Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Lékařka o potížích s početím a umělém oplodnění: Na co se připravit a kolik to stojí?

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
15. listopadu 2022
15:37
Autor: Andrea Ulagová - 
15. listopadu 2022
14:15

Průměrný věk prvorodiček se rok od roku neustále zvyšuje. Odborníci před odkládáním početí do vyššího věku sice varují, ale nevypadá to, že by se tento trend změnil. Lékařka Milada Brandejská popsala i další negativní trendy, který se k těhotenství váže, jako je tloušťka. Popsala také, kdy je čas na odběr vajíček, ale také to, jak vlastně asistovaná reprodukce vypadá, co při ní musí pár podstoupit a kolik vlastně umělé početí stojí.

„Odkládání těhotenství do pozdějšího věku je trend, který se zhoršuje. Každý rok se zvyšuje věk prvorodiček, v roce 2000 to bylo třicet let a teď je to 33,“ uvedla Brandejská.  Je tím podle ní vidět, že je těhotenství až druhořadé a spíše chtějí lidé budovat kariéru a zajistit se. „V současné době podle statistik ÚZIS přes 50 % užívá antikoncepci v reprodukčním věku, ten trend tu bude a bude pokračovat dál,“ dodala lékařka, která stála u zrodu reprodukční kliniky v Česku.

Odbornice ale zmínila i další trendy, které se k těhotenství vážou. Jedním z nich je váha a tedy to, že národ tloustne. „Přibývá obézních pacientů a to jsou negativní aspekty, které se na reprodukčním problému podepisují,“ konstatovala. Pozitivní ale podle ní je, že touha mít dítě neustává, jak dodala s úsměvem v pořadu Blesku.

Moderátorka se zeptala, zdali lidé na asistovanou reprodukci chodí i v době covidu a energetické krize – ať už kvůli strachu infekce či kvůli špatné finanční situaci. „Nezaznamenali jsme úbytek pacientů. Jezdili jak páry z Česka, tak i z ciziny. Samozřejmě, že pacienti byli testovaní a hlídali jsme infekce,“ uvedla ke koronavirové době. Podobně zareagovala u dotazu k energetické krizi. „Myslím, že ještě to páry nepocítily,“ dodala.

Zmrazení vajíček? Čtyřicátnice mají smůlu

Vedle ekonomických a dalších důvodů ale hraje roli i rodinný stav. Někteří lidé prostě nemají partnera, se kterým by si dítě udělali. Odbornice zmiňuje, že „single“ se u nich neléčí, léčí se jenom páry. „Neplodnost je diagnóza páru, ale žena si samozřejmě může nechat zmrazit vajíčka pro časy budoucí a je to takové kupování naděje. Je ale důležité, aby o tom žena začala uvažovat v optimálním reprodukčním věku, tedy do třiceti, maximálně pětatřiceti,“ vysvětluje lékařka.

Čtyřicátnice mají podle odbornice smůlu i proto, že se snižuje vajíčková rezerva a také se snižuje kvalita vajíček. „Ta úspěšnosti by už nebyla taková,“ zmínila.

Odběry, dávky hormonů i velké peníze

Asistovaná reprodukce je pro mnoho párů zadarmo, úhrada je od 22 let ženy do 39 let ženy. „Hradí čtyři cykly, ale podmínku má, že se během prvních dvou cyklů transferuje jedno embryo,“ vysvětluje Brandejská. V případě, že už pojišťovna žádné další pokusy neuhradí, lidé si sáhnou pořádně hluboko do kapsy. „Cena jednoho cyklu je 50-60 tisíc. Záleží na metodě,“ informovala lékařka s tím, že se musí počítat i s úhradou léků.

Páry totiž musí podstoupit mnoho kroků, které nejsou zadarmo. Od konzultací, přes krevní vyšetření a vyšetření hormonů, které nemusí být zadarmo až po braní léků a samotný odběr. U žen se například kontroluje i průchodnost vejcovodů. „Pokud léčbu podstupují, tak fyzicky náročné je aplikace hormonů,“ popisuje doktorka. „Jsou příjemnější situace, ale ty injekční preparáty jsou jako aplikace u diabetiků,“ dodala na dotaz k tomu, zdali se jedná o bolestivou proceduru.

doktormediciny ( 15. listopadu 2022 17:26 )

Pane Hanzale, ono to tak docela nebude...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa