„Věděla jsem, že jsem nominována, ale když jsem zjistila, že jsem vyhrála, byl to pro mě šok,“ neskrývala překvapení Blanka Pupíková.

Do ankety pořádané organizací ILCO zaštiťující pacienty s umělým vývodem se zapojilo přes 300 z nich a hlasovali celkem pro 96 sester z celého Česka. Název ILCO je zkratka dvou latinských slov. ILeum je část tenkého střeva, COlon je tlusté střevo.

Copatá blondýnka rozhodla

Blanka Pupíková chtěla být původně učitelkou, ale nakonec se z ní stala dětská sestra specializovaná na obor chirurgie. Poprvé se setkala s dítětem s umělým vývodem v roce 1994 na domovské chirurgické klinice fakultní nemocnice.

„Dostala jsem za úkol ošetřit takové dítě. Ten výraz sedmileté holčičky s blonďatými vlasy spletenými do copů asi nikdy nezapomenu,“ popsala zdravotnice. Okamžik to byl pro ni velmi emotivní a v tu chvíli věděla, že tu práci chce dělat.

Povídá si s nimi

Poslední dva roky už se sestřička věnuje výhradně dětem. Slouží jen na dětské chirurgii a navíc vede stomickou poradnu pro děti.

Sestru mají rádi dětští pacienti i jejich rodiče. „Když mluvím s rodiči, musím být klidná a empatická. Vše jim vysvětlit,“ říká Pupíková. „Je to ta nejhodnější a nejšikovnější sestra, která u nás v republice je,“ vysekla jí poklonu její kolegyně Ivana Slívová.

Děti na prvním místě

Vděčná za pomoc Blanky Pupíkové je i Eva Konyová, jejíž čtyřměsíční dcerka Jolana musela podstoupit zavedení umělého vývodu.

„Paní Pupíková mě toho hrozně moc naučila. Je moc milá a kdykoliv jí zavolám a napíšu, tak mi poradí a hlavně uklidní. Na prvním místě jsou pro ni děti,“ děkovala oblíbené sestře.

Kdo je stomik, co je stomie?

Stomik je pacient s dočasně nebo trvale vyvedeným orgánem na povrch těla. Stomie (vyústění, vývod) je umělé vyústění dutého orgánu na povrch těla, nejčastěji tlustého či tenkého střeva. Dochází k neovladatelnému vyprazdňování střevního obsahu nepřirozenou cestou s nutností používání stomických pomůcek. Zákrok změní pacientovi život, proto na něj musí být připraven i psychicky.

VIDEO: Maminka roku 2021: Dita Šymanská zakladatelka kroužku Krůčky.

Video
Video se připravuje ...

Maminka roku 2021: Dita Šymanská zakladatelka kroužku Krůčky Videohub

Fotogalerie
10 fotografií