Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Otce vyděsila dcera (8) zápiskem o koronaviru: „Mám strach. Zatím na to ale nezemřelo dítě“

Autor: Darina Jíchová - 
21. března 2020
11:39

Australana Grega Hughese (32) trochu vyděsilo, když v pokoji své osmileté dcery Olivie našel dlouhý seznam toho, jak přečkat karanténu vyhlášenou kvůli koronavirové epidemii. Koronavirus a děti jsou velké téma, kterým se zabývají psychologové. Jak mají rodiče s dětmi řešit napětí kolem koronaviru? Mají o tom se svými ratolestmi vůbec mluvit? Je třeba si uvědomit, že děti mají běžně přístup k internetu a televizi, médiím, která jsou plná zpráv o nastalé situaci. To je případ i malé Olivie, která na svém seznamu zdůraznila, že „se trochu bojí, ale jinak je v pohodě“, uvedl list Daily Mail.

„Mám strach, ale jinak jsem v pohodě. Uklidňuje mě to, že zatím na to neumřelo žádné dítě,“ píše na svém listu Olivia. Trochu si postěžovala, že uzavření škol a doporučená domácí karanténa jí zasáhly do prázdnin.

„Tohle je důvod, proč bych měl doma přestat mluvit o pandemiích a epidemiích a koronaviru vůbec,“ uvedl na svém facebooku Hughes, příspěvek doplnil snímkem dceřina seznamu. Osmiletá dívka dala dohromady velmi srozumitelný popis toho, co dělat i pro prevenci šíření nemoci. Svůj list nazvala „COVID-19 – Příprava“.

Nejdůležitější jsou zásoby a mytí rukou

„Udělej si zásoby,“ uvádí Olivia na prvním místě. „Najdi si něco, čím se zabavíš. Myj si ruce,“ bod číslo tři, tedy mytí rukou, si zapsala tučně a ještě ho podtrhla. „Pokus se nesahat si na obličej. Zkus nechodit moc do domů jiných lidí. Udržuj si aspoň metrový odstup od druhých. Nechoď na velké akce,“ to jsou pokyny, které si dívka vypsala.

Řídila se vlastní radou a na seznam si poznamenala i svoje oblíbené činnosti a koníčky: kreslení, psaní příběhů, čtení, pouštění draka, hraní videoher. Přestože Hughese dceřin „přípravný seznam“ trochu vyděsil, ostatní rodiče ho v komentářích na facebooku chválí.

Video  Maláčová v roušce a nové návrhy: Ošetřovné na děti do 13 let a pomoc firmám, které musely zavřít kvůli koronaviru a zákazům  - ČTK
Video se připravuje ...

„Skvělá práce, je vidět, že jste o tom mluvili, že jste to zbytečně nezveličoval. Podle listu ví, jak se zachovat, cítí, že má kontrolu sama nad sebou,“ uvedl jeden z rodičů. „To je super, dobře jste ji připravil bez toho, aby propadla panice,“ dodal další.

Sám Hughes přiznal, že je na Oliviu velmi pyšný, koronavirus probíral s ní i se svou mladší dcerou Lucy. „Měli jsme o tom pár dospěláckých konverzací, rozebírali jsme věci, kterým nerozumí. Snažím se být upřímný, nic nezveličovat, abych nevyvolal paniku, ale zároveň nic nezastírat, aby holky věděly, že situace je vážná,“ řekl Hughes.

Děti jsou houževnaté

Další rodiče se s ním podělili o své zkušenosti. „Děti jsou překvapivě dost houževnaté a adaptabilní a někdy dokážou zachovat chladnou hlavu, kde by to dospělí nezvládli. Můj desetiletý syn dost překvapil, začal pomáhat s mytím nádobí, když jsem vysvětlil, proč nemůžeme do parku,“ reagoval v komentářích uživatel facebooku.

Expertka radí: Neříkejte, že nás virus zabije

O tom, „jak na děti“, promluvila s novináři Daily Mailu také expertka Sharon Wittová. „Rozhodně se vyhýbejte větám jako: Na tenhle virus všichni umřeme,“ varovala. „Zobecňujte tak, aby to byly schopné pochopit. Řekněte jim, že se jedná o velmi ošklivý virus, po kterém jsou lidé velmi nemocní. Zdůrazněte, co je důležité: Mytí rukou,“ Wittová dodala, že rodiče by měli dětem i ukázat, jak a po jakou dobu si ruce mýt.

„Dávejte pozor, na co se dívají v televizi nebo na internetu. Některé zprávy pro ně opravdu nejsou vhodné a zbytečně by je vyděsily.“ Wittová připomněla, že „děti slyší všechno“, takže i když nejsou přímo u televize, mohou si zprávy vyslechnout. „Děti jsou zvědavé, pokud o tom s vámi chtějí mluvit, ujistěte je, že jsou v pořádku, a řekněte jim, aby se nestrachovaly,“ doplnila Wittová.

 

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa