Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zavřené hranice mi sebraly práci, říká Oldřich (45). Nový zdroj obživy hledá těžce

Autor: ula - 
26. dubna 2020
05:00

Oldřich (45) se rozhodl stát se OSVČ v roce 2018. Nejprve pracoval na půl úvazku v původní práci, v loňském roce se zcela osamostatnil. Jak sám řekl, vždy se chtěl živit tím, co ho baví, a to se mu podařilo. Sen se mu splnil velmi brzy, začal pracovat pro zahraniční filmové produkce, které v Česku natáčely seriály. To vše skončilo ve chvíli, kdy svět zachvátila pandemie koronaviru. Oldřich přišel o svůj hlavní příjem, a i když padl zákaz cestování pro Čechy, úplné otevření hranic se v nejbližší době nechystá.

Oldřich je rozvedený, má jedno dítě a nyní žije sám. Byt má pronajatý a důležitá je pro něj hlavně pronajatá dílna. Ačkoliv nemá žádnou hypotéku, půjčku ani leasing v lednu a v únoru, tedy před karanténou, investoval do svého podnikání 300 tisíc korun. „Peníze padly na nářadí, materiál a nové auto,“ řekl Blesk Zprávám Oldřich. 

OSVČ není Oldřich dlouho. Pozvolna se odhodlával jít na „volnou nohu“, v roce 2018 ještě pracoval na půl úvazku u původního zaměstnavatele. V roce 2019 se osamostatnil úplně. Roční příjmy vyčíslil na 800 tisíc korun.

Nejšťastnější Oldřich byl, když se mu podařilo zařadit se do pracovního týmu dvou zahraničních filmových produkcí. Ty na území Česka a také v Praze natáčely seriály. Jenže pak přišla pandemie koronaviru.

Uzavřené hranice sebraly sny

„V okamžiku, kdy se zavřely hranice a filmové produkce byly nuceny se vrátit do svých zemí, zmizel úplně hlavní, respektive nyní jediný, příjem,“ říká Oldřich a dodává: „V březnu ještě dobíhaly faktury za leden a únor. Nyní od dubna již žádná platba za fakturu nedorazí, čili v momentální chvíli jen odhaduji to nejhorší, moje příjmy poklesnou na nulu.“  

„Dokud nebude zrušen krizový stav a nebudou otevřeny hranice, nebude možný návrat k původnímu zaměstnání. Rezervy nějaké zatím mám a bude se hledat dočasný způsob obživy. Ale osobně si myslím, že jsem na tom ještě dobře oproti jiným,“ uvádí smířlivě Oldřich. Nicméně mu vzalo naděje prohlášení ministra Adama Vojtěcha, který v rozhovoru pro Lidové noviny uvedl, že otevření hranic není záležitost týdnů ani měsíců.

Obětování ekonomiky nebo populace?

Co se týče vládních opatření, ty vidí Oldřich jako nutná, ale podotýká, že nedokáže říci, zda adekvátní. „Byly více méně jen dvě cesty, buď by se obětovala ekonomika státu nebo lidská populace. Nic mezi nebylo možné. Zvolilo se obětování ekonomiky, ale problém je v tom, že stejně bude muset dojít k promoření obyvatel, jinak se epidemie vrátí znovu. Nyní dostal zdravotní sektor nějaký čas se připravit, a to je myslím více než dobře,“ říká k tomu Oldřich.

Oldřich: Přístup k OSVČ je hrozný

Oldřich říká, že přístup státu k OSVČ je hrozný. „Paní ministryně fabulovala s 15 tisíci měsíčně, aby lidé neukončovali OSVČ a nešli na úřad práce. Pak přišla s „Pětadvacítkou“ a nesmyslnými požadavky,“ kroutí Oldřich hlavou a dodává: „OSVČ nebyly v lednu ani v únoru ovlivněny karanténou a v březnu ještě dobíhaly faktury za únor. Jak by mohlo dojít k poklesu výdělku o 10 %? Tady je krásně vidět, jak byly podmínky cíleně nastavené tak, aby nešly splnit!“

Video  Schillerová o 25 tisících pro živnostníky: Kdo dosáhne na Pětadvacítku? Češi pracující na dohodu nikoli.  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

„Pětadvacítka“ vystačí na měsíc

Naštěstí původní požadavky na podporu byly zrušeny, takže Oldřich plánuje o 25 tisíc zažádat. „Na měsíc mi to pomůže. Půjčka je nesmyslná za stávajících podmínek, navíc na tu první dosáhnuli jen velcí hráči a ne živnostníci, ke všemu prvních 15 milionů zmizelo dříve, než bylo možné o to pořádně požádat, doufám, že bude v budoucnu transparentně vidět, kdo si pro peníze došel,“ zlobí se živnostník.

Oldřich o sobě říká, že je naštěstí nenáročný a má rezervy. „Přesto mám měsíční náklady kolem 30 tisíc, pokud nepočítám odpuštěné sociální a zdravotní zálohy a jídlo. Nyní jsem zaplatil daně. Do léta to ještě můj bankovní účet vydrží,“ uzavírá s nadějí muž.

Před pandemií natáčel v Praze i herec Orlando Bloom, pobýval zde i se svou manželkou.

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Video se připravuje ...
Další videa