Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Národní muzeum tratí 10 milionů měsíčně. Dvě výstavy otevřelo online

Autor: ČTK - 
23. března 2020
16:49

Národní muzeum (NM) otevřelo dvě své výstavy online. Mluvčí muzea Lenka Boučková uvedla, že online výstavy vytvořil za týden tým muzea pomocí platformy vytvořené Akademií věd. Muzeum je stejně jako další státní kulturní instituce zavřené pro veřejnost od 10. března. Ředitel muzea Michal Lukeš v pondělí uvedl, že vládní opatření zavedená proti šíření koronaviru pro muzeum znamenají propad měsíčních příjmů zhruba o deset milionů korun.

Muzeu kromě příjmu ze vstupného chybí také peníze za pronájem prostor. „Jaké budou celkové finanční dopady a ztráty, přesně neumím v tento moment říci,“ uvedl ředitel. Roční dotace státu pro NM činily podle výročních zpráv ministerstva kultury před rekonstrukcí přes půl miliardy korun. Poslední výroční zpráva je z roku 2018, kde jsou zahrnuty v rozpočtu NM i investice do opravy, státní dotace v tom roce byla 1,2 miliardy korun. Muzeum se rekonstruovalo 3,5 roku, zavřené bylo sedm let a generální oprava stála 1,8 miliardy korun.

Ministerstvo kultury v souvislosti s vládními opatřeními v boji proti šíření koronaviru rozhodlo o uzavření 29 svých příspěvkových organizací pro veřejnost 10. března. Mezitím své sbírky, výstavy a další projekty zpřístupnilo na internetu množství soukromých i veřejných institucí. Mnohdy jde ale jen o pasivní prohlížení digitalizovaných artefaktů.

Dvě výstavy online

Národní muzeum otevírá výstavy Sametová revoluce – Říká se jí sametová a Labyrint informací a ráj tisku. Upozorňuje, že online výstavy jsou kvůli vysokému rozlišení optimalizovány pro stolní počítač nebo notebook. Na mobilních platformách je nelze prohlížet.

V příštích dnech budou následovat podle mluvčí další výstavy, například Račte vstoupit do divadla, Import / Export / Rock’n’Roll či Doma na Sibiři. Národní muzeum postupně plánuje virtuálně otevřít všechny své aktuální výstavy a poté začít online pořádat i výstavy nové. Připravují se i edukativní projekty pro děti a mládež.

Návštěvníka každou online výstavou provede její kurátor či autor prostřednictvím videa. Následně si zájemce prohlédne fotografie, dokumenty, sbírkové předměty i audiovizuální materiály spojené s danými výstavami za doprovodu hlasu českého režiséra, moderátora a cestovatele Petra Horkého.

Veřejnost si také může z domova prohlédnout rekonstruovanou Historickou budovu Národního muzea prostřednictvím aplikace Google Street View nebo se seznamovat s exponáty na stránkách www.esbirky.cz.

V Národním muzeu se v druhé polovině letošního roku měly postupně otevírat stálé expozice, které se nestihly dokončit s otevřením muzea po rekonstrukci na konci roku 2018. Termíny podle muzea prodlužují podmínky veřejných zakázek.

kuromrd ( 23. března 2020 18:17 )

Zrušíme-li prozatímně senát, mohou se peníze těchto zbytečných vyžírků použít na chod muzea, což bude mít jistě pozitivnější význam pro ČR.

Walter ( 23. března 2020 17:46 )

Proboha dejte jim aspoň 10 kč ať nebrečí, všichni vydělávají, jen oni tratí.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa