Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Nový český lék na koronavirus? V Thomayerově nemocnici podávají plazmu s protilátkami

Autor: ČTK, jim - 
22. dubna 2020
15:35

K odvážnému kroku se rozhodli v Thomayerově nemocnici v Praze, kde nově léčí osoby s onemocněním covid-19 plazmou s protilátkami proti koronaviru. K dnešnímu dni byla plazma podána dvěma pacientům s těžkým průběhem onemocnění. Jestli však bude metoda úspěšná, to se zatím neví, jde totiž o experimentální metodu.

V pražské nemocnici už jde do nejhoršího, a tak se lékaři odhodlali k experimentu: „Oba pacienti jsou ve velmi vážném stavu a jsou hospitalizováni na anesteziologicko-resuscitační klinice. Léčebné podání plazmy bylo provedeno podle schváleného protokolu, který je v souladu s evropskými doporučeními,“ uvedl mluvčí Thomayerovy nemocnice Petr Sulek. Na výsledek léčby se nyní čeká. „Jakmile budeme mít k dispozici první data, budeme moci analyzovat účinek léčby,“ dodal mluvčí.

Transfuzní oddělení v Thomayerově nemocnici zatím provedlo odběry od šesti osob, které mají v krvi protilátky vůči onemocnění způsobenému novým koronavirem. Z odběrů zdravotníci vyrobili osm jednotek plazmy, které jsou určeny pro čtyři léčebné dávky. Další potenciální dárci se podle Sulka hlásí. Nemocnice také na svých webových stránkách zveřejnila výzvu pro vhodné dárce plazmy.

  • Itálie, Amerika a Čína

Experimentální léčbu pomocí krevní plazmy zatím plánuje Thomayerova nemocnice podávat pouze pacientům s těžkým průběhem choroby covid-19. Metodu použili již dříve lékaři v severoitalské Pavii. Krevní plazmu uzdravených plánovali zkoušet také americké nemocnice. Metodu vyzkoušeli i lékaři v Číně.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa