Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Turecký trapas s křesly jen pro muže má dohru. Šéf Evropské rady prý nemůže klidně spát

Autor: sky news - 
10. dubna 2021
22:00

Předseda Evropské rady Charles Michel vyjádřil lítost nad svou neomaleností, kterou předvedl tento týden na setkání s tureckým prezidentem Erdoğanem. Uvedl, že pokud by se mohl vrátit v čase, určitě by problém se sezením vyřešil jinak. Dodal rovněž, že po incidentu má problém usnout, jelikož si připadá trapně. Michel na setkání zasedl jediné volné křeslo, čímž donutil předsedkyni Evropské komise Ursulu von der Leyenovou k tomu, aby si sedla na gauč opodál.

Předseda Evropské rady v sobotu prohlásil, že se mu kvůli pocitu trapnosti poslední dobou nespí příliš dobře. Za trapas se sezením, který se odehrál na schůzce v Ankaře, se údajně velmi stydí. Na společenské faux pas si Michel zavařil, když se na schůzce v Ankaře ujal jediného volného křesla vedle tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdoğana.

Když měla být následně usazena předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová, nezbylo jí nic jiného, než se spokojit s místem na vzdálenějším gauči naproti tureckému ministrovi zahraničí. Své pocity, když se Michel rozvalil do křesla vedle tureckého prezidenta, vyjádřila pouze gestem zvednuté ruky a zmateným výrazem v obličeji.

Michel: Ta scéna se mi přehrává v hlavě

Německým novinám Handelsblatt se Michel svěřil, že by se nejraději vrátil v čase a celou situaci vyřešil jinak. „Netajím se tím, že jsem od té doby v noci nespal dobře, jelikož ta scéna se mi pořád přehrává v hlavě,“ uvedl. V dřívějším rozhovoru s belgickým zpravodajem LN24 zmínil, že incident považuje za „katastrofální selhání“. „Velmi lituji vzniklé situace,“ dodal.

Michel si uříznul ostudu těsně před tříhodinovým setkáním s prezidentem Erdoğanem, na které jedním z hlavních témat byla práva žen po odstoupení Turecka od Istanbulské úmluvy.

Na tiskové konferenci po jednání se o incidentu nezmínila ani Von der Leyenová, ani Michel. Mluvčí EU uvedl, že předsedkyně Evropské komise měla být posazena stejným způsobem jako předseda Evropské rady a turecký prezident. „Do budoucna se budeme skrze lepší komunikaci snažit podobným situacím předejít,“ dodal.

mirkli ( 11. dubna 2021 06:53 )

Ta dáma má plnou pusu rovnoprávnosti, tak o co jde?

mirkli ( 11. dubna 2021 06:50 )

poky-f ( 11. dubna 2021 00:24 )

Ten Belgičan se zachoval jako nevychovaný spratek ! A toto vládne Evropě ? HNUS !!

denisz ( 11. dubna 2021 00:05 )

Ohledně Turecka nemůže spát miliony Evropanu.
V dnešní době vede zemi islámský fundamentalista
s diktátorskými sklony, takže se moc nebratříčkovat.
To Putin je proti němu docela zlatíčko.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa