Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Ve vedrech potřebují psi třikrát víc vody. V případě přehřátí jim hrozí smrt

Autor: uá, kl - 
27. června 2022
05:10

V letních parných dnech musí majitelé zvířat dbát na jejich pitný režim. Zejména psi ve vedrech trpí, z přehřátí mohou zkolabovat a uhynout. Je proto třeba psy chladit a dohlížet na to, aby měli dostatečný přísun vody.

Pes by měl dostávat denně 50 mililitrů vody na každé kilo své váhy. V létě by se měl příjem tekutin zvednout až na dvojnásobek. Psi totiž nemají potní žlázy, ochlazují se většinou jen vyplazeným jazykem a zrychleným dýcháním. Dostatečný přísun tekutin jim pomáhá k ochlazení a brání případnému přehřátí organismu. Vodu je třeba také častěji měnit.

Psi potřebují v horkých dnech třikrát více vody než obvykle Psi potřebují v horkých dnech třikrát více vody než obvykle | yoggies.cz

Ven ráno a večer

V teplém počasí potřebuje pes třikrát vice vody, než obvykle. Neměl by ale dostat vodu ledovou, mohl by z ní nastydnout. Je třeba upravit také vycházky, v horkých dnech by měly být kratší a častější. Nejvhodnější na venčení jsou v takovýchto dnech brzké ranní a pak večerní hodiny. Na přímém slunci by se měl pes pohybovat minimálně, neměl by na něm běhat.

V létě je potřeba psům vodu častěji dolévat a měnit V létě je potřeba psům vodu častěji dolévat a měnit | Jana Ulrichová

Dehydrataci ukážou dásně

Dehydrataci psa pozná majitel podle dásní zvířete. Pokud jsou vlhké a po mírném zatlačení prstu hned zčervenají, je pejsek v pořádku. Pokud ale dásně červenají pomalu, mají vybledlou barvu, může se jednat o dehydrataci. Je možné také stisknout a mírně povytáhnout psovi kůži za krkem. Když se hned vrátí na své místo, má pes tekutin dostatek. Vrací-li se ale kůže na své místo pomalu, musí se pes napít.

Vývar nebo konzerva

Pokud pes pít odmítá, je možné zlepšit jeho pitný režim namočením granulí do vody nebo jejich zalitím vývarem. „Vodu může dostat i v konzervě, která na rozdíl od granulí již z velké části obsahuje vodu. Pokud pes nechce pít nic, je nutné s ním dojít k veterináři, aby ho prohlédl a případně dodal tekutiny infuzí,“ řekl odborník na výživu psů Jiří Švihálek z Yoggies.cz.

V horkých dnech je zapotřebí dohlížet na pitný režim u psů V horkých dnech je zapotřebí dohlížet na pitný režim u psů | Jana Ulrichová

Pozor na stojaté vody

Pokud chodíte se psem do přírody, je třeba dávat pozor na to, odkud pes pije. Ze špinavých kaluží a rybníků se stojatou vodou, kde se hromadí bakterie, mohou mít pak psi žaludeční obtíže. V takovém případě doporučují odborníci psí probiotika a prebiotika. „Pomáhají posilovat zažívání a celkovou imunitu,“ řekl Jiří Švihálek s tím, že v létě by měli mít majitelé psů při venčení u sebe i cestovní láhev na vodu.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi