve značném předstihu, plně v souladu se zákonem,“ píše pak Martin cestovce v dopise, který mají Blesk Zprávy k dispozici. 

Mimosoudní dohra sporu

Martin kvůli „ohýbání“ lex voucheru podal žádost u Městského soudu v Brně, aby vydal platební příkaz na částku 19 tisíc korun. Přesněji to udělala jeho manželka, která byla objednavatelem zájezdů. Martin měl s manželkou odlétat v polovině července a pak ke konci srpna. Později Martin Blesk Zprávy informoval, že se CK stáhla a dohodla se s ním mimosoudně, což je i jedna z možností, jak se s takovou praktikou vypořádat. 

„V případě sporu s cestovní kanceláří má zákazník možnost podat návrh na zahájení mimosoudního řešení spotřebitelského sporu. Mimosoudní řešení sporů je institut založený na hledání oboustranně přijatelné dohody stran sporu. Česká obchodní inspekce na rozdíl od soudů nemá pravomoc sama o předmětu sporu závazně rozhodnout nebo strany sporu k dohodě donucovat,“ upozorňuje ministerstvo pro místní rozvoj. 

Blesk Zprávy oslovily cestovní kancelář i kvůli tomuto případu. Ani na tento dotaz týkající se Lex voucheru neodpověděla. 

CK Victoria není jedinou cestovní kanceláří, u které se objevil problém s Lex vouchrem. O podobném případu Blesk Zprávy upozornily už začátkem května. Tehdy řešila obdobnou situaci Tereza s CK Exim Tours. 

„Shrnu-li to, práva a povinnosti pro zákazníky a cestovní kanceláře plynoucí z tzv. Lex voucher, se vztahují pouze na (1.) zájezdy, (2.) s termínem zahájení v období od 20. 2. do 31. 8. 2020, (3.) kdy zákazník nebo cestovní kancelář od příslušné smlouvy o konání zájezdu odstoupila z důvodu šíření onemocnění koronaviru, přičemž (4.) pokud zákazník nespadá do shora uvedené výjimky a cestovní kancelář se rozhodne uplatnit ochrannou dobu, zákazník voucher na zájezd musí přijmout,“ shrnula již dříve znění Lex voucher pro Blesk Zprávy advokátka Petra Fialová z advokátní kanceláře Fialová.

Genosir ( 13. června 2020 20:44 )

Lenka a pitčhus ať si políbí pr.del dementi

corsa ( 13. června 2020 17:01 )

A soud je dorazí.....Nebo si někdo myslí, že soudy rozhodují ve prospěch poškozených? hahaha

montevideo ( 13. června 2020 15:14 )

No, už název té cestovky by mě odradil.

jerry ( 13. června 2020 12:43 )

Vyřešilo by se to, kdyby nebyla na mateřské?

krapotkin ( 13. června 2020 10:40 )

Soud nic nevyřeší a stojí děsný prachy. Rychlejší a účinnější by bylo vypálit cestovce pár kanceláří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa