Celkem tři tisíce porcí štědrodenní polévky budou k dispozici na pražském Staroměstském náměstí od 11 hodin. Kuchaři použijí na uvaření 660 kilo surovin, krom jiného i karamel a koňak.

Za sběračku se při rozlévání postaví kromě primátorky Krnáčové také náměstkyně Eva Kislingerová (ANO), radní Jan Wolf (Trojkoalice), Radek Lacko (ANO) a předsedkyně výboru pro kulturu Eliška Kaplicky (ANO). A stejně jako loni přijde i šéf hnutí ANO Andrej Babiš.

„Je to úžasná akce, které se v podstatě neúčastním pracovně, ale jednoduše proto, že se tam cítím dobře. Rozlévání polévky má krásnou vánoční atmosféru a všichni ti lidé, se kterými se mohu pobavit, mě nabíjejí pozitivní energií," říká primátorka Krnáčová.

Na rybí polévku si ale můžete zajít také na Václavské náměstí. Tam bude tisíc porcí rozlévat starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký (TOP 09) s týmem spolupracovníků. Sběračky se chopí v 11 hodin. Ve 13 hodin ještě rozdá 300 misek na Kampě.

Jak mají v Praze o svátcích otevřeno obchodní centra i supermarkety? Podívejte se na pořad Selfie z Prahy:

Video
Video se připravuje ...

Vánoce v Praze: Kam jít bruslit nebo nakupovat? A Štědrý den Elišky Kaplicky Matěj Smlsal, Matěj Šrám, David Vaníček

V Brně chystají vánoční krmení zvířat v zoo

V Brně končí trhy i veškerý adventní program 23. prosince. Na Štědrý den pořádá akci alespoň zoologická zahrada.

Vánoční komentované krmení zvířat začne v 9:30 u tygrů sumaterských. Během dopoledne lidé zavítají i k lachtanům či šimpanzům. Představitelé zoo očekávají až 2000 návštěvníků.

V Ostravě lákají na věž

V Ostravě chystají speciální program na Vyhlídkové věži Nové radnice. „Lidé si budou moci vyzkoušet házení střevícem, krájení jablíček, pouštění skořápek nebo odhalení budoucnosti pomocí lití vosku, což je obdoba lití olova,“ uvedla průvodkyně Sylva Burgertová.

Věž bude otevřená od 9 do 14 hodin. Kromě toho přichystala Ostrava dárek pro děti. „Na Štědrý den mají vstup do zoo zdarma,“ uvedla mluvčí města Andrea Vojkovská.

Plzeň bude sbírat štědrovečerní potraviny

A například v Plzni na náměstí Republiky se bude v katedrále rozdávat betlémské světlo. Vedle ní živý betlém odehraje představení a do budovy biskupství budete moci jako každý rok nosit potraviny, které budete mít na štěrodvečerním stole. Při společném posezení a pohoštění si je rozdělí lidé bez domova nebo ti, kteří jsou sami.