Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Prymula po lžích z Číny otočil: Populaci je třeba promořit. Babiš a Hamáček: Velký risk

Aktualizováno -
6. dubna 2020
15:55
Autor: for - 
6. dubna 2020
08:10

Českou populaci je zapotřebí řízeně promořit nákazou nového koronaviru. Uvedl to náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula v rozhovoru pro DVTV. Nově se tak shoduje s názorem epidemiologa Rastislava Maďara, který už v březnu mluvil o nutnosti dostat virus mezi české občany. Ostrý spor měl Prymula na toto téma i s kardiologem Janem Pirkem. Změnu názoru zdůvodnil tím, že se dříve odrážel od dat přicházejících z Číny, která nyní považuje za vyfabulovaná. Školy by se mohly otevřít v polovině května, letiště aspoň pro některé cesty záhy. Prymula je v těchto dnech klíčovou postavou v boji proti koronaviru. Za svou práci si nejspíše odnese i metál od prezidenta Miloše Zemana. Hlava státu o udělení Řádu Bílého lva promluvila v pořadu Blesku S prezidentem v Lánech. S názorem epidemilogoa nicméně nesouhlasí premiér Andrej Babiš (ANO), je to podle něj velký risk.

„Když se podaří ošetřit skupinu rizikových, zbytek populace by se s nemocí měl v nějakém časovém období potkat a prokázat, že je imunní. Češi by se měli s koronavirem potkat. Neříkám všichni, ale ti, pro něž nebude horší než chřipka. A to jsou lidé nižšího věku, lidé zdraví,“ uvedl náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula v rozhovoru pro DVTV. 

Prymula původně zastával zcela odlišný postoj. Velkou diskuzi na toto téma měl i s jiným předním českým epidemiologem Rastislavem Maďarem. Ostřejší spor pak měl i kardiologem Janem Pirkem.

Video  Miloš Zeman o vyznamenání pro Romana Prymulu  - Redakce Blesk
Video se připravuje ...

„Vycházel jsem z fabulovaných dat z Číny“

Náměstek nepopírá, že by dříve hovořil jinak. „Změnil jsem na to trochu názor. Naše první údaje vycházely z trochu vyfabulovaných údajů z Číny. Ale ukazuje se, že koronavirem se promořuje poměrně vysoká část populace,“ podotkl dále v rozhovoru. 

„Čína neposyktuje korektní data. Nedává logiku, že tam případy nenarůstají, protože ve světě se za poslední dva až tři týdny se počet nakažených dramaticky zvedl,“ dodal Prymula. K 6. dubnu je celosvětově podle worldometers 1 275 140 nakažených. Uzdravených je pak více jak 265 tisíc. Reálná čísla je ale téměř nemožné dohledat. 

Podle Prymuly se za pozměněnými daty skrývá i jedna pozitivní věc: úmrtnost by totiž nemusela být tak vysoká. „Teď jsou první data z Itálie, vědci tvrdí, že nakažených je podstatně více, než ukazují oficiální data, že je jich možná deset milionů. Takže mrtvých není 15 procent, ale třeba 2 až 3 procenta,“ uvedl Roman Prymula.

Roman Prymula ukazuje testy na koronavirus po jednání vlády (18. 3. 2020) Roman Prymula ukazuje testy na koronavirus po jednání vlády (18. 3. 2020) | Úřad vlády

Náměstek dodává, že promořenost by se pak netýkala všech Čechů. Jednalo by se o řízené rozšiřování nákazy mezi tu část populace, která by nemusela mít těžký průběh nákazy. „A to jsou lidé nižšího věku, lidé zdraví,“ dodal.

Imunita by ale člověku podle slov experta nemusela vydržet dlouho. Podle Prymuly se ukazuje, že by proti novému koronaviru mohl být člověk imunní po jeho prodělání asi dva roky.

Premiér Andrej Babiš (ANO) se nicméně diví, s čím Prymula přišel. „Je to velice riskantní, neumím si to představit. My jdeme cestou chytré karantény,“ reagoval premiér pro Radiožurnál na názorovou otočku epidemiologa.

A Prymulův nápad se nelíbí ani vicepremiérovi Janu Hamáčkovi (ČSSD).„S ukvapeným “promořováním obyvatelstva“ mám problém. Zatím se o tom nevedla odborná diskuze, chci počkat na odborníky. Upozorňuji, že taková změna by už nešla vzít zpět. I proto musíme sledovat země, kde se tato cesta neosvědčila. Například V. Británie,“ napsal na twitter.

Roušky „padnou“ jako poslední

Náměstek očekává, že se po Velikonocích opatření uvolní. „Budeme se snažit rozvolnit zákaz restaurací a obchody a běžné služby se mohly vrátit k normálu,“ řekl. 

Podle Prymuly by se mohli studenti znovu vrátit do škol v polovině května. Do lavic by se ale vraceli s rouškou. Povinnost nosit ochranu úst a nosu by totiž podle náměstka měla vydržet nejdéle. „Nechci říct, že by prázdniny byly s rouškou. Je ale pro mě zřejmé, že se budeme muset zaměřit na rizikové skupiny,“ dodal. 

Otevření hranic se prozatím také neplánuje. „Jakmile bude stabilizovaná situace v Německu, tak se otevřou hranice, ale prozatím tam případy stoupají. Riziko je příliš vysoké. Mohli bychom do Slovenska, ale tam nás nechtějí oni,“ konstatoval. 

Co se týče plošného testování, to by mělo podle Prymuly začít v době Velikonoc, tedy koncem tohoto týdne. Proběhne ve třech regionech na vzorku 17 tisíc lidí. 

Vyznamenání Prymula přijme

Řeč padla i na udělování státních vyznamenání. Miloš Zeman totiž v pořadu Blesku S prezidentem v Lánech uvedl, že Řád Bílého lva propujčí právě Romanu Prymulovi. 

„Šokovalo mě to a velice si toho vážím. Ale není to jen otázka moje, máme tým lidí, kteří dělají 15 hodin denně a je to kolektivní úsilí. Hlavně jsme teprve vyhráli kolektivní bitvu, ale válku ne,“ uvedl na DVTV s tím, že vyznamenání přijme, pokud jej opravdu dostane.

Prymula má nyní podle průzkumů veřejného mínění největší podporu a znak největší důveryhodnosti u občanů. Na otázku, jestli by využil situace a šel po krizi do politiky odvětil, že nic takového prozatím neplánuje.

Video  Vojtěch a novinky o koronaviru: Ministr řešil uvolnění opatření, promořenost Česka, testování i nákup respirátorů  - ČTK
Video se připravuje ...

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

bosobobo ( 7. dubna 2020 06:38 )

voghte, ty máš nejen vygumováno, ale navíc ses nedostal dál než k lopatě, tam ostatně patříš. Uz mas candatka? Kdes nechal pomooooooc hořím?

bosobobo ( 7. dubna 2020 06:36 )

voghte, tohle mě fakt u srdce nebere, naflákej si třeba 100 nicků, mi je to naprosto jedno, mas toho candatka nebo ne? Jak dlouho si přemýšlel, jak písmena přeházet, dalo to hodně práce voghte?

forrtyn ( 6. dubna 2020 23:57 )

YESSS

forrtyn ( 6. dubna 2020 23:55 )

JÁ SE NIKDE PROMOŘOVAT NEBUDU TY PRVOSENKO PRYMUSLKÁ HLOUPEJ, KLIDNĚ ZŮSTANU V KARANTÉNĚ DO ZÁŘÍ A PRACOVAT Z DOMOVA, CHYTNI SI KORONAVIRUS SÁM, TY LAMAPASÁKU SE ZELENÝM MOZKEM!!!!

Kadarka ( 6. dubna 2020 23:49 )

Pan Prymula by s tímto přístupem měl začít u sebe a své rodiny a být všem příkladem, tohle je prasárna.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa