Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Porodník o novinkách pro těhotné: Jaká onemocnění a komplikace umíme odhalit a jaký věk je rizikový?

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
4. května 2023
15:45
Autor: Pavlína Horáková, Markéta Volfová - 
4. května 2023
14:30

Těhotenství - období plné očekávání, naděje, ale i obav. Pro budoucí maminky je důležité se postarat nejen o své zdraví, ale zejména zdraví dítěte a to od samého začátku. Jaké klíčové testy a vyšetření mají v Česku pacientky k dispozici? Jaké komplikace a onemocnění umíme včas odhalit? Hostem Epicentra Blesku byl lékař Gynekologicko-porodnické kliniky Všeobecné fakultní nemocnice a 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy Antonín Pařízek.

Na české nastávající maminky čeká celá řada vyšetření, v rámci koncepce Péče o matku a dítě se přitom gynekologové a lékaři zaměřují na to, aby rozdělili těhotné na ty s nízkým rizikem a naopak ty s vyšším rizikem poznamenal Pařízek. 

Důležitý podle něj je prvotrimestráln íscreening. „České ženy jsou velmi vzdělané, jsou informované, osvěta funguje a naprostá většina žen prvotrimestrální screening využívá. To je A. Musím říci B - že se hradí. Hradí si každá těhotná ten prvotrimestrální screening sama, ovšem většina zdravotnických pojišťoven na toto vyšetření přispívá,“ řekl Pařízek.

Vedle prvotrimestrálního screeningu se vyšetřuje celá řada dalších parametrů. „Krevní obraz a některé hormony v rámci kombinovaného prvotrimestrálního screening a pak ta žen pokračuje postupně dále. Nově máme i v tomto období vyšetření na diabetes matky, to je další velké téma, protože máme několik typů diabetu. Ten nejčastější v těhotenství je těhotenský nebo-li gestační diabetes, ale ten prvotrimestrální screening diabetu nám dokáže odhalit diabetes u žen, které o něm původně nevěděly a to je tzv. pregestační diabetes," poznamenává Pařízek.

Diabetes má celou řadu úskalí a přináší celou řadu problémů i směrem k porodu a dítěti, varuje Pařízek. Hrozí riziko těžkého porodu, podotkl gynekolog.

Už i v prvním trimestru lze zároveň detekovat třeba to, jestli je u ženy vyšší pravděpodobnost, že bude mít vysoký tlak, těhotenskou nemoc, které se říká preeklampsie, nebo jestli bude jistá pravděpodobnost, že dítě bude zaostávat v růstu, kdy se jedná o tzv. fatální růstovou restrikci. „To všechno umíme už v prvním trimestru screenovat, predikovat. A zároveň, co je velmi důležité, je, že když už máme ta rizika, umíme už zahájit v tomto období preventivní úkony,“ poznamenal Pařízek.

Jak je to s věkem těhotných žen a vlivem na rizika při porodu? „Zrovna dnes ráno jsem četl na sociálních sítích, že my doktoři jsme negativisticky naladění, že hovoříme o negativním vlivu věku ženy a diskriminujeme skupinu těch, které se nachází v pokročilém věku, což je z biologického hlediska nad 35 let. My nikoho nediskriminujeme, prostě popisujeme naprosto jasnou biologickou zákonitost,“ vysvětluje lékařský postoj Pařízek.

„Po 35. roku ženy výrazně klesá její schopnost otěhotnění a naopak se objevují nepravidelnosti, které s věkem souvisí. Jako vysoký tlak, hypertenze preeklampsie. A patří sem i předčasné porody,“ uvádí konkrétní příklady komplikací, které se při těhotenství ve vyšším věku často objevují.

„A opakuji, není to diskriminace, ale pouze osvěta. Paradoxně ženy v pokročilém věku rychleji rodí. Je u nich ale až třikrát vyšší riziko vážného poranění třeba pánevního dna,“ přidává Pařízek důvod, proč u těchto žen dochází pravidelně k císařským řezům.

Právě v těchto případech porodník volbu císařského řezu upřednostňuje: „Určitě se ženy zeptám, jak by chtěla rodit. A když řekne, že bych chtěla císařský řez, tak bez uzardění, si myslím, většina z nás lékařů tuto variantu zvolí, než aby riskovali jakékoli problémy. “

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa