Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Hamáček s Vojtěchem mají nervy na pochodu. Veřejně se dohadují o dodávky respirátorů

Autor: vei - 
28. března 2020
23:20

Čím déle se řeší boj s koronavirem, tím více se projevuje napětí ve vládě. Ministři spory dokonce už ani neskrývají. Vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) a ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) zpestřili Čechům karanténu vydatnou hádkou na twitteru. Jádrem sporu přitom není nic jiného, než to, kdo měl či neměl zajistit pro domovy důchodců respirátory a další ochranné pomůcky. Vše odstartoval jeden tweet odborářského předáka Josefa Středuly.

Že to ve vládě úplně neklape, prosakuje s kuloárů už déle. Ukázalo se to například v době, kdy chtěl vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) kvůli koronavirové nákaze svolat Ústřední krizový štáb. To ale premiér Andrej Babiš (ANO) nejdříve odmítl, později, když štáb svolal, nechal odhlasovat změnu jeho statusu. Aby Hamáček nemohl být jeho předsedou.

Ministr vnitra se pak nechal slyšet, že dokonce uvažoval o rezignaci. Nakonec se ale po pár dnech dočkal pochvaly i od samotného Babiše. A to za to, že dokázal zajistit pro Česko dodávku zdravotnického materiálu. Původně ho přitom mělo zajišťovat ministerstvo zdravotnictví. Pak si vnitro a zdravotnictví dodávky rozdělily, většina břímě zůstala ale na úřadu Hamáčka.

Pod jeho dozorem teď létají spoje mezi Čínou a Českem, s miliony roušek, respirátorů, a další ochranných pomůcek, které mají bránit přednášení nákazy COVID 19.

Nakažených seniorů přibývá, spor Hamáčka a Vojtěcha graduje

Největší pozornost se v posledních dnech upírá především k domům pro seniory či sociální službou. Tam se totiž nákaza začala šířit velkou rychlostí. Zaměstnanci ani klienti ale nemají dostatek ochranných pomůcek.

Na to upozornil také na svém twitteru šéf odborové centrály Josef Středula. Všiml si totiž článku na webu info.cz.

„Domovy pro seniory nemají ochranné pomůcky, může to být fatální, varuje šéfka zdravotnických odborů Dagmar Žitníková. Jde o celkem 140 000 osob (zaměstnanců a klientů),“ napsal na sociální síti Středula.„Dneska jsme rozvezli půl milionu respirátorů a tři miliony roušek. Víc nemáme... Čekáme na další letadlo...“ reagoval na Středulu hned pod jeho tweetem vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček.

Video  Vědci z ČVUT: „Naše respirátory a masky jsou pro lékaře v první linii“ Můžete si je vyrobit  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Na to odborový předák ocenil práci Hamáčka a jeho úřadu. „Nechci si ani představit situaci, pokud by vnitro pod vašim vedením nekonalo. Držte se!,“ vzkázal.

Tomu ovšem moc nerozuměl jeden z diskutujících Martin B. „Vy oceňujete, že pracují? Mimo nouzový stav tedy ne?“ pozdvihl obočí. Do té doby šlo zatím o docela poklidnou debatu. Možná klid před bouří. Ta totiž přišla poměrně záhy. Středula totiž na Martina  reagoval se slovy: „A vy víte, kdo to měl zajistit? Napovím vám – vnitro to není.“

V tom už do diskuse přispěchal šéf zdravotnictví Adam Vojtěch, kterému část veřejnosti spílá, že nedokázal včas zajistit roušky, respirátory, nebo ochranné obleky ani lékařům, kteří stojí nákaze tváří v tvář den co den.

Vojtěch ukázal prstem na vnitro

„Nechci vést zbytečnou polemiku, ale toto má skutečně na základě rozhodnutí vlády zajistit ministerstvo vnitra. Ale jsme partneři, takže jim rádi pomůžeme, což se teď stalo,“ bránil se Vojtěch a narážel na to, že vnitru půjčil materiál, který měl získat resort zdravotnictví.

Hamáček se snažil situaci uklidnit a chtěl téma uzavřít. „Pane ministře Adame Vojtěcu, nebudu se s Vámi hádat na twitteru, řekneme si to v pondělí na vládě...“ snažil se vicepremiér předejít dlouhé diskusi.

Nepovedlo se. Spory na síti vygradovali a členové jedné vlády se do sebe pustili.

„Myslím, že ze záznamu z tiskové konference po vládě 19. 3. je zcela jasné, kdo koho zásobuje. Podruhé jsme to probírali 23. 3. Rád to proberu znovu v pondělí,“ nechtěl se nechat odbýt Vojtěch.

„Ok, tak fajn, ono to možná ukáže tu absurditu ‚dvojí‘ distribuce. Kdybych nemusel pustit na palubu čtvrtečního China Eastern 2 mil. ‚vašich‘ respirátorů, mohl jsem přivézt 2 mil. ‚svých‘, ty už mohly být na krajích a nemusel jste mi 200 tis. ‚půjčovat‘,“ chtěl poukázat na paradoxy dnešního rozdělení pravomocí a fungování uvnitř vlády.

Hamáček pak ještě přidal čísla: „@vnitro při plánování dodávek počitá s týdenní spotřebou 3 mil. respirátorů, 20 mil. roušek, 300 tis. ochranných obleků a brýlí a 5 mil. rukavic. Na to máme nastavené objednávky a leteckou přepravu.“

Na počet udělených srdíček, tedy jakého si symbolu „to se mi líbí“, vyhrál na twitteru u uživatelů Hamáček. Jejich debaty si všímají na twitteru ale také představitelé jiný, především opozičních politických stran.

„Prosím ministry Hamáčka a Vojtěcha, aby tady nedělali ‚show‘,“ reagoval na svém twitterovém účtu například šéf ODS Petr Fiala.

Pondělní jednání vlády bude, zdá se, asi hodně zajímavé a dost možná emotivně vypjaté. Tisková konference je naplánovaná nejdříve na 16. hodinu.

Video  Ruslan dopravil do Česka čínské roušky, respirátory a další materiál: Putoval do skladu u Pardubic. Podívejte se  - Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Ifigenie ( 30. března 2020 02:47 )

Souhlas! Už si mysleli, že jim koronavirus vyhrál příští volby, ale bum, zase bohužel jejich povaha a neustálé spory je potopily. Nejdřív Netolický žlučovitý stěžovatl, pak blekotá Maláčová na Seznamu a dovrší to Hamáček. No prostě staří dobří socani, neustále svádět něco na někoho jinéh, neustále svou neschopnost přehazavat na druhé, neustále být neloajální ke svému koaličnímu partnerovi. Nepoučitelní a nepoužitelní! Tak maličká procenta a tak velké ego

Ifigenie ( 30. března 2020 02:41 )

Ty jsi ale nějak chytrej! Ty bys měl dělat poradce vládě!!!

Ifigenie ( 30. března 2020 02:36 )

Ifigenie ( 30. března 2020 02:34 )

Kdyby táhle dle tebe blbečku do hajzlu, tak jsme v hajzlu všichni!

Ifigenie ( 30. března 2020 02:32 )

Zbytečné předávdění a neustálé vynášení informací z vlády a pod. tak to je právě specialitou Sociální demokracie! Ti si stále vyřizují nějaké účty, pokud možno nejlépe přes media, a to i ve vlastní straně. Nechutné! Hamáčkovi moc nevěřím, předvádí se. Jasně bylo řečeno po pondělním zasedání vlády, když přiletělo první letadlo z Číny, že Ministerstvo zdravotnctví (Vojtěch) bude řešit jen fakultní nemocnice a nemocnice, které od něj spadají a Ministerstvo vnitra, (Hamáček) hasiči, bude řešit kraje a krajské nemocnice a zařízení. Takže, když není v kraji, v domově důchodců dost roušek, tak za to může kdo? No jasně že Hamáček.!!! A tak nevím, proč např. žlučák Netolický stále si stěžuje na někoho jiného , místo na Hamáčka. Prostě socani, pokazí co se kde dá a to i vylepšený dojem na jejich stranu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa