Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Ředitelka zoo šokovala: Nemáme peníze, některými zvířaty budeme muset nakrmit šelmy

Autor: Darina Jíchová - 
15. dubna 2020
17:55

Krizí spojenou s koronavirem způsobující nemoc covid-19 trpí také zoologické zahrady, které zejí prázdnotou. Ředitelé německých zoo žadoní o dotace a chod zařízení v současné době udržují převážně z darů svých sponzorů. Ředitelka zoo v Neumünsteru šokovala prohlášením, že může dojít k situaci, kdy některými zvířaty nakrmí šelmy, informovala stanice BBC.

„Dali jsme dohromady seznam těch zvířat, která bychom v takovém případě museli obětovat první,“ sdělila deníku Die Welt Verena Kaspariová a dodala, že zoo možná restrikce spojené s koronavirem nepřežije.

Ředitelka: Bylo by to lepší než hladovění

„Samozřejmě obětování zvířat pro dobro jiných je to nejposlednější a nejsmutnější řešení, ke kterému bychom se jen neradi uchýlili,“ vysvětlila Kaspariová s tím, že ani to by ale nevyřešilo jejich finanční problémy.

„Tučňáci a tuleni potřebují denně obrovské množství čerstvých ryb. Pokud dojde na nejhorší, některá zvířata budeme muset nechat uspat, jiné použijeme jako potravu pro šelmy. Je to lepší řešení než je nechat hladovět,“ pokračovala ředitelka. Její zoo patří pod asociaci, která nemá nárok na podporu, kterou během krize uvolnila vláda.

Ztrátu zoo za letošní jaro vyčíslila Kaspariová na 4,7 milionu korun, její zoo není jediné zařízení, které kvůli koronaviru strádá. Mnohé německé zoo se obrací nejen na své sponzory a veřejné sbírky, ale také na vládu a požadují pomoc ve výši přesahující 2,6 miliardy korun.

Zoo nemůžou hibernovat

Německá národní Asociace zoologických zahrad (VdZ) ředitele zoo v jejich tažení podporuje, VdZ argumentuje hlavně tím, že zoo jako firma nemůže „prostě hibernovat“ a krizi přečkat. Zvířata se musí denně krmit, potřebují, aby se o ně někdo denně staral, a některé kotce musí být vyhřívané, stojí v prohlášení VdZ.

Kvůli koronaviru strádají zoo: Moskevským pandám chybí lidi. Kvůli koronaviru strádají zoo: Moskevským pandám chybí lidi. | Reuters

Zvířatům chybí pozornost návštěvníků

Berlínská zoo se raduje z pandích dvojčat, která si lidé zatím mohou prohlédnout jen přes webovou kameru. „Jsou sladká, naprosto rozkošná,“ komentovala pro agenturu DPA mluvčí zoo Philine Hachmeisterová. „Stále myslíme na to, že by bylo lepší, kdyby je naši návštěvníci mohli vidět naživo. Až znovu otevřeme, mláďata už budou velká,“ uvedla Hachmeisterová.

Mnoho ošetřovatelů rovněž vystoupilo s obavou, že karanténa má emoční dopad na zvířata, kterým chybí pozornost návštěvníků zoo. „Zvláště pak opice s nadšením pozorují lidi. Pozornost si užívají také lachtani a papoušci,“ popsala Hachmeisterová. Podobné závěry hlásí i zoo v Moskvě. „Vypozorovali jsme, že našim pandám něco chybí. S největší pravděpodobností lidi. Neuvěřitelně zpozorní a začnou být aktivní, kdykoliv se teď někdo přiblíží ke kotci,“ uvedl mluvčí zoo.

naidka ( 15. dubna 2020 19:46 )

Podobnou loterií o přežití může časem projít i živočišný druh rodu Homo sapiens.

pindal ( 15. dubna 2020 19:45 )

Alespoň vidí,co je to za blbost,držet zvířata v zajetí,jenom kvůli zvědavosti.Nechal bych dožít zvířata rozmnožená v zajetí se vším"komfortem" a potom bych zrušil zoologické zahrady.

krtek. ( 15. dubna 2020 19:18 )

vzhledem k tomu že ředitelé jsou zbyteční pokud nebudou mít zvířátka, přednostně doporučuji zkrmit tyto zbytečné administrativní pracovníky.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa