Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Fialova koalice podepsala smlouvu! Šéf ODS: Nemám signál, že by Zeman váhal

Aktualizováno -
8. listopadu 2021
13:22
Autor: ČTK, simao, for - 
8. listopadu 2021
10:24

Předsedové stran koalic Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a Pirátů se Starosty a nezávislými (STAN) dnes v Poslanecké sněmovně podepsali vládní koaliční dohodu. Na dokumentu se dosavadní opoziční koalice domluvily minulý týden, slavnostní podpis naplánovaly na den zahájení ustavující schůze nové Sněmovny. Osmnáctičlenné vládě, která se bude opírat o 108 poslanců, bude předsedat šéf občanských demokratů Petr Fiala.

Kompletní znění koaliční smlouvy ZDE

Kabinet musí podle Petra Fialy (ODS) rychle vyřešit problémy, které trápí Česko. Zemi chce vyvést ze zdravotní, ekonomické a hodnotové krize. „Kromě krátkodobých úkolů nás čekají i systémové změny, které posunou Českou republiku dopředu,“ řekl před podpisem smlouvy novinářům. Stát musí lépe hospodařit, stavět byty či silnice a mladé generaci dát perspektivu, doplnil.

Šéf ODS nemá signály o tom, že by prezident Miloš Zeman nesouhlasil s kandidáty uskupení na ministry. Zatím je ani nezná, uvedl při dnešním podpisu koaliční smlouvy. Se Zemanem jednal v sobotu prostřednictvím videokonference.

Zeman kandidáty na ministry nezná

I v případě, že by se prodloužila ustavující schůze Sněmovny, je podle Fialy reálné, že skončí v tomto týdnu. Vzápětí by mohl podat demisi končící kabinet hnutí ANO a ČSSD, předpokládá. V příštím týdnu by pak mohl znovu jednat s prezidentem, tentokrát osobně, očekává.

„Nepředbíhejme a nepočítejme s tím, co ani nemusí nastat,“ uvedl k dotazu na možné výhrady prezidenta k nominantům, kteří by se měli ujmout ministerstev. „Nemám žádný signál, že by prezident váhal, zatím je ani nezná,“ uvedl s tím, že tato etapa jednání ho teprve čeká.

Ústava podle něj mluví poměrně jasně. Je to předseda vlády, kdo předkládá návrh ministrů a prezident ho má akceptovat, uvedl. „Věřím, chci věřit, že všichni ústavní činitelé jsou si vědomi, jaká je jejich role,“ uzavřel.

Čekání na Piráty

Koaliční smlouvu podpořila v závěru minulého týdne širší vedení všech zastoupených subjektů, kladně se k ní vyjádřili postupně Starostové, občanští demokraté, představitelé TOP 09, lidovci i Piráti.

Piráti však smlouvu poté ještě předají k ratifikaci nejvyššímu orgánu Pirátů, kterým je celostátní fórum. Vnitrostranická rozprava potrvá do pátečního rána a následné hlasování by mělo skončit v pondělí večer.

Schválení dokumentu celostátním fórem bude podle šéfa pirátů Ivana Bartoše stěžejní. „Chceme dát všem Pirátkám a Pirátům co možná nejvíce informací týkajících se takto důležitého rozhodnutí, aby mohlo dojít k opravdu informovanému a demokratickému rozhodnutí,“ uvedl.

Rozdělení resortů

ODS má obsadit pět rezortů, a to ministerstva financí, dopravy, spravedlnosti, kultury a obrany.

Starostům připadnou ministři vnitra, školství, průmyslu a obchodu a ministr pro evropské záležitosti. Pirátům náleží ministerstvo pro místní rozvoj, ministerstvo zahraničí a funkce ministra pro legislativu, lidovcům ministerstva práce, zemědělství a životního prostředí a TOP 09 ministr zdravotnictví a ministr pro vědu.

Prezident Miloš Zeman v pátek uvedl, že se jmenováním Fialy předsedou vlády podle něj nebude problém. Ze své strany chce udělat vše pro to, aby vznikla co nejrychleji vláda. Nesdělil však, zda jmenuje vládu ve složení, které Fiala navrhne.

V sobotu Zeman s Fialou půl hodiny hovořil prostřednictvím videa. Prezident podle Fialy uvedl, že po ustavující schůzi Sněmovny přijme demisi nynější vlády ANO a ČSSD premiéra Andreje Babiše (ANO). Fiala se se Zemanem pak znovu spojí, na tomto jednání prezidentovi předloží seznam kandidátů do nového kabinetu. Fiala podotkl, že s hlavou státu v sobotu konkrétní jména neprobíral. Zeman se podle něho bude chtít minimálně s některými kandidáty na budoucí ministry setkat.

Video  Veselí ve štábu SPOLU: Už je to tady! Petr do Strakovky! A pusa Pekarové a jejího muže.  - Blesk - Jaroslav Šimáček
Video se připravuje ...

sarina ( 8. listopadu 2021 17:09 )

Milionovej chlívek neudělá nic, bude jim to vyhovovat protože TAK TO CHTĚLI.

panda82 ( 8. listopadu 2021 13:53 )

Všimněte si jak Fiala je sebestředný stále opakuje moje vláda, můj kabinet, takže jak, a Pekárová nemá nic na práci než somrovat co tak zviditelnit Fialu. jeho dotace na to jeho podnikání, to Pekárová nevidí nebo nechce viděrt,

romario71 ( 8. listopadu 2021 13:47 )

Souhlas, jak je možné že taková kr.v. se tam dostane.

pravlast ( 8. listopadu 2021 12:10 )

Přečteno jinde: Koaliční členové se zavázali mlčet o Fialově neziskovce ohledně Barmy aby na budoucího premiéra nikdo nemohl plkřikovat něco o zlodějinách???

Dotace na výzkum BARMY.mp4 .Zkopírovat do prohlížeče,je tam video.

jajas ( 8. listopadu 2021 11:52 )

Potížisti Piráti začínají hrát tyátr...věřím, že přestože je jich tam minimum, budou se snažit se za každou cenu připo­menou­t...tr­apáci .

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa