Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Další lék proti koronaviru: První pacient v Thomayerově nemocnici dostal japonský favipiravir

Aktualizováno -
30. dubna 2020
12:01
Autor: nec - 
30. dubna 2020
10:47

Na českém trhu pro pacienty nakažené covid-19 ve vážném stavu je další experimentální lék. Po remdesiviru, který pomohl v léčbě například třiapadesátiletému taxikáři hospitalizovanému ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze, začali v Thomayerově nemocnici aplikovat japonský lék favipiravir. Lékaři v nemocnici v Krči k léčbě také například použili například plazmu s vytvořenými protilátkami proti covidové infekci či lék Plaquenil.

Japonský experimentální lék favipiravir byl původně určen pro léčbu chřipky. V Thomayerově nemocnici ho dostal starší pacient, který je hospitalizován s těžkým zápalem plic na Pneumologické klinice 1. LF UK. 

„Dávkování léku probíhá podle doporučení výrobce a uvidíme, jaké budou jeho účinky,“ řekla přednostka plicní kliniky prof. MUDr. Martina Vašáková, Ph.D., a dodala: „V tuto chvíli nemůžeme říci, zda lék bude, či nebude účinný, ale budeme rádi za jakýkoliv pozitivní posun v léčbě. První výsledky však lze očekávat v průběhu několika dnů, ale je potřeba také uvést, že každý z dosavadních léků či léčebných metod nezaručuje vyléčení z onemocnění covid-19. Léčba závisí na mnoha faktorech a dispozicích pacienta“.

„Jsme rádi, že jsme mohli tento nový lék podat u prvního našeho pacienta, a doufáme, že budeme mít příležitost využívat i další nové léky,“  uzavřel ředitel TN doc. MUDr. Zdeněk Beneš, CSc.

Video  Léky na koronavirus v Česku: Šéfka lékového ústavu o remdesiviru z USA i japonském favipirviru  - Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa