Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Turecké ponížení unijní šéfky? „Nevím, proč se divila,“ zastal se Špaček místa na gauči

Autor: Martin Valeš - 
9. dubna 2021
05:45

Pokoušel se turecký prezident ponížit předsedkyni Evropské komise, nebo se ona na jednání dostatečně nepřipravila? Aféru „sofagate“ komentoval v rozhovoru pro Blesk zprávy Ladislav Špaček, expert na etiketu a někdejší mluvčí prezidenta Václava Havla. 

Recep Tayyip Erdoğan nechal nachystat křeslo jen pro předsedu Evropské rady Charlese Michela, Ursulu Von der Leyenovou usadil turecký protokolář bokem na gauč. Její mluvčí posléze situaci kritizoval, že měla sedět u obou mužů.

Jak aféru „sofagate“ hodnotíte vy se svou zkušeností?

Abychom to mohli správně hodnotit, museli bychom vidět seznam delegace, vědět, kdo je považován za hlavu delegace a kdo je člen delegace. V minutovníku, to znamená v programu návštěvy, jsou všechny podrobnosti včetně seznamu účastníků.

Bylo to od tureckého prezidenta ponižující gesto, jak ho odsuzují například některé evropské poslankyně?

Ano, je to žena, ale tady jde o to, zda má postavení, které by ji opravňovalo k tomu, aby seděla s tureckým prezidentem v křesle. Musíte vycházet z hierachie členů té delegace. Jestliže je na prvním místě Charles Michel a je protějškem tureckého prezidenta, tak je to on, kdo sedí s ním v křeslech. Ostatní členové delegace jsou usazeni podle své hierarchie. Takže bez znalosti minutovníku nejsem schopen se přidat k lidem, kteří to odsuzují.

Čili pokud by na návštěvě v Ankaře byli prezident a premiér České republiky, tak bude premiér automaticky na gauči?

Jistěže, pokud prezidenta doprovází jako součást delegace. Mnohokrát jsme zažili, že s námi cestoval třeba ministr zahraničí, premiér si teď nejsem jistý, ale to je celkem jedno. U konferenčního stolku jsou dvě křesla a tam sedí třeba saúdskoarabský král a vedle něj, na protější straně konferenčního stolku, seděl prezident. Ostatní členové delegace v pořadí společenské významnosti a protokolárního pořadí seděli na dalších židlích nebo pohovkách. To je prostě dáno pořadím, kdo je ta jednička.

A pod „jedničkami“ už se neřeší, kdo má vyšší hierarchii? Že předsedkyně Evrospké komise seděla naproti tureckému ministru zahraničí, jehož post je přitom nižší než její?

Jestliže se počet účastníků delegace omezil na jednoho na každé straně, tak je to v pořádku. Delegace hostů seděla po pravici hostitele. A na druhé seděl ministr zahraničí Turecka. Navíc v těchto protokolárních pořadích opravdu nehraje roli, jestli je to žena, nebo muž. Starostka obce na setkání hejtmanů není víc než hejtman. Ona není ve své funkci proto, že je žena, to s tím nesouvisí, protokolární pozice jsou dány jinými zdroji hierarchie, třeba volbou, jmenováním.

Pohlaví, jestli muži, ženy, nebo třeba staří a mladí, na to se tam nehraje, to je úplně jiná situace. Jen když si jsou všichni rovni a mají stejné pozice, potom se to bude zohledňovat. Jakkoli je teď zacházení s ženami aktuální téma, tak tohleto nejsem schopen střelit od boku bez znalosti protokolárního pořadí, které je obsaženo v minutovníku v rámci přípravy návštěvy.

Na videu je vidět, že se paní předsedkyně udiveně zarazila…

Takovou situaci jsem zažil stokrát, účastnil jsem se takových jednání. Hostitel usazuje vedle sebe jedničku delegace a ostatní se usazují dle protokolárního pořadí, které jsme znali. Tak jsme se usazovali na další křesla, bez toho, že bychom se nějak zamýšleli. Nevíme, co vzbudilo její rozladění, co očekávala. Ta konfigurace jednacího prostoru, tedy konferenční stolek se dvěma hlavami delegací, je naprosto v pořádku. Nevím, proč se divila, je možné, že počítala s jiným uspořádáním, třeba že se bude jednat u stolu. V tom případě by seděla po pravici Charlese Michela.

Video  Co myslíte, dostal se někdy Ladislav Špaček do úzkých a nevěděl, jak se zachovat?  - Igor Březina / BPŽ
Video se připravuje ...

cukrenka ( 9. dubna 2021 14:58 )

Divím se tomu, že paní předsedkyně je tak neznalá ale zřejmě velmi přesvědčená, a nemůže to tak být i v jiných záležitostech?

bre-burda ( 9. dubna 2021 10:20 )

Věřím, že pro feministky to musel být šok. V zemích islámu zase ne až takový! Pan Špaček má pravdu, zde jde o protokol a onen minutovník.

Jarocell ( 9. dubna 2021 10:18 )

Naprosto přesně vysvětleno. Pavlačové bojovnice za práva žen nepochodily...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa