Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Jurečka ministrem práce? Favoritka lidovců do křesla Maláčové dala přednost rodině

Aktualizováno -
9. listopadu 2021
12:27
Autor: simao - 
8. listopadu 2021
16:27

Tahle spekulace se tady objevila již dříve, Blesk Zprávám ji potvrdil i politolog Lukáš Jelínek. Marian Jurečka, předseda KDU-ČSL, se může stát ministrem práce a sociálních věcí, nikoli šéfem resortu zemědělství, který již v minulosti vedl. Dlouho byla adeptkou na ministryni senátorka Šárka Jelínková, nakonec ale post neobsadí, potvrdila na twitteru. MPSV bude resortem, který bude pro lidovce velmi důležitý i v jejich politice zaměřené mj. na české rodiny. A tak je variantou, že by tasili „těžkou váhu“ v podobě svého předsedy.

Ministerstvo zemědělství již Marian Jurečka (KDU-ČSL) vedl v Sobotkově vládě. A tak se automaticky nabízelo, že by mohl stanout v čele tohoto resortu opět. V rozhovoru pro Blesk Zprávy ve štábu Spolu Jurečka nechtěl předbíhat. Snad proto, že by mohl ve vládě Petra Fialy (ODS) zaujmout jiný post? Nyní se hlasitě spekuluje o tom, že by mohl nahradit v čele MPSV Janu Maláčovou (ČSSD).

Jurečka to nekomentuje

Když padly varianty s Markétou Pekarovou Adamovou (TOP 09) a Olgou Richterovou (Piráti), které se sociální problematice věnují dlouhodobě, ale shodně míří do vedení Sněmovny, na ministryni práce a sociálních věcí se počítalo spíš s lidoveckou senátorkou Šárkou Jelínkovou.

Jenže hotovo patrně ještě není. ,,Personální otázky v tenhle okamžik komentovat nebudeme,” řekl Jurečka v pondělí pro Novinky.cz během prvního dne jednání nové Sněmovny.

„Za KDU-ČSL jsme v rámci koaličního vyjednávání získali přesně ty resorty, které jsme požadovali. Velmi mě mrzí, že někteří naši místopředsedové z osobních důvodů do vlády vstoupit nemohou, přesto už teď máme připravené velmi kvalitní nominace, které v pravý čas zveřejníme,“ dodal následně Jurečka na twitteru. 

Jelínková nakonec v úterý sama potvrdila, že se ministryní nestane. „Mluvilo se o mně jako o možné ministryni práce a sociálních věcí. Já ale o tento post neusilovala za každou cenu (...) Proč? Mám rodinu, od které by mě při každodenní práci v Praze dělilo téměř 300 kilometrů. Moje rodina je pro mě důležitá. Kdybych se totiž stala ministryní, tak vím, že bych této roli nemohla dát maximum, které vyžaduje. Myslím si, že je úplně v pořádku to říct narovinu,“ vysvětlila na twitteru.

„Jako senátorka budu mít také dostatek možností, jak ovlivnit život rodin v Česku směrem k lepšímu. Věřím, že mě chápete. Děkuji vám za to. A děkuji také za pozitivní reakce na mě jakožto možnou ministryni. Beru to jako ocenění mé práce a moc si toho vážím,“ doplnila.

Jelínek: Předseda jako silnější váha

„Paní Jelínková sledovala sociální tematiku v Senátu dlouho, je to konsenzuální politička, která má velmi trpělivý přístup k řešení problémů. Ale nevím, nakolik to bude silná figura, která dokáže jít do konfliktu s ministrem financí, s dalšími ekonomickými ministry nebo s premiérem. MPSV je především ministerstvo výdajů, mandatorních výdajů. V okamžiku, kdy vláda chce právě v této agendě začít škrtat, nevím, jestli dokáže právě Jelínková hájit tento resort dostatečně silně,“ upozornil Blesk Zprávy politolog Lukáš Jelínek, ještě než bylo jasno.

„Proto jsem už zaznamenal spekulace, jestli by pro KDU-ČSL nebylo výhodnější posadit do tohoto křesla přímo Mariana Jurečku jako mnohem silnější váhu. I vzhledem k penzijní reformě, která se bude muset nachystat, a k celé řadě problémů, které to ministerstvo řeší, si opravdu zaslouží co nejsilnější postavu, která bude schopná vstupovat i do různých vnitrovládních a vnitrokoaličních přestřelek,“ potvrdil Jelínek.

Video  Jurečka pro Blesk: Historický úspěch lidovců! Politoval Hamáčka, rýpl si do Babiše a bude ministrem zemědělství?  - Jaroslav Šimáček, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Uživatel_5553927 ( 9. listopadu 2021 21:07 )

Nikoliv,traktorista zahradníkem...

Uživatel_5553927 ( 9. listopadu 2021 21:04 )

ODS a TOP traktoristu při první příležitosti zašlápnou jak hada.Bude se ještě fráterník tlouct do hlavy,že se s nima ,podrazákama nechvalné pověsti, paktoval.

jajas ( 9. listopadu 2021 16:50 )

Furt lepší moravský řepák než pražský pepík!

jajas ( 9. listopadu 2021 12:38 )

Tak to nakonec vyfasoval Jurečka...ty dvě "dámy" (Pekárka a ta zubatá Pirátka), co před volbama neustále poučovaly, kritizovaly a napadaly MPSV se najednou, když mohly dostat ten flek a realizovat se v praxi, rozhodly moc nepracovat (prý osobní a rodinné důvo­dy..­.najed­nou?), takže to vypadá, že se pracuje na ministerstvech, ale jako předsedkyně a místopředsedkyně sněmovny tam toho moc na práci nemají (i když za velký prachy), budou tam prostě sedět a vykecávat se a po jednání sbalí švestky a frčí domů. Nechápu, jaké rodinné důvody jim zabránily vést MPSV, když Pekárka rodinu nemá a ta Pirátka ji má, na což asi ale před volbama zapomněla?

sarina ( 9. listopadu 2021 12:02 )

Nevím, už jsi to zkoušel?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa