Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Češi se v sobotu setkají se sousedy na hranicích, otevřít je chtějí co nejdříve

Autor: ČTK - 
14. května 2020
15:50

Češi, Němci, Rakušané a Poláci se v sobotu 16. května ve dvě hodiny symbolicky setkají na 12 místech hraniční linie s ČR. Deset míst bude na česko-německém pomezí a po jednom mezi ČR a Rakouskem a ČR a Polskem. Chtějí co nejdříve otevřít hranice, uzavřené kvůli koronavirové pandemii, pro turistiku a procházky. Jedním z míst pro setkání je hraniční cesta v Českém lese mezi zaniklými vesnicemi Václav na Domažlicku na české straně a Bügellohe na bavorské straně. Novinářům  to řekla Veronika Křížková z iniciativy Soboty pro sousedství.

Účastníci setkání požadují brzké a úplné otevření hranice pro malý přeshraniční styk a vyzývají vlády dotyčných zemí, aby podnikly nutné kroky k otevření hranic pro všechny občany bez omezení. Místa setkání a informace k iniciativě jsou na facebooku.

„Setkání vznikají náhodně a nejsou nijak organizována. Lidé nepřekračují hranici a dodržují současná kontaktní opatření, tedy roušky a dostatečný odstup,“ uvedla Křížková. Vyzvala občany, aby při sobotní procházce na místa setkání dorazili, udělali si tam odpočinkovou pauzu, při níž mohou zamávat sousedům, posvačit a vyměnit pár slov.

„Na Václavu si posteskneme, že hranici nemůžeme překročit. Na obou stranách jsou zajímavé turistické cíle. Občané obou zemí chodí přes hranici normálně na procházky,“ uvedla. Nejde o oficiální přechod, ale o značený Česko-bavorský okruh s desítkami kilometrů tras na obou stranách hranice. Václav i Bügellohe jsou oblíbenými turistickými cíli. To, že se teď lidé musí zastavit u hraničních kamenů, nedává smysl, řekla. Otevření a zákazníky z německé strany by uvítali také provozovatelé restaurací a penzionů u hranic, například v Rybníku a v Pleši. Křížková předpokládá, že z obou stran půjdou k hraniční linii desítky lidí.

„Tímto náhodným česko-bavorským setkáním se chceme připojit k iniciativě Soboty pro sousedství. Už od počátku května se konala malá přeshraniční setkání na česko-saské hranici. Tento víkend se to rozšiřuje i na česko-bavorské hranice,“ řekla Křížková.

Z obce Václav se po válce museli Němci vysídlit. Přestěhovali se asi jeden kilometr na bavorskou stranu k vesničce Bügellohe, kde žili 30 let a poté také zanikla. „Václav pak komunisté zničili a postavili tam kasárnu (pohraniční rotu),“ uvedla Křížková.

V sobotu 16. května se bude konat 12 podobných setkání, na západě Čech na čtyřech místech - kromě Českého lesa také u obce Libá nedaleko Aše, na vrcholu Ostrý na Šumavě a na přechodu Bučina na Šumavě.

Hranice chtějí otevřít i Slováci

Slovensko má ambici otevřít hranice co nejdříve, pokud to situace kolem pandemie nemoci covid-19 umožní. Novinářům to dnes řekl premiér Igor Matovič, konkrétní termín neuvedl. Naznačil, že země by měla zůstat uzavřena pro obyvatele těch zemí, které mají výrazně vyšší počet nakažených. Podle dřívějšího vyjádření českého premiéra Andreje Babiše by se hranice se Slovenskem mohly otevřít 8., nebo 15. června.

„Naším cílem je, aby se hranice co nejdříve otevíraly s každou zemí, kde to situace umožní. Musí to být v souladu zejména s medicínskou stránkou věci. Nesmíme otevírat hranice vůči zemím, kde je výrazně více lidí nemocných s covidem-19,“ uvedl Matovič. Dodal, že Bratislava nechce mít zavřené hranice, pokud k tomu nebude důvod.

Matovič se na Slovensku řadí k zastáncům spíše opatrnějšího přístupu k uvolňování karanténních opatření. Zdůvodňuje to snahou o to, aby si země zachovala nízký počet nakažených koronavirem. Slovensko, které má zhruba pět a půl milionu obyvatel, dosud zaznamenalo 1 477 infikovaných, z nichž většina se již vyléčila a 27 lidí s koronavirem zemřelo.

Bratislava kvůli koronaviru sice zhruba od poloviny března neumožňuje vstup cizincům do země, výjimka se vztahuje například na řidiče kamionů, osoby s pobytem v zemi pod Tatrami či na pendlery.

Český ministr zahraničí Tomáš Petříček dříve v tomto týdnu uvedl, že příští týden bude jednat se zástupci Rakouska a Slovenska o harmonogramu pro otevření hranic, ke kterému by mohlo dojít v polovině června.

Kroky k uvolňování režimu na hranicích již ohlásily například Německo a Rakousko.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa