Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Střeva jako druhý mozek. Profesorka Tlaskalová-Hogenová o budoucnosti léčby depresí pomocí fekální transplantace

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
17. října 2023
15:35
Autor: Barbora Holá, pah - 
17. října 2023
14:30

Přestože jsou střeva a mozek umístěny v odlišných a od sebe vzdálených částech těla mají k sobě blíž, než se může na první pohled zdát. Obousměrná komunikace mezi těmito orgány hraje klíčovou roli v jejich fungování. Jsou střeva opravdu náš druhý mozek? Co všechno v našem těle ovlivňují? Co je klíč ke zdravým střevům a jaké nemoci a stavy se dají skrze střeva léčit. O tom v pondělním Epicentru hovořila profesorka, lékařka a bývalá předsedkyně mikrobiomové společnosti Helena Tlaskalová – Hogenová.

„To, že jsou střeva tzv. druhý mozkem se říká až poslední dvě dekády, kdy se zjistilo, že existuje spojení, které se nazývá osa: mikrobiom, střevo, mozek (…) ve střevě je totiž takové množství neuronů neboli nervových buněk, že ten počet je srovnatelný s míchou, což se předtím nevědělo. Takže název druhý mozek vyplývá právě z tohoto poznání,“ vysvětlila lékařka.

Náš zdravotní stav může být úzce spojen se zdravím našich střev. Profesorka Tlaskalová-Hogenová zdůrazňuje, že „střeva ovlivňují také ostatní orgány.„ Naše střeva mají schopnost ovlivnit nejen naše tělesné funkce, ale i náš mozek. Proto je klíčové věnovat pozornost životnímu stylu a stravovacím návykům.

Zjistilo se, že specifické druhy bakterií, které obývají střeva, produkují látky, které prospívají jak celému organismu, tak i našemu mozku. Někdejší předsedkyně mikrobiomové společnosti zdůraznila, že „víme, které typy bakterií jsou nám prospěšné, které produkují takové metabolity, které prospívají nejenom celému organismu, ale přímo i mozku.“ Toto poznání otevírá dveře pro možnosti léčby a zlepšení našeho zdraví.

Přenos fekální mikrobioty

I když slovo „léčit“ ještě nemůžeme použít doslova, zkoumání léčby prostřednictvím střev se stále vyvíjí. „Jmenovala jsem probiotika, ale existují i takové, řekla bych, silnější zbraně, „ uvedla profesorka Tlaskalová-Hogenová. Jednou z těchto metod je přenos fekální mikrobioty, který se již používá u léčby určitých střevních infekcí. Profesorka dodala, že „tento přístup se teď experimentálně zkouší i u různých jiných nemocí, včetně těch psychiatrických,“ což přináší naději na inovativní způsoby léčby v budoucnosti. „My máme kolegu, který je českého původu a pracuje v Kanadě, profesor Berčík. A ten například ukázal, že pacienti, kteří trpí depresivními typy chorob, že je možné u nich ovlivnit složení mikrobioty a jejich stav určitými bakteriemi a přenosem právě fekální mikrobioty od zdravých lidí,“ vysvětlila profesorka Tlaskalová-Hogenová  a také doplnila, že tyto přístupy jsou již publikované také u autistů.

krapotkin ( 17. října 2023 23:46 )

Na jednání naší vlády je vidět, že mají jen ten dolní mozek a hlavu mají jenom jako špunt na krku, aby jim do něj nepršelo.

Celebrity-chachacha ( 17. října 2023 17:18 )

Že si půjčím exkrementy od 90leté sousedky a zavedu si je klistýrem.

Eva Škrobáková ( 17. října 2023 16:02 )

Uživatel_5634767 ( 17. října 2023 15:50 )

Takže jsem se prakticky nic nedozvěděla! Jen to že máme 2 mozky.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa