Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Dojemné gesto: Farmář s nemocnou ženou poslal respirátor. „Dejte ho doktorovi nebo sestřičce.“

Autor: Darina Jíchová - 
25. dubna 2020
16:26

Guvernér státu New York Andrew Cuomo na tiskové konferenci sdílel dojemný dopis, který obdržel od farmáře Dennise z Kansasu. Sedmdesátník s nemocnou manželkou se dozvěděl o nedostatku ochranných pomůcek, kterým trpí newyorští zdravotníci a rozhodl se pomoct „alespoň tím málem, co má“. Dennis doma našel 5 repirátorů N95, čtyři z nich si nechal pro sebe a rodinu, ten poslední poslal potřebným. Spojené státy jsou v současnosti největším ohniskem koronaviru způsobujícího nemoc covid-19, nakazilo se už přes 905 tisíc lidí, více než 50 tisíc osob viru podlehlo. Nejhůře postižený je právě New York, na který připadá zhruba 40 procent obětí, uvedl list Daily Mail.

Guvernér dopis obdržel už minulý měsíc, rozhodl se ho sdílet s veřejností a poděkovat Dennisovi za jeho ochotu. Dojatý Cuomo pisatele nejen pochválil, ale uvedl, že by si lidé z jeho laskavosti a přístupu měli vzít příklad. Dennis ve svém psaní vyprávěl o své manželce Sharon, se kterou je v izolace v severovýchodním Kansasu a o kterou se moc bojí, protože má jen jednu plíci a navíc i cukrovkou.

Farnář: Máte mou poklonu

„Vážený pane Cuomo, pochybuju, že někdy budete číst tento dopis, protože vím, že máte plné ruce práce s touto katastrofou, která postihla naši zemi. Není pochyb o tom, že v současné době – 26. března 2020 – náš národ prochází krizí,“ otevřel Dennis svůj dopis. „Váš přístup k nastalé situaci je výborný, máte mou poklonu, zvláště za to, že říkáte pravdu, to je něco, co nám nyní dost chybí,“ pokračoval farmář.

„Jsem v důchodu, s manželkou jsme u nás na farmě v severovýchodním Kansasu. Sharon má jen jednu plíci, někdy kvůli tomu dost trpí. Má navíc i cukrovku. Je nám přes 70 let, upřímně musím říct, že se o ni moc bojím,“ svěřil se senior. „K dopisu přikládám jeden respirátor N95, co nám tu zbyl. Je nový, nikdy nebyl použitý. Jestli můžete, dejte ho nějakému doktorovi nebo sestřičce ve vašem městě,“ vyzval Dennis a dodal, že 4 respirátory si nechal pro rodinu.

Ukázka lidskosti a laskavosti

„Dělejte dál to, co děláte a co děláte dobře, veďte naši zemi. Se srdečným pozdravem a úctou, Dennis a Sharon,“ guvernérovi se lámal hlas, když četl farmářova slova. Novináři, kteří byli přítomní na tiskovce, rovněž vypověděli, že „jedno oko nezůstalo suché“. I uživatelé sociálních sítí byli dojati k slzám.

„Dennisi, jestli se na nás koukáte, Bůh vám žehnej,“ vzkázal Cuomo farmáři z Kansasu. „Podívejte se na to, starý muž s nemocnou ženou se vzdal respirátoru navíc, protože věděl, že je ho třeba jinde. To je překrásná lidská vřelost a dobrota a takhle by to mělo fungovat,“ komentoval guvernér.

„Tohle zachycuje lidskost a nesobectví a velkorysost, která dělá naši zemi skvělou a překrásnou. Tohle zastíní i veškerou tu ošklivost, se kterou se v poslední době musíme potýkat. Bůh žehnej Americe,“ zakončil Cuomo, který se rovněž pochlubil úspěchy lékařů. V USA se už podařilo vyléčit 99 tisíc pacientů.

CaIifornia ( 25. dubna 2020 17:00 )

Dojemné gesto: Farmář s nemocnou ženou poslal respirátor. „Dejte ho doktorovi nebo sestřičce.“

Stará do neho ale pred tim nadychala Covid19.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa