Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Psi roztrhali fenku Phoebe, jejich majitelka si to ještě točila: Soudce ženu zprostil viny

Autor: Jana Ulrichová, Kateřina Lang - 
6. července 2021
05:00

Pro mnohé překvapivý konec má případ roztrhané fenky Phoebe, který loni hýbal sociálními sítěmi. Krvavý incident, při němž dva američtí bullové roztrhali tříměsíční štěně belgického ovčáka, natočila na video Ludmila S., dříve Z. (38), majitelka všech tří psů. Skončila kvůli tomu před soudem, kde čelila obžalobě z týrání zvířat. Soudce ji ale zprostil viny.

Krvavé drama se odehrálo v lednu 2019 na Českobudějovicku během vycházky. Ludmila S. se na ni vypravila se svými třemi psy a svým malým synem, kterého jeden ze psů, Ozzy, táhl na bobech. Právě on Phoebe napadl jako první, zakousl se jí do krku a smýkal s ní po poli. V tu chvíli se k útoku připojila i fena Fatima.

Otřesné záběry ukazují, jak dva psi trhají štěně belgického ovčáka Otřesné záběry ukazují, jak dva psi trhají štěně belgického ovčáka | facebook

Žena už byla za týrání odsouzena

Podle státního zástupce jednala Ludmila S., která už byla v minulosti za týrání psů odsouzena, v rozporu s povinnostmi chovatele. „Nevyužila žádné z možností, jak zabránit dalšímu útočení psů vůči štěněti, naopak si celou situaci nahrávala na svůj mobilní telefon, v důsledku čehož pes rasy belgický ovčák uhynul po nejméně jedné minutě a 10 vteřinách po zahájení natáčení této události,“ uvedl.

Blesk tlapky získali rozsudek, kde je to, jak její psi skončili, popsáno Blesk tlapky získali rozsudek, kde je to, jak její psi skončili, popsáno | facebook

Laický výcvik

Ludmila S. u soudu přiznala, že oba američtí bullové prošli jen jejím laickým výcvikem. Informace o tomto plemeni získala na internetu. Ve své výpovědi uvedla, že mobil měla na krku na držáku, chtěla prý natáčet syna na bobech. Ve chvíli, kdy se psi pustili do Phoebe, křičela a kopala do nich. Byla prý v šoku.

Ludmila S,, dříve Z. natočila a na sociální sítě umístila video, kde se snaží brutální podívanou vysvětlit a ospravedlnit své chování Ludmila S,, dříve Z. natočila a na sociální sítě umístila video, kde se snaží brutální podívanou vysvětlit a ospravedlnit své chování | facebook

Ozzyho zastřelili

V rozsudku, který mají Blesk tlapky k dispozici, stojí, že Ludmila S. zkoušela Ozzyho chytit za obojek, ale nepomohlo to. Nakonec ji nenapadlo nic lepšího, než zezadu chytit Ozzyho za genitálie a vyzvednout ho do vzduchu, i když viděla, že Phoebe už je mrtvá.

Ozzy se přetočil a zakousl se jí do pravé ruky, strhl ji do sněhu, měla strach, že ji zakousne. Začala ho chlácholit a on ji pustil. Bála se, proto utekla do chalupy. Po chvíli přiběhla Fatima, která byla od krve, Ozzyho přivedl až manžel. Ten pak povolal myslivce, který Ozzyho zastřelil. Fatimu po tomto útoku údajně prodali do chovatelské stanice.

Přetížený a ponížený Ozzy

Video, které krvavý incident zachytilo, zkoumal znalec z oboru kynologie. Podle něj není z něj patrné, že by Ludmila S. nějak psy k útoku nabádala.

„Pes Ozzy pes byl přetížen a ponížen tím, že táhl chlapce na bobech. Přirozeně, i když nesprávně vyhodnotil, že za všechny problémy, které se mu v dané chvíli, místě a čase dějí, může právě štěně Phoebe. A projevil nekontrolovatelnou agresi k zastavení prominentního jedince obžalované. Nebyl schopen vnímat obžalovanou, protože se dostal do primitivního stavu mysli, chytal, bojoval a zabíjel svou kořist,“ popsal znalec.

Otřesné záběry ukazují, jak dva psi trhají štěně belgického ovčáka Otřesné záběry ukazují, jak dva psi trhají štěně belgického ovčáka | facebook

Výkřiky vše zhoršily

Výkřiky obžalované podle znalce Ozzyho ještě více motivovaly k boji o kořist, štěně. Stimulem pro boj o kořist byla i fena Fatima. „Pokusy obžalované odkopnout či odstrčit psa zvyšovaly jeho chuť o kořist bojovat,“ uvedl. „Obžalovaná přecenila podřízenost samce, poslušnost štěněte a ctižádost a potřebu přízně dospělé feny,“ dodal.

Otřesné záběry ukazují, jak dva psi trhají štěně belgického ovčáka Otřesné záběry ukazují, jak dva psi trhají štěně belgického ovčáka | facebook

Jen profesionál

Znalec zdůraznil, že v takových případech je bezpodmínečně nutné psa zvednout do výšky, aby ztratil kontrolu nad sebou samým. Nastalou situaci by podle něj vyřešil jen profesionál, který je silově a odborně vybaven, s velkou mírou sebevědomí a bez strachu z možného střetu.

Otřesné záběry ukazují, jak dva psi trhají štěně belgického ovčáka Otřesné záběry ukazují, jak dva psi trhají štěně belgického ovčáka | facebook

Ludmila přecenila síly

Podle soudce Ludmila S. Ozzyho nevyprovokovala, aby zaútočil, a útoku se snažila zabránit. „Obžalovaná přecenila své schopnosti a podcenila pudové a přirozené chování psa ve smečce. Za toto pochybení však nemůže být trestána,“ odůvodnil soudce Juraj Ivica, proč Ludmilu S. obžaloby zprostil.

Pendrek ( 13. července 2021 16:10 )

blbá Ho....!

Pendrek ( 13. července 2021 16:09 )

Neskutečné co to na soudě platíme za blbá ***!!!!!!!! Té odporné sadistce měl pes zakousnout jejího dalšího malého primitiva, co chudák tahal na saních! Věřím, že by si to také natáčela!!! Úchylačka odporná!!!!
Soudy v životě nebudou mít autoritu, jim stačí výplata magorům! Hanba a fůj!!

iFender ( 7. července 2021 17:02 )

Soudce dodnes nepochopil co je pravo a spravedlnost.V tomto state nebude nikdy poradek,nikdy!!! Jak muze mit soud a soudce v CR autoritu?

hafblaf ( 7. července 2021 11:13 )

A tak tu žijeme: doufám, že má slečna B-lbka dobré záběry.

padrino ( 7. července 2021 01:30 )

Zbytečně se měnil zákon,že pes není věc,k smíchu.Soudy si stejně vedou svou.Co na to "hrdinnej" Pospíšil?

Zobrazit celou diskusi