Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Seniory nakažené koronavirem čeká přesun. Vojtěch je pošle do nemocnic i Těchonína

Autor: ČTK, kal - 
28. března 2020
11:50

Pro seniory z domovů důchodců, u kterých se potvrdí nákaza nemocí COVID-19, vyhradí ministerstvo zdravotnictví 329 lůžek v pražských nemocnicích Na Bulovce a Na Františku, v lázních Toušeň a v Těchoníně. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO) to dnes uvedl na twitteru. Podle šéfa Krizového štábu ČR Romana Prymuly půjde o místa pro seniory s lehčími příznaky, kteří budou muset být v karanténě. K dispozici budou nejdříve místa v prvních čtyřech nemocnicích a zhruba do týdne přibudou i karanténní lůžka ve vojenské nemocnici v Těchoníně, řekl ČTK.

Nákaza novým koronavirem, který způsobuje nemoc COVID-19, se vyskytla již v několika domovech důchodců. Ministryně sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) v pátek uvedla, že se objevila v šesti. V Praze to bylo například v Michli či na Chodově.

Někteří klienti skončili v nemocnici, dvě pacientky zemřely. Z Vysočiny přišla zpráva, že v domově důchodců v Břevnici u Havlíčkova Brodu se potvrdila nákaza u deseti klientů a dvou zaměstnanců. Zbylým z celkových 22 obyvatel domova a jeho pracovníkům dnes záchranáři odebírají vzorky pro testy. Nemocní staří lidé zatím zůstali na místě.

„S panem profesorem Prymulou intenzivně řešíme narůstající počet nakažených seniorů. Domluvili jsme kapacity Na Bulovce, v Nemocnici Na Františku, lázních Toušeň a v Těchoníně pro pozitivní osoby z domovů důchodců. Celkem je to 329 lůžek. Budou tady mít plnou péči a zamezíme přenosu,“ uvedl Vojtěch na twitteru.

Na Bulovce bude pro seniory místo od pondělí

V Těchoníně ministerstvo podle Prymuly využije specializovanou vojenskou infekční nemocnici. „My nebudeme nyní aktivovat tu kapacitu lůžek intenzivní péče, ale těch ostatních, co tam slouží pro karanténu,“ řekl Prymula ČTK. Lůžka pro seniory s lehčími příznaky budou podle něj v Těchoníně vyčleněny zhruba do týdne. „To ostatní, to půjde mnohem rychleji. Některé fungují už od teď, třeba Toušeň, Bulovka bude mít hlavní kapacitu od pondělí,“ dodal.

V pátek ministerstvo zdravotnictví nařídilo, aby domovy pro seniory vyčlenily pokoje či umývárny a další prostory pro lidi s podezřením na nákazu koronavirem, v karanténě či pro pacienty s lehkými příznaky. Zástupci sociálních služeb ale uvedli, že všechny domovy pro seniory či pro pacienty s demencemi nová nařízení splnit nezvládnou.

hejhej ( 28. března 2020 13:56 )

Tato pandemie je neúprosná. Vláda jede na doraz a stále se najdu pitomci, kteří se něčemu diví. Nikdo na světě s tímto vírem nemá zkušenosti,ale odporná opožumpa umí jenom kritizovat. Stačilo chvíli poslouchat na ČT 24 ušišlaného redaktora Václavka a jeho přihlouplé otázky na p. Hamáčka. Je redaktor tak hloupý nebo to je jeho " povinnost" se neustále navážet do těch, na rozdíl od žvanilů pracují? Stále dokola: co bude, kdy bude???Otázky debila!!!

Spravedlnost1 ( 28. března 2020 12:41 )

Blízko krematoria...nic jiného nezbývá. Je mi z toho fakt smutno, ale zase lepší než Francie nebo Španělsko. Dopřejí jim péči do poslední chvíle. Kdo se odtamtud dostane, bude to mít před očima do konce života.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa