Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Gina a Richie trčí už přes rok v útulku. Majitel se jich vzdal, noví zájemci se ale nehrnou

Video se připravuje ...
Autor: Jana Ulrichová, Kateřina Lang - 
1. srpna 2021
05:00

Gina (asi 9) a Richie (7) jsou kříženci staforda, kteří už více než rok čekají v útulku v Borovně na Plzeňsku na nový domov. Není to s nimi ale úplně jednoduché, v minulosti ve smečce zabíjeli, zardousili ovce. Potřebují proto zkušené majitele, kteří to s nimi budou umět.

Gina, Richi a Blondýna, která jako jediná ze smečky už nový domov našla, se dostali do útulku v Borovně loni v březnu poté, co na pastvinách roztrhali několik ovcí. Umístila je tam policie, oficiálně ale odebráni nikdy nebyli. Úřady si od té doby lámaly hlavu s tím, jak je dát do adopce a neporušit přitom žádný zákon. Jejich majitel byl totiž znám, útulek ale nekontaktoval a psy si nevyzvedl.

Gina a  Richie jsou stále v útulku. Nutně by potřebovali nový domov. Odejít ale musí každý sám Gina a Richie jsou stále v útulku. Nutně by potřebovali nový domov. Odejít ale musí každý sám | Jana Ulrichová

Majitel se jich vzdal

Případ pomohl rozlousknout europoslanec Jiří Pospíšil, na jehož popud se město dohodlo s původním majitelem psů, aby se zvířat vzdal a uvolnil je k adopci. Richieho pak nechali v útulku vykastrovat, díky tomu se zklidnil. „Stal se z něho úžasný psí parťák,“ řekla vedoucí útulku Andrea Kolmanová s tím, že by si přála, aby i on a Gina našli, stejně jako Blondýna, nový domov.

Gina potřebuje více pohybu, v útulku přibrala Gina potřebuje více pohybu, v útulku přibrala | Jana Ulrichová

Každý zvlášť

Gina a Richie se mají rádi, do nových domovů ale musí odejít každý zvlášť, nikoli jako smečka. Nehodí se ani k jiným psů či ostatním zvířatům. „Pokud budou u zodpovědných majitelů, kteří vědí, co si s ohledem na toto plemeno mohou dovolit, bude všechno v pořádku,“ dodala.

Pořád na vodítku

Ideální by bylo, kdyby zájemci o Ginu a Richieho měli už zkušenosti s bull plemeny. „Musí počítat s tím, že na vycházkách musí být pouze na vodítku, případně s náhubkem, rozhodně ne na volno. Majitel také musí mít dům se zahradou, která je zajištěná vysokým plotem nebo zdí, aby je nemohli překonat,“ řekla Andrea Kolmanová.

Richie potřebuje hlavně zaměstnat hlavu Richie potřebuje hlavně zaměstnat hlavu | Jana Ulrichová

Otevřou i dveře

Gina i Richie jsou velmi inteligentní psi s úzkou vazbou na člověka. „Jsou mrštní, jsou to sportovci, které nízký plot nezastaví. Dokážou si i otevřít okno nebo dveře, vědí, jak funguje klika. Jsou to psi opravdu jen pro zodpovědné majitele,“ zdůraznila vedoucí. Dodala, že jsou kontaktní, mazliví, ale s ohledem na jejich minulost je nedoporučují k dětem.

Gina a  Richie jsou stále v útulku. Nutně by potřebovali nový domov. Odejít ale musí každý sám Gina a Richie jsou stále v útulku. Nutně by potřebovali nový domov. Odejít ale musí každý sám | Jana Ulrichová

Čistý rejstřík

Zájemci, kteří by se chtěli Giny nebo Richieho ujmout, mohou kontaktovat útulek e-mailem storge2011@gmail.com nebo telefonicky na číslo 723 598 853. Počítat však musí s několika návštěvami v útulku. „U zájemců o bull plemena vyžadujeme i čistý trestní rejstřík,“ uvedla vedoucí.

Alex6 ( 1. srpna 2021 12:19 )

Ty musíš bejt hroznej ***

baronessa ( 1. srpna 2021 08:24 )

Přijde jeden s čistým trestním rejstříkem a za rohem ho předá nějakému kriminálníkovi. Pochybuju, že se to dá uhlídat a pes neskončí na psích zápasech.

Brichacek ( 1. srpna 2021 07:53 )

Pes ktery zabíjelpatří utratit!!!

Zobrazit celou diskusi