Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 23°C

Kvóty a pokuty nebrat! Lídři stran ladili „migrační“ taktiku do Bruselu

Autor: Jitka Mikysková - 
17. března 2018
16:16

Reforma azylového systému je pro Evropskou unii těžký oříšek. Povinné přerozdělovací kvóty jsou stále ve hře, a ačkoliv bylo loni v prosinci dohodnuto, že nesouhlasící státy nebudou přehlasovány, v  poslední době se ozývají v Unii ostřejší hlasy. V únoru belgický premiér Charles Michel kritizoval země Visegrádské čtyřky ohledně odmítání kvót, později se přidala i německá kancléřka Angela Merkelová, která podmínila čerpání evropských dotací přijímáním uprchlíků. Šéfové českých politických stran se na schůzce v uplynulém týdnu domluvili na českém postoji k evropské migrační politice a jednoznačně odmítli povinné kvóty.

Babiš dostal silný mandát pro jednání s Bruselem

Jako svým způsobem průlomový krok v polistopadové praxi vnímá setkání předsedů všech v parlamentu zastoupených politických stran předseda komunistů Vojtěch Filip. Hlavním výstupem z jednání je podle něj shoda politických stran nevyužívat zahraničně-politická témata ve vnitrostátních sporech a vystupovat ve vztahu k zahraničí jednotně. „Premiér Babiš byl vybaven, silným mandátem, byť neformálním, pro jednání v Radě EU a to jak v otázkách migrace – odmítnutí povinných kvót, tak i ohledně institucionálních reforem EU,“ upřesnil Filip pro Blesk Zprávy.

„Díky, že premiér vyslyšel moji výzvu.“

Lídr ODS Petr Fiala, který společnou schůzku inicioval, je rád, že premiér vyslyšel jeho výzvu a schůzku předsedů parlamentních stran k české politice vůči EU svolal. Podle Fialy je domácí jednota nezbytná pro účinné prosazování národních zájmů v zahraničí. „ Uprchlické kvóty jsou na české politické scéně jednoznačně odmítány, což se projevilo i na této schůzce. Diskutovali jsme další postup při vyjednávání v EU, a také, jak zabránit tomu, abychom byli ve věci nových úprav migrační a azylové politiky přehlasování. S tím souvisí samozřejmě i otázky finacování. Jakékoli další prostředky musejí být využity efektivně, prioritu má pomoc v místě konfliktu a zajištění vnější hranice EU, “ vysvětlil Fiala pro Blesk Zprávy.

Klíčové je neplatit pokutu

Předseda TOP 09 Jiří Pospíšil na schůzce žádal, aby byla vláda více aktivní a snažila se s Evropskou komisí dohodnout na stažení žaloby, která na Česko míří za nedodržování kvót. Pro Českou republiku je podle něj nyní klíčové, aby neplatila pokutu v řádu stovek milionů korun. Kabinet pro to musí podle TOP 09 vynaložit maximální úsilí.

„Rovněž jsem přesvědčen, že je nutné hledat alternativní způsoby řešení migrační krize, než jsou kvóty, které se ukázaly jako nefunkční a se kterými TOP 09 od začátku nesouhlasila. Jednou z možných alternativ, o kterých jsme hovořili, byla možnost, kdy by byla Česká republika více finančně solidární s ostatními státy EU a zároveň by nemusela přijímat žádné uprchlíky,“ uvedl pro Blesk Zprávy.

Česko nesmí být přehlasováno

Předseda Starostů a nezávislých Petr Gazdík byl spokojený, že se na schůzce probírala taktika, jak dál postupovat a jak získat pro českou pozici nějaké spojence. „Jde prostě o to, aby Česká republika nebyla přehlasována,“ upřesnil pro Blesk Zprávy s tím, že o penězích, kterými by měly příspívat členské státy, se zatím nemluvilo. „Kdyby takových jednání bylo víc, možná by byla politika ČR v očích partnerů srozumitelnější. Je to cesta,“ pochvaloval si později na Twitteru.

„I tohle jednání ukazuje potřebu referenda o EU“

Tomio Okamura v tiskové zprávě souhlasí se slovy ministra zahraničí Martina Stropnického „Evropská unie nemá sílu na reformu. A Balkánská migrační cesta má tendenci oživovat," která měl podle Okamury říci ministr na schůzce „Naše hnutí SPD podporuje zákon o referendu, který obsahuje možnost rozhodnout o našem členství v EU - a jak se ukazuje i po dnešním našem jednání na úřadu vlády, jedná se o potřebné a vysoce aktuální téma,“ doplnil Okamura.

 

Evropská komise chce víc peněz od členských států na nové plány

Před summitem Evropské rady, který se má uskutečnit 22. března, vydala Evropská komise minulý týden zprávu o pokroku dosaženém v rámci evropského programu pro migraci a stanovuje další klíčová opatření, která mají být přijata, a to včetně plánu stanoveného Komisí z prosince 2017 na komplexní dohodu o migraci do června 2018.

Zpráva která zahrnuje i povinné migrační kvóty pro případ výrazné krizové situace v některém členském státě. Ve zprávě představuje i nový plán na přesídlení nejméně 50 tisíc uprchlíků a upozorňuje na nutnost navýšení finančních prostředků pro řešení migrace ze strany členských států.

 

 

 

 

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa