Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Nouzový stav skončí o Vánocích, Fialova vláda ho prodloužit nechce. A rozdala si úkoly

Aktualizováno -
17. prosince 2021
15:00
Autor: ČTK, Mii - 
17. prosince 2021
13:37

Nově jmenovaná vláda Petra Fialy (ODS) měla ve Strakově akademii své první zasedání po dnešním jmenování prezidentem Milošem Zemanem. Rozhodovala o obvyklých formalitách, ale také o tom, zda požádá Sněmovnu o prodloužení nouzového stavu. Nakonec se rozhodla, že nouzový stav skončí 25. prosince. 

Fialu předtím na úřadu vlády přivítal teď již bývalý premiér Andrej Babiš (ANO). Novému ministerskému předsedovi předal dopis po vzoru amerických prezidentů a klíč od korunovačních klenotů.

Nouzový stav vyhlásila teď již bývalá vláda Andreje Babiše (ANO), platit bude do prvního svátku vánočního. Případné prodloužení by museli schválit poslanci. Rozhodnutí o nouzovém stavu patřilo k jedním z prvních, která musela vláda přijmout. „Vláda se rozhodla o prodloužení nouzového stavu nežádat. Situaci sledujeme a pokud se bude situace zhoršovat, je vláda připravena se k debatě o nouzovém stavu vrátit,“ uvedl Fiala. Kabinet podle něho sleduje situaci kolem varianty omikron a je připraven rychle jednat. Podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) se po skončení nouzového stavu budou opatření řídit podle pandemického zákona. Kabinet podle něj bude rychle reagovat a naslouchat odborníkům.

Válek nepotvrdil ani nevyvrátil možnost, že by ve funkci hlavní hygieničky měla skončit Pavla Svrčinová. Veškeré personálie bude Válek řešit dle svých slov s jednotlivými zaměstnanci. „Beze sporu dám každému příležitost, aby řekl, jak to plánuje dál. Já si nemyslím, že na ministerstvu zdravotnictví pracují neschopní lidé, a mají mou podporu,“ uvedl. 

Válek ohledně covidové situace dodal, že se vláda dohodla na tom, že musí být nakoupeny kvalitní antigenní testy. A to i kvůli školám. „A aby nedošlo k tomu, že budeme muset omezovat zájezdy na hory,“ dodal. 

První místopředseda vlády a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) se chce seznámit s prací nynějšího Ústředního krizového štábu pod vedením svého předchůdce Jana Hamáčka (ČSSD). Fungování krizového řízení chce vrátit do zákonných mantinelů. „Kde jsme měli jako vláda pocit, že se v posledních dvou letech trochu vychýlilo,“ uvedl. Kabinet by měl podle něj jasně informovat o opatřeních proti covidu a nezavdávat pochybnosti o tom, kde vznikají rozhodnutí.

Nový premiér také uvedl, že jeho první cesta povede na Slovensko. A to hned, jak se covidová situace uklidní a nouzové stavy budou dočasnou minulostí. 

Premiér Petr Fiala na prvním jednání vlády. (17.12.2021) Premiér Petr Fiala na prvním jednání vlády. (17.12.2021) | Blesk:Michal Protivansky/CNC

Nová vláda bude jednat i mezi svátky. Uvedl to premiér Petr Fiala (ODS). Zasedání se plánuje na příští týden ve středu a potom také 29. prosince. 

„Chci vás ujistit, že celá naše vláda si je vědoma složité situace, ve které se ujímá své odpovědnosti a proto jsme začali prakticky ihned pracovat. Shodli jsme se na harmonogramu programového prohlášení vlády, abychom první koncept měli začátkem ledna,„ uvedl Petr Fiala (ODS) na tiskové konferenci po prvním jednání vlády. 

Fiala také uvedl, že pověřil nového ministr financí Zbyňka Stanjuru (ODS), aby se chopil rozpočtu. Měl by vypracovat harmonogram vyjednávání a pravidla o fungování státu v době rozpočtového provizoria.

Video  Tisková konference po prvním jednání vlády (17.12.2021)  - Redakce Blesk
Video se připravuje ...

frantacizek ( 18. prosince 2021 09:54 )

za Václava to byl úspěch těch 7% po těch administrativně udržovaných cenách komunisty, kteří se inspirovali možná jemně Gorbačovovskou perestrojkou, my si tady inflaci živili uměle i sami, to se Andrej nesmí zlobit, na tyhle ekonomické bludy měl socany ve vládě. Sověti jsou stále Sověti, protože plutokracie je jen vyšší formou totality a parcelování republiky oligarchy v Sovětském svazu, kteří jsou podřízeni Vladimiru Vladimiroviči pak nepřipomíná určitě ten ideální stav v ekonomice, tzn. oligopol. Proto jsem i psal, že je VYNIKAJÍCÍ, že tady máme instituci jako Česká národní banka, která nezávisle reguluje monetární trh..

frantacizek ( 18. prosince 2021 09:48 )

systematické řešení věcí, jak to nazval kolega Fiala.. Kéž by to byl ten turnpike theorem Václava Klause z 90. let, protože jestli někdo uměl po liberalizaci cenového trhu zatočit s inflací, tak to byl právě Václav. Ta friedmanovská konzervativní monetární a fiskální politika je to, co čekám i od Zbyňka a už dopředu to naznačuje slovy o šetření.
Musí tady být hoši jasný a patrný odklon od myšlenky, že vysoká nezaměstnanost je větší zlo než inflace, protože je to právě naopak... Kolegyně Maláčová nás tady bombardovala čísly o snad nejnižší nezaměstnanosti v EU, ale inflační spirálu tady máme jako po prvním zásahu Václava v 90. letech, kdy šla procentuálně tehdy z 26 na nějakých 7% a odtud dál až na 2,5%. Hned po revoluci...v tom je třeba si brát příklad a Zbyněk už naznačuje, co jsem tady psal snad celý rok, že stát musí začít šetřit na sobě, snížit počty úředníků i za cenu vyšší nezaměstnanosti, na trhu to způsobí hned vyšší konkurenci v nabídce pracovní síly pro podnikatele. Tohle je ekonomicky správná cesta, opravdu žádná jiná..

jajas ( 18. prosince 2021 09:24 )

Taky mám pocit, že se nepoučili nebo že snad dosu žili snad na měsíci nebo kde. Codiv momentálně ustupuje, nakažených trochu ubývá, ale to je už zjištěno, že pokud se otepluje, je situace pro covid nepříznivá. Takže věřím, že teď po rozvolnění a následně po ochlazení (je přeci jen prosinec ...) se to tady zase covidově zvrhne. A bude mne zajímat, jak to pak ti noví, chytří a současně odborníci na "svém místě", budou lidem vysvětlovat! Asi tuším...budou zcela netradičně lidi nabádat, aby se očkovali....což by asi nikdo nečekal....

Uživatel_5484821 ( 18. prosince 2021 09:10 )

Pan vachmajstr Fiala to je hlava, čekám kdy mu ty jeho dva medvídci Koala a Koalice chcípnou. Vřele a s pokorou poprsí a požádají covid, aby tu už nebyl a i bez nouzového stavu covid odejde a bude jen všude v celém světě mimo nás a KLDR. To bude zase pr.. er. 🤧

dostojevskij ( 18. prosince 2021 08:53 )

Pane vachmajster, vy jste na to káp. To opravdu nevymyslíš!! Ohánět se po třiceti letech komunisty, to opravdu čekal málokdo!!!! Pane Werich, ještě bude sranda!! Chudák česká kotlina, opět bude v sr...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa