Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Řecko otevře pláže: Omezení pro 40 lidí, slunečníky ob 4 metry a v barech žádný alkohol

Autor: ČTK - 
14. května 2020
12:32

V Řecku se od soboty za přísných opatření opět otevřou pro veřejnost pláže s organizovaným provozem. Podle místních médií k tomu vláda přistoupila i vzhledem k očekávaným teplotám, které se mají na jihu blížit až 40°C. Pravidla čekají návštěvníky přísná. To Chorvatsko nepozorovaně otevřelo své hranice pro zahraniční turisty a již od 9. května mohou využívat výjimku ze zákazu překročení hranic, která spočívá v prokázání „hospodářského zájmu“ Chorvatska na jejich příjezdu do země. Deník Jutarnji list uvedl, že se toto opatření v praxi vztahuje na všechny, kteří mají v zemi rezervované ubytování.

Od soboty bude moci být na pěti stovkách řeckých plážích provozovaných městy či soukromníky současně pouze 40 lidí na 1000 metrů čtvereční.

Vzdálenost mezi slunečníky s lehátky bude muset být minimálně čtyři metry. Pod jedním slunečníkem budou moci být pouze dvě lehátka, výjimku budou mít rodiny s malými dětmi.

Plážové bary bez alkoholu

Po každém návštěvníkovi bude muset personál lehátka vydezinfikovat a pravidelně se mají dezinfikovat i sociální zařízení.

Bary na plážích budou moci nabízet jídlo a pití pouze z okénka, u něhož nebudou smět být zahrádky. Jídlo bude muset být zabalené a nesmí se připravovat na místě. Zakázán na plážích bude prodej alkoholu i kontaktní sporty. Prodejci by měli mít roušky a rukavice.

Není jasné, kdo ponese zodpovědnost

Kdo bude zodpovědný za dodržování pravidel? Deník Kathimerini dnes upozornil, že není jasné, kdo bude zodpovědný za dodržování těchto pravidel. Vláda sice vyzvala starosty obcí, aby to zajistili, někteří ale podle řeckého deníku namítli, že nemají oprávnění dodržování těchto pravidel vynutit.

Starostové nicméně toto uvolnění přívítali. Někteří ale mají obavy z toho, zda budou rekreanti na plážích pravidla dodržovat a zda se podaří zabránit davům na plážích. Podobně se totiž před týdnem zaplnila náměstí řeckých měst, když poprvé po šesti týdnech omezení volného pohybu mohli Řekové ven, aniž by museli prokazovat některý z povolených důvodů, jako byly nákup potravin či cesta do práce.

Od pondělka budou moci Řekové cestovat i mimo svou domovskou provincii, ne však na řecké ostrovy. Povolení cest na řecké ostrovy zatím nemá oficiální harmonogram, vláda nicméně minulý týden podle místních médií oznámila, že by se tak mohlo stát už 1. června, pokud „vše půjde dobře“ a nezvýší se výrazně denní nárůsty nově nakažených koronavirem.

Konkrétní plán pro turistiku zveřejní řecká vláda příští týden a vláda v něm zohlední doporučení, která ve středu vydala Evropská komise, napsal dnes deník Kathimerini.

Do Chorvatska s „hospodářským zájmem“.

Novinka je naopak již u Chorvatska. Chorvatsko totiž nepozorovaně otevřelo své hranice pro zahraniční turisty tím, že při překročení hranic stačí prokázání „hospodářského zájmu“ Chorvatska na jejich příjezdu do země. Upozornil na to deník Jutarnji list.

Z čistě právního hlediska je vpuštění turistů v rozporu s doporučeními zdravotnických úřadů, které povolují cizincům překročit hranici pouze v případě, že doloží vlastnictví nemovitosti či plavidla v Chorvatsku či do země přijíždějí na pohřeb. Druhou výjimku tvoří lidé, které do Chorvatska pozval některý ekonomický subjekt.

 

Třetí situace se však vztahuje právě na cizince, kteří mají v Chorvatsku nějaký „hospodářský zájem“. Podle zjištění deníku do kategorie „hospodářského zájmu“ spadají právě turisté ze zahraničí, byť to v oficiálních dokumentech nikde není výslovně zmíněno.

Na všechny tři kategorie příchozích se podle deníku nebude vztahovat dosud platná 14denní povinná karanténa po příjezdu.

Máte rezervaci? Můžete přijet

Informace nepřímo potvrdil i ministr vnitra a šéf štábu civilní ochrany Dovor Božinović, který na pondělní tiskové konferenci sdělil, že osoby, které na hranicích doloží rezervaci ubytování, budou moci bez problémů vstoupit do země.

„Mohou Chorvati, mohou i cizinci, mohou především občané Evropské unie. Samozřejmě, pokud mají rezervaci v hotelu a budou dodržovat všechna opatření,“ řekl Božinović. Ministr jedním dechem dodal, že konečné rozhodnutí o způsobu otevření hranic padne na úrovni celé Evropské unie.

„Samozřejmě, že každý turista je hospodářským zájmem. Jsme turistická země a je jasné, jak moc nás zasáhne špatná sezona. S ohledem na situaci nechceme cizince výslovně zvát, ale nebudeme je ani odmítat. Budou moci přijet na letní dovolenou, když si pobyt zaplatili,“ řekl listu nejmenovaný zdroj blízký štábu, který opatření přijal.

Zdroj dále uvedl, že lidé přijíždějící do Chorvatska obdrží při vstupu písemné pokyny, jak se v zemi době koronavirové epidemie chovat. „Znamená to, že se budou co nejvíce zdržovat v objektu, který si pro dovolenou rezervovali. Pokud jde o moře, samozřejmě se budou moci koupat, protože s tím cílem si pobyt zaplatili. Pochopitelně budou muset dodržovat pokyny vydané všem uživatelům pláží týkající se hygieny a fyzického odstupu,“ dodal.

List uvádí, že vyjádření ministra Božinoviče představovalo pro pracovníky v cestovním ruchu překvapení. Především s ohledem na to, že možnost příjezdu zahraničních turistů není nikde explicitně zmíněna. Některá média upozorňují, že chorvatské úřady na dotazy ohledně platnosti výjimky nereagují a že stále není jasné, zda pohraničníci budou turisty skutečně vpouštět do země s pouhou hotelovou rezervací.

Hlavně „nenaštvat EU“

Splitský deník Slobodna Dalmacija neoficiální otevření hranic pro turisty hodnotí především jako snahu Chorvatska „nenaštvat EU“, která chce koordinovat obnovení přeshraničního cestovního ruchu na úrovni celého bloku. Tento postup podle listu prosazují především větší země, pro něž turismus není tolik významný a které by nejraději nechaly toto léto občany trávit dovolenou uvnitř svých hranic.

Na téma otevření chorvatských hranic pro turisty jednal v minulých týdnech premiér Andrej Plenković i se svým českým protějškem Andrejem Babišem. Šéf české vlády uvedl, že by byl rád, aby čeští občané mohli v létě k moři do Chorvatska.

 

Video  Babiš: Hranice jsou otevřeny, do Rakouska a na Slovensko se dostaneme v červnu  - Blesk TV
Video se připravuje ...

sekebo ( 14. května 2020 15:51 )

Moje ideální dovolená - dobrá parta, teplota venku do 25 st.C, možnost pojezdit na kole a pivko kolem 30 Kč . Nesnáším vedro, hlavu na hlavě a pivo za 5 €.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa