Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Ája ztratila páníčka a teď i psí parťačku. V dočasné péči teskní, potřebovala by trvalý domov

Video se připravuje ...
Autor: Jana Ulrichová, Kateřina Bokrová Lang - 
21. července 2022
05:00

Čtyřicet dnů přežila psí seniorka Ája (asi 12) se svou parťačkou Jessie v chatě na Posázavské stezce. Zůstaly tam samy bez pomoci poté, co jim zemřel páníček. V dočasné péči spolku Dočasky De De se zotavily, teď ale starší Jessie zemřela a Ája její ztrátu těžce nese. Potřebovala by trvalý domov, kde by se rozptýlila.

Áju, Jessie a spolu s nimi i kočku Sázavu se z opuštěné, těžko přístupné chaty podařilo zachránit loni v listopadu, a to doslova na poslední chvíli. Fenky už byly tak zesláblé, že je záchranáři museli nést na nosítkách.

O zachráněné fenky se starala zkušená dočaskářka a výcvikářka Radka Formanová O zachráněné fenky se starala zkušená dočaskářka a výcvikářka Radka Formanová | Jana Ulrichová

Na poslední chvíli

Dočasný domov pak našly obě fenky u zkušené dočaskářky a výcvikářky Radky Formanové, kde se zotavily a znovu si začaly užívat života. O tři roky starší Jessie teď ale zemřela a Ája, která v její společnosti prožila celý svůj život, po ní teskní. Potřebovala by nový trvalý domov, kde by na ztrátu pánečka i své celoživotní parťačky zapomněla.

Psí babička

Ája je už psí babička, má proto řadu neduhů spojených s jejím věkem. „Je skoro hluchá. Má deformované boltce od dřívějších chronických zánětů, ve střevě má neoperovatelný útvar, se kterým zatím funguje bez problémů. Srst má olysalou, bez infekce a parazitárního onemocnění, pravděpodobně se jedná o hormonální, nebo autoimunitní záležitost,“ vyjmenovala zakladatelka spolku Dočasky De De Dita Pullmannová.

Ája by potřebovala trvalý domov. Péči o ni bude doživotně hradit spolek Ája by potřebovala trvalý domov. Péči o ni bude doživotně hradit spolek | Jana Ulrichová

Péči uhradí spolek

Zájemci, kteří by se chtěli Áji ujmout a poskytnout jí nový domov, se ale nemusí bát vysokých finančních nákladů za péči o ni. Vše bude Áje doživotně hradit spolek. „Vyhovovalo by jí bydlení v domečku se zahrádkou, bude spokojená jako jedináček, může ale žít i s dalším klidným psem,“ uvedla Dita Pullmannová. „Hledáme pro ni hodné, laskavé lidi, kteří by ji poskytli doživotní azyl. Veškerou péči a veterinu bychom ji doživotně hradili,“ dodala s tím, že případní zájemci se mohou hlásit dočaskářce Radce Formanové telefonicky na číslo 777 310 185.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi