Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Blesk tlapky o množírnách i prvním festivalu. Nekupujte, adoptujte, vzkazují redaktorky

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
2. června 2022
15:25
Autor: Markéta Volfová, trm - 
2. června 2022
14:00

Jedinečný projekt Blesk tlapky vstupuje do pátého roku. Za tu dobu pomohl najít domov desítkám opuštěných nebo týraných psů, výrazně upozornil na problematiku množení zvířat v Česku, pomohl prosadit zpřísnění zákonů proti týrání zvířat. V soboru čeká Blesk tlapky historicky první psí festival na pražském Vypichu. O tom, co na návštěvníky čeká, ale i o laxních úřednících, kterým se často nechce odebírat týraná zvířata, mluvily v Epicentru Blesku reportérky Blesk tlapek Jana Ulrichová a Kateřina Lang.

Češi jsou národ pejskařů, ale také nežírnou Evropy. Blesk tlapky se už od svého vzniku snaží vzdělávat a upozorňovat na to, že kupovat psy bez průkazu původu na inzertních serverech, je právě podpora tohoto byznysu. „Ta chyba je zásadní při pořizování psa. Češi si ho neumí koupit. Kupují ho na nesprávných místech právě od množitelů a podporují je, leckdy nevědomky,“ říká Kateřina Lang. Blesk tlapky upozorňují na to, že útulky i dočasné péče praskají ve švech, psů jsou k dispozici tisíce. „Chceme říct: Nekupujte, adoptujte,“ doplňuje Jana Ulrichová.

Reportérky připomněly i některé kauzy, na kterých pracovaly i pracují. Ať už jde o chov koz v rozestavěném domě, množitelku retrívrů z jižní Moravy nebo katastrofální chov koček v party stanech nedaleko Prahy.

Blesk tlapky sice pomohly prosadit zpřísnění trestů za týrání zvířat, to ale dopadá jen na zlomek případů. Řada kauz se tak táhne dlouhé měsíce a chovatelé či množitelé nakonec trestu uniknou. „I když přijde krajská veterinární správa, i když uzná porušení zákona a dá doporučení odboru životního prostředí konkretního města, tak ten odbor nemusí tu správu poslechnout, nebo nemá ty psy kam umístit. Je to tak strašně složité, že k tomu odběru většinou nedojde, případ jde do ztracena, ti psi trpí dál. Přijde maximálně nějaká pokuta, která množitele absolutně nerozhází ,“ upozorňuje na děravou legislativu v Česku Kateřina Lang.

Blesk tlapky čeká o víkendu historicky první festival pro psy a jejich páníčky. Koná se v sobotu 4. Června od 10 do 18 hodin na pražském Vypichu.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa