Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Bývalý ukrajinský velvyslanec v Blesku: Navalného vztah k okupaci Krymu byl problematický

Video se připravuje ...
Autor: Pavlína Horáková - 
22. února 2024
05:00

Svět obletěla zpráva o smrti Alexeje Navalného a vyvolala vlnu solidarity i ostré kritiky Putinova režimu. Ruský opoziční politik zemřel v trestanecké kolonii na Sibiři ve věku 47 let, na Ukrajině je však jeho osobnost vnímána problematicky. Proč? Nejen o tom mluvil v Epicentru Blesk Zpráv bývalý velvyslanec Ukrajiny v ČR a současný náměstek ukrajinského ministra zahraničí Jevhen Perebyjnis.  

Alexej Navalnyj, ač reprezentoval opozici Putinova režimu, se v minulosti vyjadřoval kriticky až hanlivě směrem k Ukrajincům. Při anexi Krymu například připustil, že tento krok byl učiněn v rozporu s mezinárodním právem, zároveň ale prohlásil, že je to zkrátka nová realita a Ukrajina by se s ní měla smířit. Na otázku, zda by v roli ruského prezidenta Krym vrátil Ukrajincům, odpověděl: „Samozřejmě že ne, copak je to nějaký chleba se salámem, aby se předával tam a zpátky?“

Vztah k Navalnému samozřejmě že není na Ukrajině jednoznačný,“ potvrdil Jevhen Perebyjnis. „Vnímáme to, že byl proti Putinovi a že byl opozičním lídrem, ale na druhé straně jeho vztah k okupaci Krymu anebo jeho názor na to, že Rusko okupovalo Krym, byl problematický, protože to neodsoudil,“ míní náměstek šéfa diplomacie Dmytra Kuleby. „Bohužel musíme konstatovat, že v Rusku skoro není opravdová opozice, demokratická opozice, a to už dlouho, protože i ti, kteří jsou údajně proti Putinovi, ne vždycky jsou proti válce a ne vždy podporují Ukrajinu a podporují to, že by Rusko mělo opustit všechna okupovaná území,“ konstatoval smutnou realitu.

Blesk včera jako první informoval o předvolání ruského velvyslance v Praze Alexandra Zmejevského. Toho nechal předvolat ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti). Zástupce Kremlu měl vysvětlit úmrtí lídra ruské opozice Alexeje Navalného. Zmejevskij jednal s náměstkem Eduardem Huliciusem (43). Schůzka trvala asi 10 minut. „Mohu potvrdit, že ministr Lipavský rozhodl o předvolání ruského velvyslance v souvislosti se smrtí Alexeje Navalného. Česko vyzvalo k vysvětlení okolností smrti a vysvětlení nevydání těla rodině zesnulého,“ uvedl pro Blesk Zprávy mluvčí rezortu zahraničí Daniel Drake.

Rusové budou 17. března volit svého prezidenta a o favoritovi „voleb“ není pochyb. Podle Perebyjnise Ukrajinci neočekávají žádnou změnu strategie spojenou s těmito událostmi. „My dobře víme, že žádné volby v Rusku neexistují, takže už dlouhou dobu, skoro 20 let, žádné volby v Rusku nejsou, a to je prostě takové propagandistické potvrzení Putina a prodloužení jeho vládnutí v Rusku ještě na nějakou dlouhou dobu,“ uvedl Perebyjnis s tím, že nezávisle na dění v Rusku musí být i nadále Ukrajinci připraveni bojovat a osvobozovat okupovaná území.

S Ruskem nelze jednat

Prostor pro diplomatické vyjednávání s ruským lídrem v současné době nevidí: „My momentálně ani nevidíme žádnou připravenost Ruska k diplomatickému řešení. Je to vlastně řeč o ničem, Rusko nepotřebuje žádné diplomatické řešení, protože cílem Ruska není řešení tohoto konfliktu, cílem Ruska je zničení Ukrajiny, jak o tom nejednou mluvil Putin a další představitelé Ruska, že Ukrajina prý neexistuje, že ukrajinský národ neexistuje, že je to část Ruska, takže prostě nemusíme mít žádné iluze, že se dá s Ruskem nějak domluvit, že třeba obětujeme něco a pak budeme žít klidně. Ne, bohužel.“ Podle Perebyjnise je nejlepší cestou ukrajinská mírová formule prezidenta Volodymyra Zelenského, která obsahuje deset bodů strategie k nastavení míru. Zdůraznil také nutnost pomoci od svých západních partnerů.

pragver ( 22. února 2024 13:01 )

Perebyjnis, Zelenskyj a další jsou jen nemyslící, užiteční idioti, kteří nahrávají americkému zbrojnímu průmyslu, americkým akcionářům a ještě nechají ničit celou Ukrajinu.

sakajeva ( 22. února 2024 10:26 )

A bůh ví, jak by to dopadlo, kdyby nad tím Putinem zvítězil.

sakajeva ( 22. února 2024 10:25 )

Byl to větší nacionalista než Putin. Prostě to byli dva chlapi, kteří se prali o moc v Rusku, Putin zvítězil. Připomnělo mi to souboj královen v Anglii Stuartovna a Alžběta, jedna prostě musela zemřít. Nic nového pod sluncem.

Kamyl ( 22. února 2024 08:37 )

...přesně tak a než to smažou najděte si o něm,co byl zač.Odborník v Tv,k UA byl by stejný jako Putin ,nenáviděl je ..... prachy ,rodina v USA atd.

Th0r_z_h0r ( 22. února 2024 08:31 )

Krym je Rusko, stejne jako Donbas, Luhansk. Podkarpati je Slovensko, Bukovina, Besarabie Rumunsko, zbytek Polsko. To je realita. Co bylo SSSR ukradeno, musi Halic vratit. Trianon je stale platny.

http­s://cs­.m.wi­kipe­dia.or­g/wi­ki/Sou­bor:Ma­p_Eu­rope_­1923-cs.svg

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa