„Margitka je lékařsky složitý pacient, v důsledku čehož se opakovaně ocitá v srdcervoucích situacích. Její „zcitlivělý“ systém reaguje velmi přehnaně na jakýkoliv zákrok a nikdo nedokáže určit proč. Její křehkost nabourává veškeré nastavené představy o tom, jak by vše normálně mělo probíhat,“ vysvětluje Lenka Švestková.

Na začátku byla endometrióza

Kolečko operací začalo v roce 2019, kdy lékaři po nespočtu vyšetření při akutní operaci mladé ženě diagnostikovali hlubokou endometriózu. Bolestivé onemocnění spočívá v tom, že buňky děložní sliznice se nacházejí i mimo dělohu, například kdekoli v břiše, ale třeba i v plicích. V době menstruace pak ložiska endometriózy krvácí a v místě dochází k rozvoji chronického zánětu. „Margitka postoupila radikální operaci endometriózy, kvůli zasažení v konečníku. Operace proběhla v pořádku, přesto její tělo z  neurčitého důvodu začalo kolabovat,“ popisuje paní Lenka.

Protržené střevo a vývod

Následovaly bolestivé abscesy, protržení střeva, sepse, vnitřní krvácení, zánět pobřišnice, nekonečné zkoušení různých kombinací antibiotik, velká krevní ztráta, opakované transfuze, neutišitelné bolesti a nakonec umělý vývod  trávícího traktu na povrch těla do stomického sáčku.

„Nikdo nám nedokázal říct, jestli to Margitka zvládne a přežije. Nevěděli jsme, jestli se nám ještě vůbec vrátí domů. Její život byl opravdu vymodlený,“ popisuje paní Lenka. Před několika měsíci její dcera podstoupila zákrok pro odstranění stomie, aby se střevo napojilo zpátky.

„Nevyšlo to. Nikdy jsem si nepředstavovala, že Margitku znovu uvidím bojovat o život,“ říká o tíživých okamžicích paní Lenka. Po operaci totiž následoval další kolaps. Ukázalo se také, že došlo k zánětu a obrovskému otoku vývodu střeva.

Jako by ji někdo praštil do břicha...

„Znovuotevření celé břišní dutiny včetně náročného čištění od bakteriálního napadení ve stavu, kdy břicho už »smrdělo«, způsobilo, že tlusté i tenké střevo přestalo úplně pracovat,“ popisuje její máma. Následovalo 11 dní plných mučivých bolestí, zoufalství a doufání, že se střeva vzpamatují. To se sice pomaličku stalo, když ale mladou ženu pustili do domácí péče, byla fyzicky naprosto vyčerpaná.

V tuto chvíli má Margit funkční méně než polovinu tlustého střeva a v důsledku masivního nitrobřišního zánětu bolestivé celé břicho. A před sebou má další velký zákrok… „Operace je očekávaná i nutná. Pokaždé když někdo nebo něco zavadí o její stomii, má pocit, jako by ji někdo praštil do břicha,“ vysvětluje paní Lenka.

Sbírka na speciální terapii

Aby mohla nový zákrok podstoupit co nejdříve, musí se tělo mladé ženy co nejvíce zahojit. „V rámci urychlení a usnadnění hojení se v lékařském světě používá hyperbarická terapie. Proto jsem založila sbírku na pořízení domácí hyperbarické komory, která vyjde na zhruba 280 tisíc korun. Terapie dává naději, že se břicho plně zhojí v mnohem kratším čase a bez následků.

Také umožní udržovat otok vývodu pod kontrolou, protože se ho v současné době vůbec nedaří redukovat. Terapie také může zlepšit imunitní funkce těla,“ vysvětluje paní Lenka a uzavírá: „Děkujeme všem lidem, kteří se za Margitku modlí, za všechny, kteří jsou spolu s námi v této nepřízni, podporují, pomáhají všemi způsoby.“

 

Video
Video se připravuje ...

Podcast Maminka: S endometriózou pomáhá i fyzioterapie Videohub

Fotogalerie
10 fotografií