Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Zbídačeného Bena zachránili z množírny. Operace nemocných kloubů bude stát desítky tisíc. Pomůžete?

Video se připravuje ...
Autor: Jana Ulrichová, Kateřina Lang - 
3. února 2022
05:00

Ben (asi 3) byl spolu s dalšími desítkami čivav odebrán z rozprášené množírny. Ujal se ho třebíčský spolek Kapka pro tlapky, který ho dal dohromady po fyzické i psychické stránce. Ukázalo se ale, že má vrozenou vadu kloubů. Čeká ho proto už druhá náročná operace.

Prostředí, ze kterého pochází, Bena poznamenalo. Do péče spolku se dostal ve špatném stavu. Měl záněty v uších i v očích, zubní kámen a nemocnou kůži, rozežranou od blech a zbytků výkalů. „Byl i podvyživený a měl přerostlé drápky. Bylo vidět, že nikdy nebyl venku,“ popsala Jana Filipenská, která se o Bena stará.

Ben je mladý roztomilý pejsek Ben je mladý roztomilý pejsek | Jana Ulrichová

Duši spravili

Ben nebyl v pořádku ani psychicky. Byl velmi vystrašený, nesocializovaný, bál se jakékoliv manipulace. V péči paní Jany se dal ale rychle dohromady, takže je z něj dnes už úžasný psík. „Je roztomilý, rychle se učí, za pamlsek zvládá i povely. Jen je vůči mně trochu majetnický,“ popsala.

Ben je na svou dočasnou paničku Janu Filipenskou fixovaný Ben je na svou dočasnou paničku Janu Filipenskou fixovaný | Jana Ulrichová

Vrozená vada

Starosti s Beníkem tím ale spolku neskončily. Po čase si paní Jana všimla, že Ben kulhá na zadní nožku. Ukázalo se, že je typický produkt množírny. Má vrozenou luxaci obou čéšek, jednu z nich bylo nutné okamžitě operovat. Ben všechno zvládl, zákrok ale nepřinesl kýžený efekt.

Druhá operace

Při následném CT vyšlo najevo, že má tak deformované kosti, stehenní i holenní, že bude muset zřejmě podstoupit další operaci. „Dostali jsme doporučení k pražskému veterinárnímu odborníkovi Hnízdovi, který mu část kloubu nahradí titanovým implantátem,“ řekla paní Jana s tím, že bez tohoto zákroku by se Benovi kloub časem úplně rozpadl a byl by odsouzen k trvalým bolestem. Dodala, že u druhé nožky zatím odborníci doporučují fyzioterapii.

Ben zatím veškerou léčbu i operaci statečně zvládl Ben zatím veškerou léčbu i operaci statečně zvládl | Kapka pro tlapky

Další desetitisíce

Péče o Beníka spolek, který žije převážně z toho, co vydělá na aukcích, finančně vyčerpává. „Doteď Beníkova léčba včetně operace vyšla zhruba na 24 tisíc korun. Teď ho čeká znovu CT, to bude dalších 10 až 12 tisíc korun, a samotná operace je pak odhadnutá na 60 tisíc korun,“ řekla místopředsedkyně spolku Petra Vítková Pravdová.

Ben je typický produkt množírny. Vyšetření ukázala vrozenou vadu obou zadních nohou Ben je typický produkt množírny. Vyšetření ukázala vrozenou vadu obou zadních nohou | Kapka pro tlapky

Žijí z aukcí

Spolek, který má v současné době v péči dvě desítky zvířat a zajišťuje také kastrace toulavých koček, tak vysokou částku nemá. Sehnat ji pro něj nebude snadné. „Je to hodně náročné, lidé nám teď přispívají málo, nemáme žádné pravidelné příspěvky. Moc by nám pomohlo, kdyby každý, kdo nás sleduje na sociálních sítích, poslal stovku nebo dvě každý měsíc,“ řekla.

Bena čeká ještě druhá operace Bena čeká ještě druhá operace | Jana Ulrichová

Pomohou dárci?

Zájemci, kteří by chtěli Beníkovi na operaci přispět, mohou poslat libovolnou částku na transparentní účet spolku 2400479371 / 2010.

Zobrazit celou diskusi