Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Rok od vraždy polygamního lékaře Leoše Středy (†58): Na pohřbu za něj plakaly dvě přítelkyně!

  • Autor: pma,inf,ČTK - 
    31. 3. 2023
    17:14

    Před rokem otřásla středočeskou obcí Neprobylice obrovská tragédie. V budově Střední školy Euroinstitut pro lidi s handicapem došlo k vraždě a následné sebevraždě. Později vyšlo najevo, že útočníkem měl být známý režisér Boris Procházka (†75). Půjčenou zbraní od svého známého prý zastřelil světoznámého lékaře, podnikatele a popularizátora zdravého životního stylu a polygamie Leoše Středu (†58).  

  • 1.Studium a výuka na VŠ

    Leoš Středa

    Leoš Středa se narodil do lékařské rodiny 5. července 1963 v Praze. V osmdesátých letech minulého století začal studovat medicínu na 1. lékařské fakultě Univerzity Karlovy (tehdy Fakulta všeobecného lékařství UK). V roce 1987 získal titul MUDr. a na stejné fakultě začal pracovat jako vědecký pracovník.

    Jako učitel působil i na Pedagogické fakultě UK nebo na Fakultě biomedicínského inženýrství ČVUT, kde měl na starosti vzdělávání mladých mediků, ale také postižených dospělých žijících v ústavní péči.

    Středa se vzdělával celý život. Před několika lety získal titul v oboru Psychologie (Ph.D.), Speciální pedagogicky (PaedDr.) nebo Školní management (MBA).

  • 2.Práce

    Režisér Magnusek se zbavil téměř poloviny své váhy.  Pomohl mu s tím i známý lékař Leoš Středa. (†58) Režisér Magnusek se zbavil téměř poloviny své váhy. Pomohl mu s tím i známý lékař Leoš Středa. (†58) | archiv

    V roce 1989 založil Leoš Středa úspěšný Institut lékařské regenerace a kosmetiky. V rámci něj prodával speciální krémy nebo vymýšlel přístroje, které by pacientům pomohly se shozením nadbytečných kilogramů. Lékaře navštěvovaly i známé osobnosti. Středa významně pomohl například herečce Heleně Růžičkové (†67), která dokázala zhubnout neuvěřitelných 60 kilogramů.

    „Bylo to v době, kdy kvůli obezitě zemřel její syn Jirka, tedy v roce 1999. Podobné problémy měla i ona. Byla psychicky na dně. Rozhodla se tedy něco dělat a oslovila mě,“ vyjádřil se k hubnutí slavné herečky kdysi lékař. Shodit nadbytečná kila zvládly díky Středovi i hvězdy jako herečka Ilona Csáková (52) nebo režisér Tomáš Magnusek (38).

    Jeho projekt se stal velmi úspěšným a Středa po pár letech vytvořil síť poboček, byly například na Slovensku, v Kanadě, Německu, Rusku, Thajsku nebo na Novém Zélandu či Filipínách. V devadesátých letech byl doktor velkým popularizátorem zdravé výživy, dietologie nebo kosmetiky. Napsal několik knih a na televizních obrazovkách vystupoval v několika pořadech.

    Postupně ale známý lékař došel k závěru, že tvrdý byznys pro něj není to pravé a k počátku nového tisíciletí firmu prodal.

  • 3.Pomoc hendikepovaným

    Areál Střední školy Euroinstitut v Neprobylicích, kde k tragédii došlo. Areál Střední školy Euroinstitut v Neprobylicích, kde k tragédii došlo. | CNC/ Martin Přibyl

    Na přelomu devadesátých let a nového století se známý lékař rozhodl věnovat pomoci hendikepovaným lidem. Pracoval pro nadaci Vize 97, kterou v červenci roku 1998 založila Dagmar Havlová (70) společně s manželem a tehdejším prezidentem Václavem Havlem (†75). V rámci neziskových organizací pomáhal na misích v Asii či Africe.

    V letech 2012 a 2013 vedl Středa ve filipínské Manile kurzy českého jazyka a kultury pro tamní studenty ve spolupráci s Řádem rytířů Rizala, jehož členem se doktor stal v roce 2008.

    Své životní uplatnění našel doktor v oblasti vzdělávání hendikepovaných. Spoluzaložil Euroinstituty, které kromě Neprobylic fungují i v dalších městech. Tyto školy se zaměřují na praktickou výuku lidí, kteří žijí v ústavní péči.  V Euroinstitutech mohou žáci s různými stupni mentálního postižení studovat několikaleté obory, jako je košíkářství, péče o zeleň nebo úklid a výpomoc.

  • 4.Intimní život

    Pohřeb Leoše Středy (14. dubna 2022).

    Středa byl jednou ženatý. Z tohoto manželství měl syna Lukáše a s následujícími partnerkami zplodil syny Daniela a Tomáše.

    Později našel uznávaný odborník zálibu v polygamních vztazích, které také hojně propagoval. Sám žil později s několika partnerkami najednou. „Dvě vždycky spí v jednom pokoji a třetí se mnou. Každý den se mnou spí jedna. To je zásada. Nesmím si je vybírat podle náhody, ale přesně podle abecedy,“ popsal v roce 2009 pro web Thajsko.com lékař svůj nevšední intimní život. Přitahovaly ho hlavně ženy z Asie.

    „Je jim 22, 20 a 20 let a říkám jim opičky. Jedna je Khmérka a dvě jsou národnosti Khin, což je kmen z jižního Vietnamu,“ popisoval své partnerky tehdy odborník.

  • 5.Vražda

    Areál Střední školy Euroinstitut v Neprobylicích, kde k tragédii došlo. Areál Střední školy Euroinstitut v Neprobylicích, kde k tragédii došlo. | CNC/ Martin Přibyl

    Ve čtvrtek 31. března 2022 došlo v areálu Střední školy Euroinstitut pro lidi s handicapem v Neprobylicích, kterou Středa spoluzaložil a taktéž na ní vyučoval, k tragédii.

    Nejprve policie informovala veřejnost o tom, že kriminalisté prověřují okolnosti úmrtí dvou mužů. Zakrátko vyšlo najevo, že v objektu školy došlo k vraždě a následné sebevraždě. Obětí se stal uznávaný lékař Leoš Středa. Jeho vrahem má být známý režisér Boris Procházka (†75), který po činu zbraň obrátil proti sobě a připravil se sám o život.

    Podle policie nebyl držitelem zbrojního průkazu na žádnou ze skupin a rovněž ani žádnou zbraň nevlastnil. „Zbraň, kterou střílel jeden ze zemřelých, byla půjčená od jeho známého,“ komentovala na podzim případ středočeská policejní mluvčí Vlasta Suchánková.

    Středovo tělo bez známek života objevily jeho filipínské přítelkyně, které ihned zavolaly záchrannou službu a policii, zdravotníci už ale mužům pomoci nedokázali.

    Co byl důvod, proč se režisér údajně rozhodl Středu sprovodit ze světa, není jasné. Oba muži byli dlouholetými známými,  kteří po pádu komunistického režimu společně pracovali na několika projektech.

    „Případ, který se v Neprobylicích stal přesně před rokem, tedy 31. 3. 2022, kriminalisté dne 11. listopadu 2022 odložili. Trestní stíhání není možné, neboť není přípustné trestně stíhat osobu, která byla prohlášena za mrtvou,“ sdělila Blesku policejní mluvčí Vlasta Suchánková.

  • 6.Pohřeb

    Pohřeb Leoše Středy (14. dubna 2022). Pohřeb Leoše Středy (14. dubna 2022). | Blesk:Martin Přibyl CNC

    Poslední rozloučení se zavražděným lékařem se konalo 14. dubna 2022 v krematoriu v pražských Strašnicích. S uznávaným doktorem se přišla rozloučit zhruba sedmdesátka smutečních hostů. Mezi nimi byla hlavně rodina, ale také známé osobnosti, které známého lékaře navštěvovaly nebo se s ním kamarádily.

    „Každému více či méně zasáhl do života. Žádný cíl pro něj nebyl dost velký, žádné vítězství dost malé,“ řekl během pohřbu jeden ze Středových kolegů, který se zesnulým pracoval přes třicet let.

    Video  Pohřeb zavražděného lékaře Leoše Středy (14. dubna 2022).  - Blesk.cz - David Zima
    Video se připravuje ...

  • 7.Galerie

     

     

     

sorgedoktor ( 31. března 2023 20:05 )

Cele je to dost otresne

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání