Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Do útulku přivezla policie hroudu slepených chlupů. Z mopu vystříhali psa

Autor: Alexandra Vetkovská - 
26. ledna 2024
15:20

Zapáchající mop připomínal zubožený pes Alvin. Žil s bezdomovci na ulici ve Františkových Lázních. Mučily ho plstnaté a ztvrdlé dredy, přes které nemohl pořádně jíst, pít a vyměšovat.

Utrpení menšího pejska ukončili až františkolázeňští strážníci, když ho zabavili a odvezli do Útulku pro opuštěné a toulavé psy v Horní Hraničné u Chebu. „Kvůli zanedbané srsti nebylo možné poznat, zda je to pes nebo fenka. Slepené dredy ho tahaly, muselo ho to hrozně bolet. Byl vystresovaný,“ popisuje první setkání s Alvinem provozovatelka útulku Marie Lokingová. Nebylo proto divu, že pomoci vzdoroval, vrčel a kousal.

Ostříhat ho mohli až pod narkózou. Když se probral o špinavý krunýř lehčí a jeho tělo opět volně dýchalo, byl z něj rázem přátelský a veselý pejsek. „Projevuje obrovskou radost ze života. Zhltal misku masa zalitého vývarem,“ říká Lokingová. Bylo to zřejmě první slušné jídlo po hodně dlouhé době. „Tlamu měl předtím zarostlou dredy. Když se chtěl napít, doslova přes ně cedil špinavou vodu. Všechno si teď vychutnává,“ líčí.

Marie Lokingová: Není jediný a úřady to nezajímá

Alvin není první ani poslední pes, který se do útulku v Hraničné v podobném stavu dostal. „Je smutné, že tohle státní veterináři obvykle neposuzují jako týrání,“ stěžuje si ze zkušenosti Lokingová. Lidé si myslí, že psa stačí ostříhat a je zase v pořádku. Není.

Takto zanedbaný se nemůže normálně pohybovat, jíst, pít, vyprazdňovat se. Moč a výkaly odcházejí do srsti. Je neustále ve vlhku a zápachu. Navíc se jedná o muka, která trvají dlouho a jejich následky nejen psychické bývají trvalé. „I když se Alvinovi ulevilo, jeho chůze i postavení nohou je, jako by ostříhaný nebyl. Nohy má zdeformované a nepřirozeně je zvedá. Je i nervoznější. Časem se to zlepší, ale už ne zcela,“ vysvětluje.

Českomoravská kynologická unie: Jde o týrání

„Z mého pohledu kynologa je takové zanedbání psa týráním,“ řekla Blesku kynoložka a mluvčí Českomoravské kynologické unie Vladimíra Tichá. Myslí na to podle ní i Zákon na ochranu zvířat proti týrání v paragrafu 13. Ten uvádí, že každý je povinen zabezpečit zvířeti v chovu přiměřené podmínky pro zachování jeho fyziologických funkcí a zajištění jeho biologických potřeb tak, aby nedocházelo k bolesti, utrpení nebo poškození zdraví zvířete.

Tyranům hrozí sankce od pokut až po tři roky vězení. Zda však bude ten, kdo měl zvíře v péči potrestán, ať už za přestupek nebo za trestný čin, záleží podle Tiůché na tom, jak stav vyhodnotí příslušná veterinární správa. Teprve na základě toho mohou obecní úřady, policie či soudy konat.

Čeká na páníčka

Asi pětiletý Alvin je ošetřený, naočkovaný, načipovaný a jen čeká na nového pána. Ideální by byl starší člověk, který by s ním chodil na procházky. Hodně ožil, je roztomilý dareba, ale potřebuje pohodlí bytu.

Zvířat se zbavují podvodem

Útulek v Hraničné přijímá denně jedno až čtyři zvířata, hlavně stará, nemocná, agresivní a nevychovaná, jichž se lidé zbavují podvodem. Například tvrdí, že je našli. Více o útulku i o tom, jak přispět na péči o jeho svěřence najdete na: www.utulekcheb.estranky.cz.

Video  Ben se domu nudil, zdemoloval dům i auto. V útulku ale seká latinu, už je připravený na nový domov  - Kateřina Bokrová Lang
Video se připravuje ...

MADONNA ( 26. ledna 2024 21:45 )

Přeji mu hodného člověka, který se o něj bude láskyplně starat a rozmazlovat ho. 🫶

Zobrazit celou diskusi