Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Češi bez práce i peněz. Třetina jich je bez úspor, ukázal průzkum. Ekonom zmínil černé září

Autor: Nikola Forejtová - 
29. dubna 2020
20:45

Tisíce Čechů se řítí do maléru. Epidemiologická krize sice pomalu končí, přichází ale nástup krize ekonomické. Podle průzkumu společnosti Behavio už nyní přišlo 11 procent oslovených Čechů o práci a třetina z nich je na dně svých finančních rezerv. A bude hůř. Podle ekonoma Lukáše Kovandy se pravé dopady ukáží v září nebo v říjnu, nyní jsme pořád ještě v „mezihře“. Nemyslí si ale, že by epidemie mohla za všechny hluboké kapsy, podle něj řada lidí nesmyslně utrácí za věci, na které nemá. Nabádá proto, aby lidé radši slevili ze svého životního standardu, než aby si půjčovali. Kupříkladu na dovolené. 

Čechům došly úspory, jak ukázal dubnový průzkum společnosti Behavio na vzorku 1300 lidí. „41 procent domácností má aktuálně naspořeno 10 tisíc korun nebo méně. Necelá polovina lidí by s tím, co má, při úplném výpadku příjmů vystačila na měsíc či kratší dobu,“ uvádějí autoři průzkumu a dodávají: „Více než třetina lidí už narazila na dno svých finančních rezerv.“

A bude hůř. Z epidemiologické krize totiž pozvolně přecházíme do krize ekonomické, jak řekl Blesk Zprávám ekonom Lukáš Kovanda. „Jsme v mezičase. Většina plateb byla pozdržena a splátky například za hypotéku jsou posunuty, takže stát lidem nyní nahrává. Ale je to jen kupování času a ti lidé se budou muset tak jako tak krizi postavit tváří v tvář (…) To přijde v září nebo v říjnu, kdy podobná opatření zmizí,“ komentoval Kovanda.  

Poté se podle něj rozběhne kolotoč nedodržování závazků, narůstání dluhů a ztrát zaměstnání. „Rovněž se objeví spoustu finančních žraloků, kteří budou nabízet „výhodnou“ půjčku. Malinkým písmem ale zde bude vepsán úrok 20 procent či něco podobného. Důrazně tak nabádám, aby se snažili lidé tuto situaci přežít bez dluhů,“ míní Kovanda.

Masivní propouštění hlásí i letiště

Koronavirové dopady jsou nicméně pro některé obyvatele znatelné už nyní. Zatímco části obyvatel se krize reálně dotkne, až se opět nastartuje povinnost splácet hypotéky a až se dostane svět do starých kolejí, jiní přicházejí o práci už nyní.

„Za poslední měsíc přišlo o práci 11 procent zaměstnanců ze soukromé sféry. Navíc panuje velký strach o ztrátu úvazků. Více než polovina dotázaných se bojí, že o práci přijde,“ zmiňují ekonomové společnosti Behavio. 

A strach je to mnohdy oprávněný. Propouštění už avizovalo i pražské Letiště Václava Havla. To ohlásilo, že koncem května dostane vyhazovat 450 zaměstnanců. O příjem pak přijde i 30 lidí z plzeňského Techmania Science Center. 

Video  Maláčová o koronaviru: Boj proti propouštění a rostoucí nezaměstnanosti. Firmám pomůže Antivirus  - ČTK
Video se připravuje ...

Oslovení respondenti navíc v 85 procentech očekávají, že už se v příštích týdnech budou muset zadlužit, před čímž ekonomové odrazují. Aspoň do té doby, dokud to nebude životně nutné. 

Kovanda: Obnažilo to finanční negramotnost

Současná situace je ojedinělá a výrazně se po finanční stránce dotkla OSVČ, drobných podnikatelů a oborů cestovního ruchu a pohostinství. „Pro lidi v těchto oborech je to nezáviděníhodná situace, ale pokud bereme krizi z pohledu jednotlivce, není to ojedinělá situace. Do pracovní neschopnosti vás může uvést i těžký úraz,“ míní Lukáš Kovanda, který zmiňuje, že koronavirus obnažil chyby v systému i v rodině samotné. 

Češi si totiž podle něj nevytvářeli v dostatečné míře úspory. Alespoň ti, kteří měsíc od měsíce nešli ve svém rozpočtu až na krev. „Pochopím ztrátu úspor například u průvodce, který byl zaměřen na čínské turisty. Jemu odpadla práce už v polovině ledna, což znamená tři měsíce bez práce. Ale jestliže někdo začal mít výpadek až s vyhlášením nouzového stavu 12. března a už nyní hlásí, že nemá úspory, tak to už je z velké části jeho chyba,“ konstatoval expert.

Lidé by totiž podle něj měli být připraveni na určitou krizi a to polštářem, který jim vydrží několik měsíců. „Ta zpráva zní strašidelně, že jsou tu lidé bez úspor, ale nevěřím, že u všech z nich za to může pandemie (…) Základní pravidlo finanční gramotnosti je vytvářet si rezervy a pokud máte člověka, který si úspory nedokáže vytvořit a i to málo utratí za dovolenou – na kterou si třeba i půjčí – tak by za něj neměl platit jiný daňový poplatník,“ doplnil Kovanda.

Video  Cestovní ruch hodili přes palubu, říká šéf asociace. Krizi neustojí až třetina restaurací  - Blesk TV
Video se připravuje ...

 

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa