Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Rusko válku nevyhraje. Ukrajinistka promluvila o naději i nečekané proměně Zelenského

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
8. března 2022
15:35
Autor: Pavlína Horáková, sova - 
8. března 2022
14:30

Více než 2000 civilistů, 202 škol, 34 nemocnic  – to je podle informací ukrajinských úřadů jen částečný výčet obětí a škod za necelé dva týdny Putinovy agresivní invaze na Ukrajinu. V noci na úterý Rusko shodilo bomby na město Sumy a zabilo nejméně 21 civilistů, včetně dvou dětí. Hostem úterního Epicentra Blesku byla ukrajinistka Lenka Víchová. Kromě rozboru současné situace nabídla i pohled „z terénu“, neboť se 24. února – tedy v den ruské invaze – nacházela přímo v ukrajinském Kyjevě. Z dlouhodobého hlediska hledí na boj Ukrajinců proti Kremlu nadějně a pozitivně. 

„Pravdou je, že si nedovedu představit, že by Rusko tu válku, kterou započalo, dovedlo vyhrát. Jak oni sami tvrdí už osm let, není to jen válka proti Ukrajině, je to válka proti Západu, která se vede bohužel na Ukrajině. A Rusko bohužel tomu Západu ani Ukrajině už v ideologickém smyslu nemá co nabídnout,“ uvedla ukrajinistka s tím, že ještě před sto lety tomu tak nebylo. S diváky Epicentra se podělila i o své zkušenosti a postřehy týkající se válečné situace.

15:19
Dnes

Moskevský soud uložil pokutu 50.000 rublů (asi 12.750 korun) televizní moderátorce a herečce Anastasiji Ivlejevové, která loni zorganizovala provokativní večírek s tématem nahoty. Pokuta ovšem podle agentury AP souvisí s příspěvky na instagramu, ve kterých Ivlejevová první dny ruské invaze na Ukrajinu vyzývala k míru.

Ivlejevová se proslavila v Rusku, které se stále víc obrací ke konzervativním hodnotám, a zároveň se stala stala terčem veřejného rozhořčení, když loni v prosinci uspořádala večírek a hosty vyzvala, aby přišli „téměř nazí“. Za své chování, vnímané úřady jako skandální, se pak účastníci akce omlouvali, někteří byli zadrženi či dostali pokutu.

Dnešní slyšení se ovšem netýkalo skandálního večírku, nýbrž porušení zákona zakazujícího diskreditaci ruské armády, který Rusko zavedlo krátce po svém vpádu na Ukrajinu. Dva příspěvky vyzývající k míru a vyjednávání Ivlejevová umístila na sociální síť Instagram několik dní před zavedením zákona, podotýká AP. Jeden z příspěvků zobrazoval nápis „Ne válce“ na černém pozadí, na druhém byl znak holubice. Herečka v něm vyzývala úřady, aby „dosáhly takových kompromisů, které by zastavily zabíjení lidí“.

14:33
Dnes

Představitel Ruskem ustanovené správy v okupované ukrajinské Záporožské oblasti Jevhen Balyckyj (rusky Jevgenij Balickij) dnes uvedl, že dva lidé zahynuli při útoku ukrajinského dronu. Bezpilotní letoun podle něj zasáhl civilní vozidlo, ve kterém zemřeli muž a žena, rodiče čtyř dětí.

13:48
Dnes

Dodávky amerických balistických střel dlouhého doletu ATACMS Ukrajině nijak nezmění výsledek konfliktu, uvedl dnes mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. Reagoval tím na středeční prohlášení amerických představitelů, podle kterých Ukrajina minulý týden k bombardování vojenského letiště na Ruskem anektovaném Krymu použila tyto americké střely.

„Spojené státy jsou do tohoto konfliktu přímo zapojeny. Zásadně to nezmění výsledek speciální vojenské operace, svého cíle dosáhneme, ale samotné Ukrajině to způsobí další problémy,“ uvedl podle agentury TASS Peskov.

Zobrazit celý online

„Co se týče těch milionových měst, tak tam je velký problém v tom, že pokud se ostřeluje civilní infrastruktura a lidé přicházejí o elektřinu a dodávky vody, tak tam zůstat prostě nemohou,“ vysvětlila Víchová a dodala, že podobný případ se týká i Charkova, druhého největšího ukrajinského města.

Ukrajinistka řekla, že město Lvov na západě země je náporem uprchlíků směřujících z východu na západ naprosto přetížené. „Objevilo se tam 200 tisíc migrantů během 13 dnů. To znamená, že Lvov naprosto praská ve švech. Ale i když se lidé posouvají dál směrem na Polsko a Slovensko, spousta lidí chce zůstat na Ukrajině a věří, že se do svého města nebo vsi vrátí. Nechtějí riskovat život v neznámu, v cizí zemi,“ řekla Víchová.

almr ( 8. března 2022 20:48 )

Ekonom Prof. Peter STANĚK zhodnotil dopady sankcií.
http­s://ww­w.you­tube­.com/w­atch?­v=E4na­64_vKis

brano34 ( 8. března 2022 17:48 )

Psychopat Putin bere život všem nepohodlným lidem, včetně ruských civilistů.
150 milionů Rusů má o strach postaráno, Putina musí odstranit co nejrychleji.

kralovna-vsech-mori ( 8. března 2022 16:27 )

To je možné, ale Ukrajina ji prohrála už dávno.

stařec ( 8. března 2022 16:23 )

Rusko válku nevyhraje. Ukrajinistka promluvila o naději i nečekané proměně Zelenského To se jsště uvidí!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa