Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Odešlo už čtvrt milionu příspěvků na dítě. „Nikoho nenecháme propadnout sítem,“ slíbil Výborný

Video se připravuje ...
Autor: Markéta Volfová, pah - 
22. srpna 2022
16:00

Skoro čtvrt milionu příspěvků na dítě již odešlo českým rodinám, tvrdí šéf poslanců KDU-ČSL Marek Výborný. Jde o domácnosti, které o příspěvek nemusely žádat, jelikož pobírají přídavky na děti. „S tou srpnovou dávkou jim přišel i tento pětitisícový příspěvek,“ upřesnil Výborný. Ostatním žadatelům zabere vyplnění formuláře na portálu MPSV přibližně deset minut. Ke včerejšímu dni si podle Výborného o příspěvek zažádalo již dalších 470 000 rodičů. Počítá se s tím, že příspěvek bude vyplacen na přibližně 800 000 dětí.

Celkem je na jednorázový příspěvek vyčleněna částka v blízkosti sedmi miliard korun, přičemž zdaleka ne všechny domácnosti, které na příspěvek mají nárok, si o něj již požádaly. „Já bych chtěl připomenout a vyzvat všechny, že je to skutečně pomoc cílená, na konci srpna, tedy právě na období, kdy jsou náklady, které se týkají začátku školního roku, poměrně velké,“ upozorňuje Výborný.

Podle Výborného jde o jednu z forem pomoci, kterou je stát v současné době schopen poskytnout nízko a středněpříjmové vrstvě obyvatel, na které momentálně nejvíce dopadá energetická krize. „Právě tento příspěvek je jednou z cest, která má pomoci těm, kteří to skutečně potřebují,“ dodává. Připomíná k tomu, že se Lidovci zavázali být sociálním svědomím vlády s tím, že KDU-ČSL vždy stála na straně rodičů.

„Nikoho nenecháme propadnout sítem, které je tu teď vytvářeno rostoucí inflací a cenami energií. Naše vláda jasně řekla, že se o lidi postaráme, a toto je jeden ze střípků do té mozaiky starání se o naše domácnosti,“ obhajuje příspěvek. Výdaje na příspěvek se do státního rozpočtu prý vrátí zdaněním nadměrných zisků, což Lidovci považují za solidární krok. „Není to populistické gesto, nýbrž důkaz vzájemné solidarity,“ připomíná Výborný.

Video  Epicentrum - Marek Výborný  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

valachia ( 23. srpna 2022 01:31 )

Na Seznamu mi smazali příspěvek ve znění - 3.9. 2022 Praha. To je ta svoboda slova po česku.

Jaryn19 ( 22. srpna 2022 21:54 )

hlavně jsou skoro všichni promořeni a naočkování

Jaryn19 ( 22. srpna 2022 20:17 )

Covid již nikdy nebude takový strašák jako jeho první verze, kdy covid lidem, kteří nebyli imunitně nachystaní, ničil plíce. Dnes jsou to nakažlivější zmutované verze, které méně škodí, protože naše imunitní systémy jsou dnes lépe připravené. Syn ho měl již 2x, poprvé to byl blbý průběh, druhá verze bylo takové nachlazení

poky-f ( 22. srpna 2022 19:37 )

poky-f ( 22. srpna 2022 19:36 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa