Úterý 7. května 2024
Svátek slaví Stanislav, zítra je Den vítězství
Oblačno, bouřka 21°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Úřady neměly o množírně retrívrů ponětí. Blesk tlapky udeřily, případ už řeší veterináři i policie

Video se připravuje ...
Autor: Jana Ulrichová, Kateřina Lang - 
14. července 2021
05:00

Odhalená množírna s desítkami retrívrů v Odrovicích na Brněnsku zaskočila nejen místní, kteří netušili, kolik zvířat se skrývá za zdí jednoho z tamních domů, ale i úředníky a veterinární inspektory. Ti o ní dosud neměli ani ponětí. Jednat začali až na popud Blesk tlapek.

O tom, kolik zvířat trpí na dvoře domu za dvoumetrovou zdí, nevěděl podle svých slov ani tamní místostarosta Michal Rech. „Já to registruji tak, že je tady velký hluk, většinou v odpoledních hodinách, a když se prochází přes obec, tak cítíme výkaly. Není to ale pravidelně a nemůžu říct ani kolik těch psů tam je, protože my nemáme přístup na pozemek a nemůžeme tam provádět kontroly,“ řekl. Dodal, že naposledy měla majitelka registrovaných deset psů, za které platila obci poplatky.

Zástupci obce tvrdí, že netušili, kolik psů se za zděným plotem skrývá Zástupci obce tvrdí, že netušili, kolik psů se za zděným plotem skrývá | Jana Ulrichová

Žádný podnět

Obec se množírnou doteď nezabývala prý i proto, že ji podle místostarosty začala řešit Krajská veterinární správa, která se tam ohlásila na kontrolu. To se ale, jak Blesk tlapky zjistily, ukázalo jako lež. Veterinární inspektoři o případu obří množírny v Odrovicích dosud nevěděli. „Na kontrole tam nebyli, nedostali nikdy žádný podnět,“ řekl mluvčí Státní veterinární správy Petr Vorlíček.

Fotky jako důkaz

Reportérky Blesk tlapek proto začaly jednat samy. Na Krajskou veterinární správu podaly podnět k prošetření chovu a dodaly inspektorům i fotografie dokládající, jaké množství psů na dvorku a v přilehlé stodole živoří. Je z nich patrné, že některá odrostlá štěňata jsou velmi hubená. Není ani vidět, že by psi měli přístup k vodě, protože kbelíky a lavory byly v době vzniku reportáže na dvoře převrácené.

Reportérky na dvorku napočítaly na šest desítek psů Reportérky na dvorku napočítaly na šest desítek psů | Jana Ulrichová

Trestní oznámení

Otřesný případ nenechal chladnými ani zvířecí záchranáře. Unie práv zvířat, jejíž členka Šárka Hnízdilová v obci žije a na množírnu jako první upozornila, podala na majitelku psů trestní oznámení. „Podali jsme trestní oznámení na státní zastupitelství Brno-venkov. Když jsme viděli fotografie a videa z místa, bylo nám jasné, že tohle je špatné, že to musíme řešit,“ řekla předsedkyně Diana Šlechtová.

Jurislav ( 18. července 2021 17:29 )

Ono je nejaké pravidlo, kolko hafanov môže byť pokope?

naidka ( 14. července 2021 13:24 )

Hnis a krysy: Všechna plemena psů nejsou rváči a trhači. Retrívři jsou mírní, snadno vycvičitelní psi, např. pro canisterapii, což čeští podnikavci okamžitě zneužili a vyrobili spoustu kříženců, čímž toto chytré plemeno úplně pohřbili.

naidka ( 14. července 2021 10:30 )

Děsivé je spíš to množství. Hladná kravka chovatelka chtěla mít co nejvíc štěňat/peněz a teď se jí to vymklo.

verka1 ( 14. července 2021 09:56 )

Takhle pracují úřady 👎, úředníci nic neřeší, jen kafíčko a kecani.

fido2 ( 14. července 2021 09:34 )

Vypadají docela dobře a spokojeně. A ž je umístí do útulků a dají na pokusy, tak si určitě pejsci polepší...

Zobrazit celou diskusi