Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Dobrovolníci tisknou ochranné štíty a trhají rekordy: Jejich výrobky zachraňují životy

Autor: chal - 
7. dubna 2020
19:18

Zlaté české ručičky vytáhly do boje s koronavirem. Lidé se snaží nedostatek ochranných pomůcek vynahradit domácí výrobou, a tak jsou šicí stroje po celé republice v permanenci a švadlenky šijí jednu roušku za druhou. Na 100 % jedou také 3D tiskárny, na kterých vznikají ochranné obličejové štíty. Na začátku dubna se pustil do práce i muzikant Jakub Podivinský. Dobrovolníci z Čelákovic zase ohlásili, že už dokázali distribuovat 600 štítů.

Obličejový štít z plexiskla dokáže nositele účinně ochránit, je lehký a je přes něj výborně vidět. V kombinaci s rouškou nebo respirátorem jde o skvělou obranu před šířením koronaviru. Věc má ale háček – štítů je málo. Situaci se snaží zlepšit dobrovolníci, kteří za své prostředky nebo díky příspěvkům veřejnosti rozjeli výrobu ochranných štítů na svých domácích 3D tiskárnách.

Patří mezi ně i muzikant Jakub Podivinský, který začal štíty a respirátory vyrábět na začátku dubna. „Tisknu ochranné štíty na 3D tiskárně, momentálně hlavně pro lékaře a zdravotnický personál, kteří se o ně přihlásí a potřebují je... Zejména doktoři, na které se zatím nedostalo kvůli jejich současnému nedostatku,“ popsal Jakub na stránce hithit.com, kde mu může na výrobu pomůcek kdokoliv přispět.

Hudebník na pěti tiskárnách dokáže vyrobit 30 štítů za osm hodin, pomůcky už dodal například do Fakultní nemocnice Královské Vinohrady v Praze. Tamní personál byl velmi vděčný. „Přednosta kliniky byl tak nadšený, že mi potřásl rukou. Poté, co jsme oba vybuchli smíchy, jsme si šli ruce umýt,“ popsal Jakub vtipnou historku.

Vydatnou pomocí se mohou pochlubit i dobrovolníci z facebookové skupiny Čelákovice tisknou. Ti výrobu zahájili na konci března a v neděli 5. dubna se už mohli pochlubit 600 rozdanými štíty! V neděli také udělali svůj dosavadní rekord, když vytiskli přes 200 čelenek na štíty.

Jejich produkty pomáhají v nemocnici Městec Králové, VFN v Praze, na dětském popáleninovém centru vinohradské nemocnice nebo v Centru péče Doubrava.

krapotkin ( 8. dubna 2020 02:33 )

Kdyby si radši tiskli tisícovky.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa