Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Prošla peklem, sama teď pomáhá. Blesk tlapkami nominovaná Kira získala titul Statečné psí srdce

Autor: Jana Ulrichová, Kateřina Lang - 
24. října 2023
18:30

Blesk tlapkami nominovaná fenka Kira vyhrála jednu z kategorií záchranářské ankety Statečné psí srdce za záchranu nebo pomoc při záchraně lidského života. Ocenění si spolu s dalšími čtyřmi psy převzala včera v Praze na Vyšehradě.

Kira zažila u bývalého majitele kruté týrání. Muž, který nakonec skončil ve vězení, ji věšel na hák, snažil se ji oběsit a vyhodit z okna. Zachránila ji Veronika Drozdová, která s dolámanou fenkou podstoupila několik náročných operací vážně poškozené přední tlapky. „Hrozila jí amputace, veterináři jí nakonec museli zmenšit ploténku, ale i tak může chodit a žije šťastný život," řekla její majitelka.

Oplácí pomoc

Kira jí to teď vrací. Chodí s ní do poradny pro oběti domácího násilí, kde Veronika pracuje jako terapeutka, a pomáhá jí s jejími klienty. „Kira dnes pomáhá lidem, kteří prožili to, co ona. Když například týrané dítě s námi nechce o problému mluvit, Kira si k němu lehne a snaží se ho rozesmát. Většinou to pomůže a dítě se otevře,“ popsala Veronika. Dodala, že ocenění si velice váží. „Můžeme alespoň ukázat lidem, že i týraný pes z útulku může udělat kus práce a pomáhat jiným. Je to o tom, aby se lidé nebáli si psy z útulku brát,“ dodala.

Kromě Kiry, která dostala cenu hlavního partnera, získali ocenění i německý ovčák Exel v kategorii Záchranný čin služebních a záchranářských psů, maltézský psík Benny v kategorii Záchranný čin neslužebních psů – laiků, in memoriam německý ovčák Merlin v kategorii Spící srdce a flat coated retrívr Gino v kategorii Pomáhající srdce.

Je i superhrdinkou

Do ankety Statečné psí srdce nominovaly Blesk tlapky kříženku Kiru proto, že její životní příběh zaujal čtenáře Blesku už dříve. Navíc na festivalu Blesk tlapek, který se konal v červnu na pražském Vypichu, získala titul Psího superhrdiny. Návštěvníci tam tehdy vybírali z několika psích příběhů. Osud Kiry je vzal za srdce nejvíce, dostala od nich největší počet hlasů a na podiu proto oblékla pláštík superhrdiny.

Anketa Statečné psí srdce oceňující psy, kterým se v uplynulém roce podařilo zachránit lidský život a také psy, kteří pomáhají při ochraně lidských životů dlouhodobě, se letos konala už po třinácté. Vyhlašuje ji nezisková organizace Animal Eye ve spolupráci s magazínem Rescue Report a organizátorem ankety je Zlatý záchranářský kříž.

Víte, že …

… vítězové automaticky postupují do nominace na prestižní ocenění Zlatého záchranářského kříže, které pravidelně předává na Pražském hradě prezident České republiky.

Příběhy dalších oceněných:

Exel

Německý ovčák Exel je policejní pes oceněný za to, že v náročném terénu našel pohřešovanou ženu, která se nevrátila z procházky. Jeho psovod Václav Mlejnek popsal, že společně prohledávali místa, kde už před tím pátrala ženina rodina. Ve chvíli, kdy ji našli, byla už silně podchlazená a dezorientovaná. Zachránil jí  život.

Merlin

Ocenění in memoriam získal služební pes Merlin, který se svým dlouholetým psovodem Davidem Voborníkem vypátral muže, jenž chtěl spáchat sebevraždu. Merlin označil uzamčenou garáž, v níž hledaný muž seděl v autě a pokoušel se otrávit výfukovými zplodinami.

Gino

Gino je nepostradatelnou součástí rodiny Zezulových, jedná se o průvodcovského psa pro 15letého Davida, který trpí poruchou autistického spektra. Oporou je také Davidově matce Jiřině, která je v invalidním důchodu. Gino stojí věrně po boku Davida od jeho 7 let, pomáhá mu s učením, rozvojem motoriky, ale také při oblékání a podává mu věci.

Benny

Maltézský psík Benny strávil prvních 7 let života v harmonických poměrech. Ze dne na den přišel o rodinu a skončil v útulku v Blansku. Odtamtud si jej adoptovala Věra Stavová, která už jednoho pejska z útulku dochovala. Benny jí doslova zachránil života. Kdy ji postihla mozková příhoda, štěkotem, který u něj nebyl obvyklý, zalarmoval sousedy a své paničce, která už byla v bezvědomí, zachránil život.

Video  Kiru věšel majitel na hák, snažil se ji oběsit a vyhodit z okna. Přesto dala lidem druhou šanci. Teď nutně potřebuje operaci  - Kateřina Lang
Video se připravuje ...

verka1 ( 24. října 2023 20:36 )

Kira má srdce ❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️

Alena Tymlova ( 24. října 2023 20:12 )

Psi holčičko přeji ti už jen krásný zivot 💋💋❤️😘

Zobrazit celou diskusi