Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

„Šílený medik“ dělal na Artušovi pokusy, pes málem zemřel. Za brutální týrání dostal jen podmínku

Autor: ČTK - 
24. října 2023
15:37

Osmnáctiměsíční podmíněný trest s dvouletou zkušební lhůtou a zákaz chovu a držení zvířat na pět let vyměřil dnes plzeňský okresní soud osmadvacetiletému Martinovi Švecovi z Plzně za surové a trýznivé týrání zvířat. Podle soudu muž od konce ledna do konce června 2020 vytvářel u svého asi tříletého psa plemene Jack Russel vlastní, nepravdivé diagnózy, "léčil" ho různými léky a zákroky, které u zvířete vyvolávaly nepřiměřenou a nadměrnou bolest a utrpení. Rozsudek není pravomocný, protože státní zástupkyně i obhájce nepřítomného Švece si ponechali lhůtu pro případné podání odvolání.

Švecovi hrozilo až šestileté vězení, neboť obžaloba ho vinila z toho, že kvůli jeho zacházení mohl mít pes i doživotní následky kvůli tomu, že neměl zajištěnou léčbu tříštivé zlomeniny nohy. Soud ale zmírnil kvalifikaci, neboť zjistil, že obžalovaný se snažil léčbu zajistit, soudní znalkyně navíc trvalé následky u zvířete nenašla. I tak hrozilo někdejšímu studentovi medicíny až pětileté vězení. Pes Artuš musel být v létě 2020 kvůli špatnému stavu umístěn na veterinární klinice poté, co ho u obžalovaného doma našel mužův příbuzný.

Švec připustil, že zvíře někdy sám léčil nad pokyny veterinářů, snažil se mu prý pomoci. Odmítl ale, že by psa záměrně týral. Podle soudu mu ale prováděl punkce jehlou nebo mu opakovaně zaváděl do konečníku rektální rourku, podával mu také lidské léky a antibiotika, které jsou jen na předpis. Nezajistil rovněž včasnou léčbu hnisajících kožních defektů, takže zvíře mělo na několika místech kůže četné rozsáhlé nekrózy po celém těle. Naopak se neprokázalo, že by psovi zavedl drén do dutiny břišní, jak tvrdila obžaloba.

Případem se soud začal zabývat před dvěma roky. Obžalovaný tehdy připustil, že psa léčil podle svého uvážení i mimo pokyny veterinářů a že sám podle příznaků určil diagnózu. Pes, kterého dostal rok předtím, byl podle něj nemocný a on s ním navštívil postupně velké množství veterinárních klinik a ambulancí. Při výslechu na policii také řekl, že byl s veterináři domluvený na tom, že pokud bude nějaký lidský lék obsahovat stejnou účinnou látku jako lék, který by jeho pes potřeboval, může mu ho dát. Přiznal také, že v době, kdy podle obžaloby psa svými léčebnými zákroky týral, bral drogy.

Video  Počínal si jako Mengele. Medik z Plzně dělal pokusy na svém psu Artušovi  - Kateřina Lang, www.krimi-plzen.cz
Video se připravuje ...

Moly28 ( 24. října 2023 19:34 )

Moly28 ( 24. října 2023 19:34 )

Totální ma.gor. Do blázince s ním a elektrické šoky a studené sprchy hadicí - do ***!!! Vč. té hadice.

hafblaf ( 24. října 2023 18:23 )

Spravedlnost je asi nejen slepá, ale i blbá. Doufám, že se nový pan "Mengele" nestane doktorem.

naidka ( 24. října 2023 17:58 )

Úchyl je to a chudák pejsek, který mu byl vydán napospas.

Alena Tymlova ( 24. října 2023 17:35 )

Tohle je trest za týrání pejska takovým psychopatem? Pak se mají lidi bát a chovat se ke zvířatům hezky je to výsměch a hnus nic vic🤮🤮🤮

Zobrazit celou diskusi