Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Kolik a komu stát přispěje? Kvůli drahým energiím chystá Fialova vláda záchranné lano

Autor: Jakub Tomek - 
1. ledna 2022
05:00

Domácnostem má pomoct překlenout finanční tíseň způsobenou drastickým zvýšením cen energií změněný příspěvek na bydlení. Úpravu zákona o státní sociální podpoře bude ve středu projednávat vláda. Blesk pro vás připravil modelové příklady životních situací, které se mohou týkat i vás.

Na pomoc od státu má podle ministra práce Mariana Jurečky (40, KDU-ČSL) dosáhnout více rodin, které nemají na zaplacení doplatků za energie. A to kvůli tomu, že se dostali do režimu dodavatelů poslední instance (DPI). Ty mohou žádat i o mimořádnou okamžitou pomoc.

„Novelu zákona projedná vláda hned po Novém roce. Následně by měl Parlament schválit návrh ve stavu legislativní nouze,“ popsal další postup premiér Petr Fiala (57, ODS). Podle něj půjde o příspěvek žádat až tři měsíce zpětně. Změny by měly být účinné nejpozději do 31. ledna. „Naší snahou je, aby vysoké platby za energie nevysály celý rodinný rozpočet. Domácnostem by po odečtení nákladů na bydlení mělo zůstat 70 procent příjmů, v Praze pak 65 procent,“ dodal Jurečka.

Navýšení částky

Ministr v novele navrhuje i zvýšení částky k tzv. normativním nákladům na bydlení, aby bylo pokryté zvyšování cen energií. Jejich výši stanovuje každoročně vláda podle vývoje cen a z nich se pak odvozuje příspěvek na bydlení. Podle návrhu by navýšení mělo být od 1120 do 2147 korun podle počtu osob a druhu bydlení. Pro podnikatele je pak v této situaci podle kabinetu připraven rozšířený program Záruka 2015 – 2023, kdy jim stát bude poskytovat až 80procentní záruky na úvěry.

Z celkového počtu 912 962 zákazníků, kteří spadli do režimu DPI, má podle Energetického regulačního úřadu v současné době již 734 405 uzavřené smlouvy s novým dodavatelem nebo u nich běží desetidenní lhůta přechodu k němu.

Video  Fialova vláda úřadovala: Seškrtané zvýšení platů a návrat testů do firem  - ČTK
Video se připravuje ...

Jak stát konkrétně pomůže?

Senior žijící v bytě s menší spotřebou elektřiny

Důchodce s penzí ve výši 17 tisíc korun, který bydlí v nájmu v Praze a elektřinu používá na běžné spotřebiče, svícení a vaření. Očekává se, že nárůst roční faktury vzroste podle odhadů z letošních 9 tisíc na 11 500 Kč v novém roce. Výše příspěvku na bydlení má tak díky úpravě měsíčně dosáhnout 4171 Kč po navýšení o 1120 korun. Podle rezortu práce by seniorovi ani s přiznaným příspěvkem na bydlení bez změny zákona nezůstalo 65 % příjmu, protože jeho příspěvek na bydlení je zastropován tzv. normativem.

Rodina žijící v domě s elektrickým vytápěním

Rodina se dvěma malými dětmi bydlí ve vlastním domě v Praze, matka je s menším dítětem v domácnosti a čerpá rodičovský příspěvek ve výši 10 tisíc, otec má příjem 28 tisíc a rodina má také nárok na přídavek na děti ve výši 2 x 1130 Kč. Rodina používá přímotopy nebo tepelná čerpadla, ročně zaplatí za elektřinu až o polovinu více. Skutečné měsíční náklady na bydlení v roce 2021 byly 16 500, nově mají dosáhnout 17 833. Výše příspěvku na bydlení dosáhne 5111 korun – dávka je o 2147 Kč vyšší, než by byla bez mimořádného navýšení.

Samoživitelka s jedním dítětem žijící v domě, kde se vytápí plynem

Osamělý rodič s příjmem ve výši minimální mzdy (14 795 Kč čistého) pobírá příspěvek na dítě. Bydlí v nájemním bytě v menším městě a na vytápění využívá plyn. Typický nárůst roční faktury by měl být z 28 000 Kč letos na 46 000 Kč v příštím roce, tedy o dvě třetiny. Skutečné náklady na bydlení dosahovaly doposud 15 000 Kč měsíčně, v roce 2022 budou 16 500 Kč měsíčně s ohledem na nárůst ceny plynu. Výše příspěvku na bydlení bude nově 4441 Kč – dávka je o 1130 Kč vyšší, než by byla bez mimořádného navýšení. I této samoživitelky se dotkne normativ, který dávku na bydlení zastropuje, takže ani jí by před změnou nezůstalo 70 % z příjmu poté, co obdrží příspěvek na bydlení.

jajas ( 1. ledna 2022 11:51 )

Čemu říkají "záchranné lano?" Ať nemachrujou a lano použijou pro vlastní potřebu...

johnny stopper ( 1. ledna 2022 11:16 )

Raději vyvolejme předčasné volby. Tento slepenec není výrazem naší voličské vůle.

sekebo ( 1. ledna 2022 11:15 )

Tohle je hašení následků, ne odstranění příčiny, kdy selhal vládní orgán - ERU, který tuhle situaci nepředvídal a vlastně nic proti zlatokopům, jako Písařík neudělal. Babiš chtěl pomoci všem, kteří spadli pod DPI a stálo by to 25 mld. Kč státní kasu, Fiala pomůže jen těm nejchudším, co už dnes berou různé sociálky a doplatí na to hlavně střední třída, ale stát ušetří.

donypan ( 1. ledna 2022 11:08 )

Proč to dělat jednoduše když to jde složitě.Jen ať lidé padnou na hubu,nic jiného si nezeslouží.Nebo jest-li jim to pomůže, tak si pořádně zacinkejte s klíčema.

Dodora1 ( 1. ledna 2022 10:21 )

Tak chápu, že bude potřeba některým lidem pomoci. Ale co nechápu proč to má dotovat opět stát, tedy z našich daních, zatímco šmejdi s energiemi si dál budou užívat své lehce získané miliony.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa