Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Premiérské výhody: Na co všechno se může Fiala jako předseda vlády těšit?

  • Autor: Vera Renovica,David Polák - 
    17. 12. 2021
    05:00

    Už v pátek vejde profesor politologie a šéf ODS Petr Fiala (57, ODS) do Strakovy akademie hlavním vchodem. Celý jeho kabinet totiž v Lánech jmenuje prezident Miloš Zeman (77). Jestlipak tuší, že kromě spousty práce ho čeká, bude-li chtít, také sladký život? Blesk připravil seznam jeho pracovních »benefitů« i jedno historické varování!

  • 1.Větší než malé množství peněz

    Zatím nastoupí Petr Fiala za 243 800 korun měsíčně plus zhruba 30 tisíc korun náhrad na náklady související s funkcí. Že dostane od roku 2022 přidáno, má stoprocentně jisté – zákonodárcům totiž vyskočí platy o 6 procent, a premiér tak bude brát 258 600 korun.

  • 2.Služební auto s řidičem a majáčkem

    Jó, premiér, ten má na každé křižovatce přednost! Auto s řidičem a modrým majáčkem je luxus, který si mohl Fiala vyzkoušet v letech 2012 a 2013, kdy byl ministrem školství v Nečasově vládě. Nyní už ve chvíli, kdy byl jmenován, dostal k dispozici „bavoráka“. Podle všeho jde o luxusní model 750Li Drive, kterých se v roce 2018 objednalo 18 kusů za celkem 50 milionů korun.

    Premiér v demisi Andrej Babiš (67, ANO) se tehdy podivoval nad tou drahotou, nakonec ale auta koupena byla. Mají čalounění v černé kůži, noční vidění, dokonce i s rozpoznáním zvěře, na stovku zrychlí do pěti sekund, ve výbavě jsou i masážní sedadla či projekce displeje na čelní sklo. Prostě hotový premiérský Batmobile!

  • 3.Hrzán a Strakovka

    Už nyní mají Fiala a jeho tým k dispozici Hrzánský palác na Hradčanech, kde má premiér vlastní pracovnu. Ještě než byl prezidentem, zde dva roky žil například Tomáš Garrigue Masaryk. V pátek ale dostane Fiala k dispozici ještě lepší nemovitost – Strakovu akademii.

    Novobarokní „obr“ z 19. století na levém břehu Vltavy je sídlem Úřadu vlády České republiky, probíhají tam její zasedání a předseda vlády tam má obří kancelář a na výběr z desítek reprezentačních prostor.

     

  • 4.Policejní nonstop ochranka

    Expremiér Petr Nečas (57) ochranku odmítal – pak sváděl některé aspekty kauzy Nagyová na to, že si na něho a jeho rodinu hoši zákona museli posvítit jinak. Dosluhující premiér Babiš už měl ochranku jako byznysmen, pak si ji vyžádal dokonce nad rámec zákona coby ministr financí, protože dostával často výhrůžky smrtí. Teď budou drsní hoši dýchat na krk Fialovi.

  • 5.Vila s perfektním výhledem

    Krásný výhled z Letenských sadů na Prahu nabízí rezidence českého premiéra v Gogolově ulici. Budovu o rozloze 700 m2 nechal v roce 1911 postavit první předseda československé vlády Karel Kramář. Kromě soukromých ložnic, několika hostinských pokojů, salonů a hal je na zahradě i tenisový kurt. A kdo všechno v ní bydlel?

    Z českých premiérů využívali možnost lukrativního bydlení Miloš Zeman a po něm Vladimír Špidla (70). Fiala se ale do ní podle mluvčího ODS Václava Smolky stěhovat nebude. O objekt, který je až na občasné zahraniční návštěvy zakonzervovaný, podle mluvčí Úřadu vlády Jany Adamcové pečují tři lidé. „Jeden správce objektu, který má na starosti ještě další dva objekty, jedna hospodyně a o zahradu se stará jeden zahradník,“ řekla Blesku s tím, že roční náklady na energie a údržbu jsou 1,3 milionu korun.

  • 6.Jeho vlastní Lány

    Jako svoje letní sídlo může Fiala využít Benešovu vilu v Sezimově Ústí. Tu si nechali postavit exprezident Edvard Beneš s manželkou Hanou ve 30. letech ve stylu jihofrancouzských domů. Po smrti Benešové ji převzali komunističtí papaláši a po jejich radovánkách musela přijít kompletní rekonstrukce.

    Součástí jsou i tenisový kurt či bazén, na pozemku je také rekreační objekt pro zaměstnance Úřadu vlády. Pravidelně sem jezdila například někdejší paní premiérová Olga Sobotková (40) s dětmi.

  • 7.Airbus k dispozici

    Na služební cesty zejména do dalekých zemí anebo s početnými delegacemi má premiér k dispozici Airbus 319. Jak ale svého času argumentoval expremiér Mirek Topolánek (65), hranice mezi soukromými a pracovními účely se u premiéra stírají. Sám tak vysvětloval, proč vládní letku využil k dopravě na finále mistrovství Evropy na pozvání tehdejšího rakouského kancléře.

    Dle dosavadních vyjádření Fialy však nic takového nelze předpokládat, v předvolebních materiálech o sobě hovoří jako o člověku skromném a tvrdí, že radši než v zahraničí bývá doma.

    Video  Zeman jmenoval Fialu premiérem. Prezident za plexisklem zmínil i žvanily  - ČTK/Blesk
    Video se připravuje ...

LuCo ( 19. prosince 2021 17:56 )

Prý kabinet brněnského borce bude pracocovat pětadvacet hodin denně!Aby aspoň v něčem předstihl Babišův soubor.

sarina ( 17. prosince 2021 15:56 )

xiioma, máš věšteckou kouli? Premiér ještě nezačal a ty už víš že nebude trestně stíhaný za podvody s dotacemi???

sarina ( 17. prosince 2021 13:36 )

AliAlice

1pravda1 ( 17. prosince 2021 12:54 )

k tomu ještě není prověřeno - účast Fialy se synem v neziskovce a braní dotací...

1pravda1 ( 17. prosince 2021 12:53 )

zřejmě bude trestně stíhaný ministr vnitra za neprůhledné financování možná nejen Stanu, a už vyhodil raději i policejního prezidenta!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa