Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Do Maláčové šili za „buzeraci“ a „ješitnost“. Vyšší ošetřovné však senátoři odklepli

Aktualizováno -
29. dubna 2020
16:35
Autor: simao - 
29. dubna 2020
11:50

Senátorům se ve středu na stůl dostaly vládní návrhy v boji s pandemií koronaviru, které prošly Sněmovnou. Dopoledne dorazila ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD), aby hájila navýšení ošetřovného ze 60 na 80 procent. Senátoři to ocenili a odhlasovali, ale směřovali na Maláčovou některé své výtky. Ošetřovné tak stoupne z 60 na 80 procent denního vyměřovacího základu a platby státu do zdravotního pojištění za děti a důchodce budou vyšší od června o 500 Kč měsíčně a od ledna o dalších 200 korun.  Odpoledne do Senátu proto zavítá vicepremiérka Alena Schillerová (za ANO). Horní parlamentní komora ještě projedná v souvislosti s epidemií financování armády, Česko by totiž mělo podle výboru pro obranu dodržet spojenecké závazky a neomezovat investice do armády. 

Epidemiologická situace ohledně covidu-19 se v zemi podle odborníků ale lepší, už několik dní je méně než 60 nových případů za den. Podniky postupně obnovují výrobu, současně už sčítají i ztráty.

Koronavirovu situací s ohledem na zákony se od rána zabývá i Senát. Vedle zvýšení ošetřovného má ještě rozhodnout o státní záruce za komerční úvěry pro malé a středně velké podniky a prodloužení výplaty příspěvku pro živnostníky, kterým vláda ve svých opatřeních nařídila přerušit činnost. Senátní výbory doporučily tyto úpravy schválit.

Otazník visí nad nákupy obrany

Předseda senátního výboru pro obranu Pavel Fischer (nezávislý) pak doporučil horní komoře projednat úpravy státního rozpočtu, boj s pandemií a povinnost rozvoje schopností armády. Podle výboru by Česko mělo mimo jiné dodržet plánovaný nákup nových bojových vozidel pěchoty za 50 miliard korun. Premiér Andrej Babiš (ANO) to v úterý označil za obrovskou sumu a doporučil ministru obrany Lubomíru Metnarovi (za ANO), aby našel možnosti financování.

Dříve předseda vlády doporučoval kvůli ekonomickým dopadům epidemie odložení nákupu vozidel. Sněmovní branný výbor se v této v souvislosti přímo obrátil na vládu a požádal ji, aby klíčové projekty modernizace armády nerušila, případně aby ke změnám ve vyzbrojování přistoupila jen na základě důkladné analýzy, která vezme v potaz krátkodobé rozpočtové hledisko i dlouhodobé potřeby obranyschopnosti státu.

Seátoři vyšší ošetřovné schválili

Sněmovna jednala v úterý a po dlouhé debatě se dobrala prodloužení stavu nouze do 17. května. Ve středu zasedl Senát. Schůzi již tradičně zahájil jeho předseda Miloš Vystrčil (ODS), nástupce zesnulého Jaroslava Kubery.

Senátoři za koronavirových časů vyrazili do lavic v rouškách, vedle toho pokračuje i jiná změna – se svými příspěvky nemusí, na rozdíl od poslanců, k řečnickému pultíku. Ale přednáší své návrhy a poznámky z lavic.

Před senátory předstoupila ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) hájit navýšení ošetřovného z 60 nově na 80 procent denního mzdového výměru. S návrhem souhlasilo 64 z 68 přítomných senátorů, proti nebyl nikdo.

Senát o koronaviru: Pavel Fischer při projevu z lavice (29.4.2020) Senát o koronaviru: Pavel Fischer při projevu z lavice (29.4.2020) | Reprofoto ČT

Ošetřovné pro dohodáře

„Důvodem předložení návrhu zákona je nutnost řešit finanční zabezpečení rodičů pečujících o nezaopatřené děti, na které dopadá mimořádné opatření spočívající v zákazu výuky ve všech typech škol,“ vysvětlovala před senátory Maláčová a připomněla, že ošetřovné se v první vlně prodloužilo místo standardních devíti dnů na celou dobu uzavírky škol a do 13. narozenin dítěte (dříve bylo 10 let).

„Já jsem 19. března avizovala, že když budou školy uzavřené déle než jeden měsíc, tak ošetřovné navýšíme, což je přesně tento návrh, který spočívá ve výplatě ošetřovného zpětně již od 1. dubna, takže rodiny peníze obdrží v průběhu května podle toho, jak budou zaměstnavatelé zasílat výkazy péče,“ upozornila Maláčová.

Úprava se vztahuje nově i na ošetřovné pro dohodáře – rodiče pracující na DPP či DPČ, tedy dohodou o provedení práce či činnosti, která vznikla před 11. březnem.

Pavera předhodil Maláčové „ješitnost“

Senátor Herbert Pavera (TOP 09) uvedl, že „samozřejmě stejně určitě jako drtivá většina všech přítomných senátorů a senátorek podpoří tento zákon“. „Přesto si neodpustím poznámku. Již 24. března navrhovali naši poslanci z TOP 09 navýšení na 80 procent a vy jste to samozřejmě nepřijali. Byla to ješitnost? Všichni rodiče už mohli dávno vědět, že ty peníze dostanou od 1. dubna a nemuseli čekat až na konec dubna,“ dotazoval se Pavera Maláčové.

„Je velká škoda, že celá ta debata o vyšším ošetřovném se zvrhne na to, kdo to navrhoval první, já jsem na tiskové konferenci po vládě 19. března řekla, že jsem chtěla vyšší ošetřovné 80 procent pro děti do 15 let a také po celou dobu mimořádných opatření,“ reagovala Maláčová s tím, že šlo o kompromis a příslib vlády, že se ošetřovné skutečně navýší. „Je mi velmi líto, že celá ta debata o tom, jak zajistit rodiny s dětmi po dobu mimořádných opatření, se zvrhává na to, kdo byl dřív. Pokud na tom budeme závodit, tak jsem to byla o pět dní dřív skutečně já,“ odmítla Maláčová kritiku.

Canov: Šikanózní postup

Senátor Michael Canov kritizoval vyplácení ošetřovného úřady. „Úřady totiž vyžadují od rodičů potvrzení ředitelů škol, že jsou školy zavřené,“ uvedl Canov. „Osobně tento požadavek od příslušných státních úřadů považuji nejen za byrokratický, ale i šikanózní,“ postěžoval si Canov.

Stát šikanuje rodiče a ředitele škol, když vyžaduje od „nebohých rodičů, aby vyžadovali od nebohých ředitelů, že stát rozhodl, že něco zavře a státní úředníci se vymlouvají, že to mají kvůli kontrole,“ míní Canov.

Podle něj může toto potvrzení vydávat jen ten, kdo zákaz vydal – což byla Vláda ČR, předtím ministerstvo zdravotnictví podle mimořádného opatření. Tedy stát, upozorňoval Canov. „Aby ředitelé vydávali potvrzení o zavřených školách, které stát sám zavřel, to je naprosto absurdní, naprosto absurdní, to není jenom byrokracie, to je dle mého názoru šikana, a dokonce se nebojím ani slova buzerace,“ vyčítal Maláčové.

Pozastavil se nad kolonkou o důvodu uzavření zařízení. „Co tam má pan ředitel psát? Že to napadlo pana premiéra v noci? Nebo že to napadlo některého z ministrů nebo pana Prymulu?“ dodal Canov.

Maláčové: Je to jen důkaz, že dítě existuje

„Já to slýchávám dennodenně, tuto poznámku. To není potvrzení o tom, že škola byla zavřená, ono se to tak ani nejmenuje, to je naprosto mylná interpretace,“ bránila se Maláčová. „Není to formulář o tom, že škola měla zavřeno, to by bylo na hlavu, všichni víme, že školy jsou zavřené, ale je to formulář, kde se potvrzuje, že dítě existuje a že vzniká nárok na ošetřovné,“ upozornila.

A detailněji rozebrala, o jaké potvrzení jde. „To je potvrzení o tom, že ten daný zaměstnanec má dítě. Škola vystaví potvrzení o tom, že to dítě existuje, pošle se to zaměstnavateli, ten potvrdí, že se jedná o zaměstnance a pak se to na základě těchto dvou údajů – dítě existuje a ten člověk je v pracovním poměru – pošle Okresní správě sociálního zabezpečení. Je to mechanismus, který funguje asi 40 let. Protože se jedná o mimořádnou situaci, tak jsme ho plně elektronizovali, školy dostaly ten formulář elektronicky, aby si to mohly předvyplnit a posílají to e-mailem, datovou schránkou, jak se dohodnou. Není to formulář o tom, že škola byla zavřena, je to formulář potvrzení o tom, že ten daný zaměstnanec má vlastní dítě a je to ještě důležitější kvůli tomu, že ošetřovné pro OSVČ vyplácí MPO přes živnostenské úřady na čestné prohlášení. Živnostenské úřady nemají vůbec informaci o tom, jestli daný živnostník má děti,“ pokračovala ministryně.

Senát o koronaviru: Ministryně Jana Maláčová (ČSSD) přišla hájit navýšení ošetřovného. (29.4.2020) Senát o koronaviru: Ministryně Jana Maláčová (ČSSD) přišla hájit navýšení ošetřovného. (29.4.2020) | Reprofoto ČT

Canov reagoval s tím, že má formulář před sebou a je na něm uvedeno, že v něm škola potvrzuje, že zařízení bylo uzavřeno. „Žádný formulář o potvrzení existence dítěte, jestli se narodilo vůbec a jestli náhodou existuje, to tam nic takového ve formuláři není, nehledě na to, aby v dnešní době už to mohl být propracovaný systém, aby si někdo všimnul, jestli na nějaké škole dítě je, a nebo není bez těchto věcí v době nouzového stavu,“ rýpl si senátor a vyjádřil „hluboký a smutný povzdech“ nad „jednou výmluvou za druhou“.

Jelínková: Rodiny se na to nemohly připravit

Senátor Jan Horník (STAN) uvedl, že se rozčílení Canova vůbec nediví. Věří, že z krize vzejde to, že byrokracie v Česku bude snížena „alespoň o třetinu“ a dohledatelné věci či věci, které jsou na základě rozhodnutí vlády, už úředník nebude požadovat. „Já bych byl také rád, aby nás tato byrokracie opustila. 20 let jí jenom šroubujeme nahoru, místo abychom ji uvolňovali,“ uvedl a tázal se i na možnost odškodnění pro rodiče, jejichž děti navštěvují školy z hranicemi – v Německu či Rakousku.

Maláčová reagovala slovy, že již týden se vycestovat může, „ale problém je v tom, že nás okolní státy nepustí k nim kromě pendlerů“. Kdy budou moci děti navštěvovat předškolní a školní zařízení v zahraničí, nespadá do její gesce, dodala. „A víte, že jsou tam ty karanténní podmínky,“ varovala.

Senát o koronaviru: Šárka Jelínková (KDU-ČSL)(29.4.2020) Senát o koronaviru: Šárka Jelínková (KDU-ČSL)(29.4.2020) | Reprofoto ČT

Zapojení dohodářů do OSVČ kvitovala 1. místopředsedkyně KDU-ČSL a senátorka Šárka Jelínková. „Školy byly uzavřeny už 11. března,“ upozornila na zpětné vyplácení od 1. dubna a navrhla pozměňovací návrh, aby bylo ošetřovné navýšeno na 80 procent ode dne uzavření škol, „aby tak byl rodičům kompenzován výpadek příjmů“. „Ze dne na den byly uzavřeny školy, rodiny se na to nemohly připravit,“ upozornila.

„Já principiálně s tím nemám problém, ale nesouhlasím s tímto pozměňovacím návrhem. Způsobilo by to zpoždění ve vyplácení ošetřovného o týdny,“ varovala.

Čunek: Lidé se chovají, jak je to pro ně výhodnější

Senátor a hejtman Zlínského kraje Jiří Čunek (KDU-ČSL) během debaty uvedl, že se 80 procent počítá z průměru minulého roku. Když lidé měli zvýšení mezd, může u někoho překročit částka mzdu, kterou by dostali za měsíc, protože se ošetřovné vyplácí sedm dní v týdnu.

„Mají příjem vyšší, než kdyby chodili do práce, to si myslím, že není správné. Já jsem to kontroloval ve mzdové účtárně a sice to není moc, ale potvrdili mi, že vyšší příjmy mít mohou. Vždycky apeluji, aby lidé, kteří chodí do práce, aby měli mzdu, která bude vyšší než jakékoli jiné náhrady, které dostávají,“ upozornil Čunek s tím, že nejde o ideální řešení, byť podporu rodin s dětmi podporuje. „Lidé se vždy chovají tak, jak je to pro ně výhodnější,“ varoval.

Připomněl, že úředníci ve státní správě, byť jsou doma, dostávají 100 procent mzdy. „Tak samozřejmě si vybrali, že nešli na ošetřování rodiny, pak by měli o 40 procent méně,“ podotkl.

Dorazí i Schillerová

Do Senátu zamíří ve středu odpoledne i vicepremiérka a ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) hájit vládní návrhy včetně pokračující podpory OSVČ – tzv. Pětadvacítky, která se má vyplácet i po 30. dubnu. Jde o kompenzační bonus ve výši 500 korun denně pro živnostníky.

Senát o koronaviru: Senátorům na stůl dorazilo mj. vyšší ošetřovné a další návrhy vlády ke koronavirové pandemii. (29.4.2020) Senát o koronaviru: Senátorům na stůl dorazilo mj. vyšší ošetřovné a další návrhy vlády ke koronavirové pandemii. (29.4.2020) | Reprofoto ČT

O Pětadvacítce, putující do Senátu, mluvila Schillerová minulý týden po jednání vlády. „Program funguje, nebo bonus funguje bez problémů, řeší se plynule, problémy v podstatě, pokud tam nějaké vzniknou, tak se řeší neformálně telefonicky, e-mailem. Nejvíce využívají osoby samostatně výdělečně činné možnost podat naskenovanou žádost formou e-mailu a já jsem ráda, že Poslanecká sněmovna schválila pokračování od 1. května ve výši 500 korun denně a předpokládám, že se nám podaří dosáhnout toho, že to schválí i Senát a tento bonus bude pokračovat,“ uvedla.

Senátoři si odhlasovali i to, že by jim Andrej Babiš (ANO) měl dát informace z jednání s Evropskou radou z 23. dubna. Právě Babiš se však o Senátu v poslední době vyjadřoval značně negativně. 

„Senát a opozice dělají všechno proti občanům. Oni to vlastně říkají, aby Schillerová příští rok nemohla dát těm důchodcům 15 000. Ale my jsme to slíbili. Oni dělají všechno. Průměrný důchod. Ano. Abychom nemohli udělat takový rozpočet, abychom vlastně prosadili to, co máme v Programovém prohlášení vlády,“ stěžoval si minulý týden ve Strakově akademii Babiš.

 

 

Senát o koronaviru: Senátor Václav Hampl (29.4.2020) Senát o koronaviru: Senátor Václav Hampl (29.4.2020) | Reprofoto ČT

 

MAMKA2316 ( 30. dubna 2020 14:52 )

Predseda ODS Petr Fiala v rozhovoru pro portál Seznam Zprávy zkritizoval vládu, jež dle něj nedokázala jednat otevřeně. Za chybu mimo jiné považuje také snahu Andreje Babiše prodloužit nouzový stav o další měsíc. Bezpečnostní expert Jaroslav Štefec však Fialovi připomněl, že země v přelomové době potřebuje rázné kroky, nikoli jen plané mudrování.


Podle Fialy však další prodloužení nouzového stavu v důsledku zahájení přísnějšího bezpečnostního režimu připravuje mimo jiné půdu i pro určitá pokušení. „Někteří ministři už zkouší, co projde. Teď ministr obrany navrhl posílení pravomocí vlády a premiéra, předtím jsme viděli snahu změnit zákon o evidenci skutečných majitelů, což by umožnilo zastřít, kdo je skutečným majitelem Agrofertu,“ předpokládá předseda ODS.

Když pak přišla řeč na to, jak by se s celou situací eventuálně popasoval v pomyslné roli premiéra Fiala, uvedl: „Troufnu si tvrdit, že bych byl mnohonásobně lepší. Protože já jsem člověk systematický, který ctí pravidla, instituce a systémy. Ve chvíli, kdy čelíte nějaké kritické situaci, tak státy a veřejné instituce mají vypracovány plány krizového řízení, abyste nad tím nemuseli přemýšlet, zdržovat se a improvizovat.“

Reakce Jaroslava Štefce
Bezpečnostní expert Jaroslav Štefec ale se závěry Petra Fialy zásadně nesouhlasil. Svou argumentaci začal výtkami vůči všeobecné profesionalitě dotyčného politika.

„Vezměte si takového Petra Fialu. Takto údajně úplně prvního profesora politologie v ČR, původně vystudovaného češtináře a dějepisce, dnes poslance a šéfa do propasti politického zapomnění raketově padající ODS. Přímo krystalický příklad platnosti pořekadla „Kdo to umí, ten to dělá, kdo to neumí, ten to učí, a kdo to neumí ani učit, ten to řídí!“. Je fascinující, kam až dokázal vysoce kvalifikovaný politolog, de facto absolutní profesionál v oboru, přivést kdysi suverénně nejsilnější pravicovou politickou stranu v zemi!“ uvedl Štefec na své facebookové stránce.

Analytik rovněž předpokládá, že n

bizon_pepa ( 29. dubna 2020 16:05 )

Jasný, že socanům vyhovuje ten výjimečný stav. A co bude a zbude po nich, je už nezajímá. Strana se neustále kasá 130 nebo kolika letou historii, ale tihle nevzdělanci je konečně pohřbí. Bohužel na to dojede i spousta lidí, kteří s nimi nechtějí mít nic společného.

adeso ( 29. dubna 2020 15:49 )

Maláčová je na tři hov... honí si jen svou kariéru, musí rozdat přece nejvíc peněz. Zlatá Schillerová, tu teď musí poučit i debílek Feri. To je tady děs běs. To myslím z legrace co si ten spratek dovolí

adeso ( 29. dubna 2020 15:46 )

o čem to blábolíš? Ty jsi zažil takový masakr??? Tak kuš a buď rád za ten toaleťák

MAMKA2316 ( 29. dubna 2020 13:15 )

Senát by měli zrušit a peníze dát bezdomovcům !!To by udělali asi stokrát líp !!!Co to je za senát když se tam někdo dostane zvolením 1500 občanů !! VYHLÁSIT REFERENDUM O ZRUŠENÍ SENÁTU ??? VYSTOUPENI S EU ?? ZRUŠENÍ KRAJŮ A VYTVOŘENI TŘÍ SAMOSPRÁVNÝCH CELKŮ MORAVY, SLEZSKA A ČECH ??? NO A PRAHA BY SE MOHLA OSAMOSTATNIT A BYLO BY TO SUPER !!PRAŽÁCI MAJI STEJNĚ JINÉ NÁZORY JAK DRTIVÁ VĚTŠINA OBČANU ČESKA !PRAŽÁCI V ROCE 1942 NA VACLAVÁKŮ SLIBOVALI VĚRNOST FAŠISTŮM BYLO JICH TAM NA 200 000 TAK CO SE TAK PŘIPOJIT K NĚMECKU

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa