Poprvé si Marie Ředinová všimla, že se něco děje, když jí bylo 48 let, a začala chodit na stolici čím dál častěji, až desetkrát za týden. „Ale nevadilo mi to, mně vůbec nic nebolelo. Jenom mě dlouhodobě bolela záda dole u kostrče,“ záda měla ale v pořádku.

Když jí bylo 49, tak si všimla, že má ve stolici kousek krve. „Tak jsem šla k lékařce, ona mě poslala na vyšetření a opravdu jsem byla mezi těmi 5 % lidí, kteří měli nádor,“ myslela si, že odstraněním nádoru se vše vyřeší.

„Ale pan doktor mi řekl, že je to blízko konečníku a že budu mít trvalý vývod. Já jsem si neuměla vůbec představit, jak se žije s vývodem, bála jsem se, že na mě budou lidi koukat, jestli budu smět do práce, co budu všechno moc dělat. No naštěstí jsem potkala lidi ve spolku stomiků.“

Spolek tehdy existoval asi 10 let. „Setkáni s nimi mě neuvěřitelně povzbudilo, protože jsem poznala lidi, který mají zájem, abych já život se stomií zvládla. Takže jsem začala navštěvovat ty akce ILCO Praha – pražského spolku,“ říká k důležitosti pacientské organizace ILCO.

Tenkrát se moc nedělaly osvětové akce, lidé si pomáhali navzájem, ale veřejně o tom moc mluvit nechtěli. „A já jsem chtěla chodit ven, chtěla jsem to říkat lidem a ono se jim líbilo, co chci dělat. A tak jsem se stala vedoucí pražského spolku stomiků a začala js

„Ono se to ale nepozná, že mám pytlík na břiše," Marie Ředinová. Den onkologických pacientů, 4. června 2023.
Autor: Blesk:RENATA MATEJKOVA

em chodit na veřejnost. To bylo v roce 2006,“ popisuje své začátky v ILCO.

Jak se žije s vývodem?

Mnoho lidí se životu s vývodem bojí. Bojí se, že to na nich bude vidět a nebudou moci žít jako dříve. „Ono se to ale nepozná, že mám pytlík na břiše, vy byste to nepoznala. Není to vidět. A to je to důležitý, co lidem říkám. Že lidi můžou dělat všechno, až se uzdraví. Důležité je zvládnout tu nemoc,“ říká optimisticky. A má pravdu. „Pytlík“ na břiše opravdu vidět není.

„Lidi můžou se stomií i plavat. Máme smlouvu s Asociací bazénů, že můžeme,“ dodává s úsměvem k volnočasovým aktivitám. Je příkladem toho, že i těžké životní situace se dají překonat. „A prostě žiju, žiju po rakovině už 20 let a jsem strašně ráda,“ říká s úsměvem.

Hlavně nepodcenit prevenci!

„Je to strašně důležité, aby lidé nezanedbávali prevenci. Aby řešili, když se mění způsob vyprazdňování. Aby se svěřili odborníkovi, aby když nebudou spokojený s jeho odpovědí, když třeba jenom mávne rukou, ať hledají dál jiného odborníka. Nebo ať se na nás obrátí. My si s nimi rádi popovídáme,“ říká Marie Ředinová k prevenci.

Na co si dát pozor: 

  • Zvýšená plynatost.
  • Častější potřeba jít na stolici.
  • Problémy s vyprazdňováním.
  • Zmenšený průměr toho, co ze střev odchází.
  • Dlouhodobě nevysvětlitelné bolesti v dolní části zad (někdy v podbřišku).
  • Přítomnost krve ve stolici.

Všichni rodiče, kteří prodělali rakovinu tlustého střeva, by měli poslat své děti na preventivní vyšetření o 10 let dřív, než onemocněli,“ doplňuje k prevenci. „Já jsem to udělala. Synovi je 40, objednala jsem ho na kolonoskopii a pan doktor mu tam našel malý polyp a jeden 15 mm. Řekl mu, že by měl problém dřív než já. Odstranili to, takže už se z těch dvou polypů nádor rozhodně nevyvine a budou ho sledovat. Takže teď jsem objednala dceru a ta půjde na vyšetření koncem června,“ dodává k prevenci na příkladu své vlastní rodiny.

Organizace pomáhající pacientům

„V roce 2011 jsem založila a vedu informační centrum pro stomiky a lidi s onemocněním střev na Praze 2. Rádi si s nimi popovídáme, rádi jim poradíme, rádi je uklidníme. Těm, kteří se třeba bojí na kolonoskopii, můžeme vysvětlit, jak na to,“ říká k fungování preventivních organizací. „Dáváme lidem chuť se léčit a vyléčit. Ukazujeme jim tu cestu,“ dokresluje své poslání.

Fungování organizace ILCO má své výsledky. „Trvalo dva roky, než jsme prosadili na ministerstvu zavedení screeningu na tlusté střevo. To se povedlo v roce 2014 a jak je vidět, jsou z toho i výsledky. Protože v roce 2010 stoupal výskyt rakoviny tlustého střeva a ta data byla opravdu hrozivá. Už se to blížilo 8 500 případů rakoviny tlustého střeva za rok a byli jsme první ve světě a první v Evropě, a to není hezké prvenství. Ale teď už jsme 17. Tím že je zavedený screening, tak se to mění. Výskyt rakoviny tlustého střeva se dá poznat, je preventabilní. Dá se poznat už před tím,“ dodává ke zlepšující se situaci u nás. Rozhovor Blesku poskytla právě během Dne onkologických pacientů v pražském Tyršově domě.

Na koho ses obrátit?

FIT-ILCO Praha – Spolek stomiků se sídlem v Praze

České ILCO – Pacientská organizace pro lidi s vývodem

Fotogalerie
14 fotografií